Replica SRI la alegațiile lui Dragnea despre protocoalele ”secrete” ale Serviciului cu DNA

Dora Vulcan | 23.02.2017

SRI a venit joi cu clarificari, dupa ce miercuri seara seful Camerei Deputatilor si liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit despre un "protocol secret" intre DNA si SRI. Dragnea a spus ca a avut o discutie cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe tema protocolului cu DNA, in care i-a spus ca initiativa de a denunta un astfel de document trebuie sa porneasca chiar de la el.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a transmis joi, prin intermediul presei, ca "SRI nu are niciun protocol cu DNA":

 

"Avem protocoale cu multe institutii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decat normeaza activitatea ofiterilor SRI in raport cu parchetele sau alte institutii pe atributiile date de lege. Astazi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru ca noul Cod Penal si Cod de Procedura Penala si decizia CCR din martie 2016 le-au anulat", a explicat Marincea citat de ziare.com.

 

 

El a subliniat că un protocol nu este secret, ci chiar "strict secret, pentru ca normeaza activitatea operativa a ofiterilor SRI in raport cu atributiile legale pe care le aveau, adica punerea in aplicare a mandatelor de la judecatori, respectiv supravegherea tehnica (filaj, interceptare etc.) ".

 

 

 

"Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile. SRI nu mai pune in aplicare nimic in afara de mandatele de siguranta nationala", a declarat purtatorul de cuvant, mentionand ca nu vorbeste despre un protocol anume, ci despre toate protocoalele pe care SRI le are cu institutiile statului.

 

 

 

El a precizat ca nu stie care sunt acestea, dar sigur in prezent nu exista unul cu DNA.

 

 

În luna ianuarie, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi spunea ca la nivelul Ministerului Public au existat si exista in continuare protocoale cu mai multe institutii ale statului, nu doar cu SRI, incheiate cu respectarea legii.

 

 

La randul sau, Ministerul Public a precizat ca "protocolul dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, ce a constituit obiectul unor materiale de presa, cuprindea regulile de realizare a cooperarii in baza cadrului legal, ce reglementeaza competentele fiecareia dintre institutiile semnatare".

 

 

 

"Protocolul in discutie si-a incetat efectele in momentul publicarii Deciziei nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informatii sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica emise in dosare penale, mai putin in cele privind infractiuni de terorism si contra securitatii nationale. Dupa aparitia deciziei Curtii Constitutionale, realizarea in continuare a acestor metode speciale de supraveghere prin echipe operative, ar fi fost in afara cadrului legal", se mentiona in comunicatul Ministerului Public.

 

 

 

Ce spunea Dragnea

 

 

Presedintele PSD Liviu Dragnea a spus că a avut o discutie cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe tema protocolului cu DNA si ca i-a transmis acestuia ca initiativa de a denunta un astfel de document trebuie sa porneasca chiar de la el.

 

 

"Eu am avut o discutie chiar cu domnul director al SRI. Ne stim de ani de zile, am avut acest statut si eu, si dumnealui, eram amandoi oameni politici, secretari generali la doua partide. Sper sa nu aiba nicio problema ca ne-am cunoscut intr-o viata anterioara. Acum, ca presedinte al Camerei Deputatilor, pot vorbi si alte lucruri si i-am spus parerea mea (...) ca intr-un fel sau altul trebuie sa plece initiativa de la dumnealui ca acele protocoale sa fie denuntate", a declarat Liviu Dragnea, miercuri seara, la Antena 3, referindu-se la un protocol secret intre SRI si DNA.

 

 

Intrebat daca dosarul sau a fost facut pe baza unui astfel de protocol, Dragnea a raspuns ca nu stie acest lucru si, de asemenea, nu stie daca acesta mai exista sau nu. "Dar primul om in stat o sti?", s-a intrebat retoric liderul PSD.

 

 

"Eu nu cred ca s-a vorbit despre toate protocoalele. Spunea cineva, habar n-am daca este adevarat sau nu, ca este un protocol intre Curtea de Conturi si DNA. O fi legal, n-o fi legal? Eu cred ca ar trebui sa se mearga la izvor, la cine a avut aceasta idee, de ce s-a facut acest lucru, de ce s-a ajuns in situatia asta. Altcineva imi spunea ca este si un protocol intre DNA si ANAF. (...)

 

 

Trebuie sa se vada oportunitatea si fundamentarea si temeinicia fiecarei solicitari de mandat de ascultare. Cred ca ar trebui sa faca cineva analiza aceasta si eu sper sa se faca. Sa vedem cum s-au dat, de-a lungul anilor, de ce s-au dat, care a fost finalitatea", a adaugat Liviu Dragnea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22