Investigație Hotnews: Povestea porcului sau despre afacerea de succes a familiei Dragnea

Dora Vulcan | 17.03.2017

O ferma de porci ajunge in 2014 de la Tel Drum SA, cu care Dragnea neagă că are vreo legatura, in proprietatea lui Dragnea-fiul. Dragnea-tatăl promite sa creasca subventia la carnea de porc și se plange ca romanii mananca de Craciun porci din Olanda si Germania.

Pe aceeași temă

Dragnea jr. importa porci din Germania si Olanda si ii vinde  în Romania, unde controleaza tot lantul de la productie la desfacere - o investigație jurnalistică a Hotnews. 

 

 

 

UPDATE:  Mai multi parlamentari PSD au depus in urma cu o luna, la Senat, un proiect de lege de aprobare a "Programului carne de porc in ferme romanesti" prin care se acorda scheme de ajutor de stat producatorilor de carne de porc, in contextul in care fiul presedintelui PSD Liviu Dragnea detine o ferma de porci in judetul Teleorman, asa cum arata investigatia Hotnews.ro publicata vineri. Initiatorii proiectului solicita dezbaterea proiectului in procedura de urgenta, transmite Hotnews.

 

 

 ”Apetitul pentru porci al familiei Dragnea se trezeste in aprilie 2014, cand Valentin Stefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) intra in posesia a 90 % din firma Romcip SA, rebotezata anul acesta Ferma Salcia SA. Din documentele obtinute de HotNews.ro rezulta ca Dragnea Jr.  a primit afacerea cadou, insa vom reveni putin mai incolo pe larg cu detalii. Deocamdata sa urmarim putin cum creste interesul pentru porci al familiei. Un an jumatate dupa ce fiul intra  in afacere, tata vine cu o idee generoasa, in plina campanie electorala”, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

Pe 28 octombrie 2016, Liviu Dragnea anunta programul PSD pe agricultura, care contine un capitol special pentru tomate si, coincidenta fericita, porci:

 

 

”Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci romanii duc in afara tarii 350 de milioane de euro ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem sa mancam carne de porc din Romania, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile sa fie ajutor pentru ingrasare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete" (Vezi pe pagina de FB a liderului PSD video cu Dragnea despre subventia la porc - minutul 18)

 

 

Promisiunea se transforma in mare viteza, la numai o luna dupa alegeri, in proiect de ordonanta

 

 

Ministerul Agriculturii pune in dezbatere publica la data de 1 februarie proiectul: 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete. Potrivit informatiilor HotNews.ro, proiectul de ordonanta nu a fost inca adoptat. Ministru Agriculturii, Petre Daea, anunta pe 6 februarie ca a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat si afirma ca "dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru".

 

 

 

Tata guverneaza, fiul incaseaza

 

Cand ne-am prezentat joi dimineata la ferma de la Salcia pretinzand ca dorim sa cumparam cam o mie de porci, managerul ne-a marturisit ca in saivane erau 4000 de capete, insa capacitatea fermei este de 20.000.  Daca ideile tatalui s-ar fi transformat deja in lege, firma lui Dragnea jr ar incasa o subventie in valoare de 200.000 de euro pentru cei 4000 de proci sau chiar jumatate de milion de euro daca ferma functioneaza la capacitate maxima. Si in prezent se acorda subventii la porc, atat din fonduri europene, cat si din bugetul de stat, insa acestea sunt mai mici.  Numarul porcilor de la ferma Salcia fluctueaza, uneori sunt mai multi, alteori mai putini in functie de cerere.

 

HotNews.ro a solicitat in urma cu trei zile Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) sa ne comunice valoarea subventiilor acordate fermei Romcip – Salcia SA, insa pana la ora publicarii anchetei nu am primit informatiile solicitate.

 

Liviu Dragnea a raspuns, prin intermediul purtatorului de cuvant al PSD, Adrian Dobre, la o singura intrebare din cele patru transmise de HotNews.ro. Intrebat intre altele daca se considera intr-un conflict de interese din cauza ca a propus subventii marite pentru porci, fiul sau fiind printre potentialii beneficiari, Dragnea a raspuns prin intermediul lui Adrian Dobre:

 

“Este irelevant dacă fiul unui lider politic are sau nu afaceri în acest domeniu. Ce ar zice asociațiile de crescători de porci dacă le-am spune că nu vom lua nicio măsură de sprijin pentru ei din cauza faptului că fiul unui lider din PSD activează în acest domeniu. Este absurd. Ce vină au ceilalți crescători de porci pentru că o rudă a cuiva din PSD sau din alt partid desfășoară activități în acest domeniu? Abordarea pe care o sugerați prin întrebările dvs. este absurdă. Ar însemna ca România să nu mai progreseze în niciun domeniu în care activează rudele liderilor politici sau membrilor guvernului pentru a nu exista un conflict moral.” (Vezi aici integral raspunsul) 

 

 

INVESTIGAȚIA INTEGRALĂ A HOTNEWS, 

A I C I

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22