Mircea Marian hărțuit și solidaritatea pancartelor

Restrângerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este posibilă cu actuala majoritate politică.

Brindusa Armanca 14.02.2017

De același autor

 

La protestul de duminică de la Timișoara au apărut pancarte noi, care arată cât de sen­si­bilă și sincronizată este piața cu actualitatea: „Dragnea, jos labele de pe presa liberă!“ și „Je suis Mircea Marian“. Fa­cebook, vehiculul cel mai an­trenat în aceste zile pentru a purta mesaje, a distribuit in­formația că Liviu Dragnea i-a fă­cut jurnalistului Mircea Ma­rian plângere penală pentru acțiuni împotriva ordinii cons­tituționale și șapte instigări: la atentat la securitatea na­țională, la violare de do­mi­ci­liu, la ură și discriminare, la tulburarea liniștii publice și ultraj. Toate aceste grave acuzații pentru o postare pe Facebook, care îl viza pe Liviu Dragnea, pornind de la constatarea că Facebook este spațiu public. Lăsăm procurorii să se ocupe, însă trebuie explicat contextul și adăugate câteva observații. Mircea Marian este un jurnalist experimentat, cu o carieră re­marcabilă în presa centrală, de la Mediafax, Adevărul și TVR până la Evenimentul zilei, un­de a lucrat ca senior editor pe zona politică timp de nouă ani. A părăsit „bulina roșie“ anul trecut dintr-o evidentă incompatibilitate cu noua politică editorială (de­și nu a făcut publice mo­ti­vele), pentru a prelua rolul de senior editor la cotidianul Ro­mânia liberă. Este cunoscut stilul ironic al jurnalistului, unul dintre cei mai buni cu­noscători ai contextului po­litic postdecembrist, dar și unul dintre cei mai critici. Nu și-a ascuns niciodată poziția intransigentă față de oamenii politici certați cu legea și față de atentatele PSD, nu puține, la valorile democratice. A fost pus pe lista neagră prezentată public de ministrul PSD al Internelor chiar în timpul protestelor, alături de alți colegi de breaslă ca Lucian Mândruță, Cătălin Tolontan, Emilia Șercan ș.a., ca agi­tator.

 

Plângerea penală a lui Dragnea a fost pu­blicată integral pe luju.ro, site autointitulat „juridic“, aflat la dispoziția celor angajați în atacul împotriva justiției. După numeroasele acuzații din plângerea penală, unele sanc­țio­nabile cu închisoare, jurnalistul a scris pe Fa­ce­book: „Sunt cel mai rău terorist din Ro­mânia și mă mir că nu am fost arestat încă. Dar nu e timpul pierdut“

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-brindusa.jpg

 

Abordarea din plângerea penală ilustrează cum se plasează Dragnea în societatea româ­nească, tocmai când partea ei progresistă pro­testează în Piața Victoriei. Descris ca „jupân“ de cei care îl critică azi, incluzându-l aici pe primarul Iașiului, care îi reproșa conducerea partidului cu pumnul, Dragnea consideră alu­ziile ironice ale jurnalistului la persoana sa ca un atac la securitatea națională, într-o su­prapunere paranoidă care ar întări proiecția sa de „stăpân al inelelor“. Ca demnitar cu drept la protecție SPP, Dragnea simulează vul­nerabilități lipsite de veridicitate, în plus do­cumentul acuză „acțiuni împotriva ordinii constituționale“, exagerări avocățești care, însă, îl descriu perfect pe Dragnea-jupânul, obișnuit cu interviuri docile și servile ca la RTV, televiziune lăsată de Ghiță, cu limbă de fugă, la dispoziția sa.

 

Acțiunea în justiție de acum a lui Liviu Drag­nea, căreia i se adaugă o plângere împotriva procurorului Papici, autor al dosarului finalizat cu doi ani închisoare cu suspendare, nu tre­buie minimalizată, fiindcă arată intenția de a des­curaja orice atingere la persoana sa. „Legea defăimării“, proiectul lui Dragnea eșuat pe moment, viza același lucru referitor la grupurile sociale a căror defăimare se pe­depsea cu amenzi până la 60.000 lei. Re­strân­gerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este po­sibilă cu actuala majoritate politică. Re­co­man­dările europene vorbesc despre acceptarea ex­punerii la critică a demnitarilor și auto­ri­tă­ților, ceea ce nu e cazul unor politicieni re­trograzi, cum se găsesc din abundență azi la cârma țării. Dacă „Legea defăimării“” ar fi fost în vigoare, pancarte și scandări din pie­țele protestelor publice de azi, ca „PSD ești un gunoi / Ai dat timpul înapoi“, „PSD / Ciu­ma roșie“ sau „Noi în frig / Voi la răcoare“, ar fi atras amenzi uriașe.

 

Poziția de lider maximus arogată de Dragnea du­pă alegerile recente se află în maxim con­trast cu percepția sa printre manifestanți, ilus­trată pe pancarte pline de umor: „Dragnea nu uita / Așteptăm și cartea ta“, „Make Drag­nea nothing again“, „Dragnea, nu fi trist / La-nchisoare ai dentist“, „Dragnea-connec­ting people“ sau „Dragnea, ai încurcat-o: a ie­șit nevastă-mea la protest“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22