Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMircea Marian hărțuit și solidaritatea pancartelor
2017-02-14
4
Restrângerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este posibilă cu actuala majoritate politică.

 

La protestul de duminică de la Timișoara au apărut pancarte noi, care arată cât de sen­si­bilă și sincronizată este piața cu actualitatea: „Dragnea, jos labele de pe presa liberă!“ și „Je suis Mircea Marian“. Fa­cebook, vehiculul cel mai an­trenat în aceste zile pentru a purta mesaje, a distribuit in­formația că Liviu Dragnea i-a fă­cut jurnalistului Mircea Ma­rian plângere penală pentru acțiuni împotriva ordinii cons­tituționale și șapte instigări: la atentat la securitatea na­țională, la violare de do­mi­ci­liu, la ură și discriminare, la tulburarea liniștii publice și ultraj. Toate aceste grave acuzații pentru o postare pe Facebook, care îl viza pe Liviu Dragnea, pornind de la constatarea că Facebook este spațiu public. Lăsăm procurorii să se ocupe, însă trebuie explicat contextul și adăugate câteva observații. Mircea Marian este un jurnalist experimentat, cu o carieră re­marcabilă în presa centrală, de la Mediafax, Adevărul și TVR până la Evenimentul zilei, un­de a lucrat ca senior editor pe zona politică timp de nouă ani. A părăsit „bulina roșie“ anul trecut dintr-o evidentă incompatibilitate cu noua politică editorială (de­și nu a făcut publice mo­ti­vele), pentru a prelua rolul de senior editor la cotidianul Ro­mânia liberă. Este cunoscut stilul ironic al jurnalistului, unul dintre cei mai buni cu­noscători ai contextului po­litic postdecembrist, dar și unul dintre cei mai critici. Nu și-a ascuns niciodată poziția intransigentă față de oamenii politici certați cu legea și față de atentatele PSD, nu puține, la valorile democratice. A fost pus pe lista neagră prezentată public de ministrul PSD al Internelor chiar în timpul protestelor, alături de alți colegi de breaslă ca Lucian Mândruță, Cătălin Tolontan, Emilia Șercan ș.a., ca agi­tator.

 

Plângerea penală a lui Dragnea a fost pu­blicată integral pe luju.ro, site autointitulat „juridic“, aflat la dispoziția celor angajați în atacul împotriva justiției. După numeroasele acuzații din plângerea penală, unele sanc­țio­nabile cu închisoare, jurnalistul a scris pe Fa­ce­book: „Sunt cel mai rău terorist din Ro­mânia și mă mir că nu am fost arestat încă. Dar nu e timpul pierdut“

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-brindusa.jpg

 

Abordarea din plângerea penală ilustrează cum se plasează Dragnea în societatea româ­nească, tocmai când partea ei progresistă pro­testează în Piața Victoriei. Descris ca „jupân“ de cei care îl critică azi, incluzându-l aici pe primarul Iașiului, care îi reproșa conducerea partidului cu pumnul, Dragnea consideră alu­ziile ironice ale jurnalistului la persoana sa ca un atac la securitatea națională, într-o su­prapunere paranoidă care ar întări proiecția sa de „stăpân al inelelor“. Ca demnitar cu drept la protecție SPP, Dragnea simulează vul­nerabilități lipsite de veridicitate, în plus do­cumentul acuză „acțiuni împotriva ordinii constituționale“, exagerări avocățești care, însă, îl descriu perfect pe Dragnea-jupânul, obișnuit cu interviuri docile și servile ca la RTV, televiziune lăsată de Ghiță, cu limbă de fugă, la dispoziția sa.

 

Acțiunea în justiție de acum a lui Liviu Drag­nea, căreia i se adaugă o plângere împotriva procurorului Papici, autor al dosarului finalizat cu doi ani închisoare cu suspendare, nu tre­buie minimalizată, fiindcă arată intenția de a des­curaja orice atingere la persoana sa. „Legea defăimării“, proiectul lui Dragnea eșuat pe moment, viza același lucru referitor la grupurile sociale a căror defăimare se pe­depsea cu amenzi până la 60.000 lei. Re­strân­gerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este po­sibilă cu actuala majoritate politică. Re­co­man­dările europene vorbesc despre acceptarea ex­punerii la critică a demnitarilor și auto­ri­tă­ților, ceea ce nu e cazul unor politicieni re­trograzi, cum se găsesc din abundență azi la cârma țării. Dacă „Legea defăimării“” ar fi fost în vigoare, pancarte și scandări din pie­țele protestelor publice de azi, ca „PSD ești un gunoi / Ai dat timpul înapoi“, „PSD / Ciu­ma roșie“ sau „Noi în frig / Voi la răcoare“, ar fi atras amenzi uriașe.

 

Poziția de lider maximus arogată de Dragnea du­pă alegerile recente se află în maxim con­trast cu percepția sa printre manifestanți, ilus­trată pe pancarte pline de umor: „Dragnea nu uita / Așteptăm și cartea ta“, „Make Drag­nea nothing again“, „Dragnea, nu fi trist / La-nchisoare ai dentist“, „Dragnea-connec­ting people“ sau „Dragnea, ai încurcat-o: a ie­șit nevastă-mea la protest“.

TAGS : PSD Dragnea SPP
Comentarii
Streche Florentin 2017-02-19
Brandusa, de ce nu esti obiectiva si nu redai postarea lui Marian depe Facebook?

“E complet lipsit de etică profesională ceea ce voi face acum, dar va spun că jigodia de Dragnea locuieşte lângă Piaţa..., pe strada... într-un bloc cu o clinică dentală la parter. Să nu va vină idei :))”.

Ai uitat sau lipseste spiritul deontologic la aceasta ora?
Gheorghe Pop de Basesti 2017-02-16
Deci presa libera este Mircea Marian?
Nu stiam ca presa libera linge clante.
Boţa 2017-02-15
„Dragnea, nu fi trist / La-nchisoare ai dentist/Poti să scrii şi-o carte/Că şi Armanca are parte!"
Generalul-deputat Mircovici a cam murit de ceva vreme...
Nu faceti din Dragnea un martir! 2017-02-14
Un autor (Brîndușa Armanca), doua intimplari (A si B) si doua abordari jurnalistice diametral opuse.

A. O intimplare mai veche, consumata in revista22 punct ro: disputa pe tema activitatii parlamentare a deputatului Aurel Vainer.

1. Doamna Armanca despre deputatul Aurel Vainer in articolul

"Ce fac deputații minorităților naționale pentru etniile lor", Brîndușa Armanca, 2015-08-04

În rest, ca mai tot deputatul, reprezentanții minorităților se interesează de domeniul profesional personal: bulgarul Niculae Mircovici, general de brigadă (r), de treburile armatei, Varujan Pambuccian de progresul IT, Aurel Vainer, trimisul oamenilor de afaceri evrei, de organizarea jocurilor de noroc ș.a.m.d.

2. Replica lui Iancu Tucarman (o elogiere a personalitatii lui Aurel Vainer, fara nici o legatura cu obiectiile doamnei Armanca) in articolul

"Reprezentantul comunităţii evreieşti în Parlament", Ing. Iancu Tucarman, 2015-08-25

3. Doamna Armanca ii raspunde dlui Iancu Tucarman in articolul

"Stimate domnule Țucărman", Brîndușa Armanca, 2015-08-25

Vă asigur, domnule Țucărman, că nu-mi sunt necunoscute personalitatea domnului Aurel Vainer și numeroasele sale merite, dar prestigiul parlamentarilor nu a constituit obiectul articolului meu.
P.S. Faptul că d-l Zgonea a spus cuvinte frumoase despre d-l Vainer nu este pentru mine un argument. Dimpotrivă.

B. Cazul Mircea Marian:

1. Mircea Marian publica adresa lui Liviu Dragnea pe facebook intr-un moment in care zeci de mii de oameni scandau furiosi prin Bucuresti impotriva acestuia. Apoi, speriat de potentialele consecinte ale prostiei pe care tocmai o facuse, sterge postarea. Problema e ca in internet nu se pierde nimic, totul se conserva.

2. Liviu Dragnea se adreseaza justitiei, considerind ca Mircea Marian a incalcat niste legi, initiativa pe care doamna Armanca o dezaproba zgomotos in articolul de mai sus, consternata si cuprinsa de indignare, dar omitind sa scrie un singur cuvint despre fapta care i se imputa lui Mircea Marian: publicarea pe facebook a adresei de acasa a lui Dragnea. O fi ceva reprobabil sa te adresezi unui judecator daca ti se pare ca ti s-a facut o nedreptate? O fi avind doamna Armanca mai putina incredere in justitia romaneasca decit are mult hulitul Dragnea?!

3. Doamna Armanca lauda in textul de mai sus meritele si numeroasele calitati si realizari ale lui Mircea Marian, cam la fel cum Iancu Tucarman le-a laudat pe ale lui Aurel Vainer. Problema e ca nici aici, la fel ca in cazul A. Vainer, nu e vorba de prestigiul lui Mircea Marian.

Aici e vorba de un precedent, care, daca nu va fi sanctionat drastic de justitie, va avea consecinte urite. Poate chiar pentru cei care acum ii iau apararea colegului de breasla. Si inca ceva: nu faceti din Dragnea un martir, o victima a justitiei, daca vreti sa-l vedeti evacuat de pe scena politica!
Total 4 comments.
Recomandari
14770
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22