Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Alin Teodorescu: Ghita e produsul lui Basescu. Sunt multi oameni de afaceri acoperiti
Andreea Pora - - - -
2017-05-09
Actualitate Interna
2

Sociologul Alin Teodorescu afirma in interviul acordat revistei 22 ca Sebastian Ghita este produsul lui Traian Basescu, acesta fiind cel care a aprobat un plan al SRI și al SIE de creare de agenți de influență și de ofițeri acoperiți, precum si echipele mixte de ancheta SRI-DNA.

 

 

 

Teodorescu sustine ca in urma acestui plan au fost racolati ofiteri acoperiti din rindul marilor companii, justitie si presa. ”Minimum doi-trei pe fiecare județ, ofițeri acoperiți care sunt oameni de afaceri și care au abonamente la contractele de stat”, spune sociologul in interviul pentru revista22.

 

Ghita este folosit in continuare, sustine Teodorescu, ”in special pentru bazele de date - baze de date cu bolnavii, cu pensionarii, cu persoane plecate în străinătate, baza de date a CNP-urilor etc”.

 

 

”Totodată, Basescu a aprobat un plan al SRI și al SIE de creare de agenți de influență și de ofițeri acoperiți. Acest plan era la limita legalității pentru SIE, pentru că intrasem în NATO, iar SIE avea nevoie de o rețea de acoperiți și agenți de influență în străinătate. Se dovedise acest lucru în cazul intervenției pentru salvarea celor trei jurnaliști. În cazul SRI era foarte discutabil sistemul. Dintr-o dată, SRI a început să creeze rețeaua de ofițeri acoperiți și agenți de influență la nivelul societății civile și economiei românești. S-a făcut același lucru pe linia armatei. Ziaristul Robert Turcescu a fost ofițer acoperit al armatei. Sunt foarte mulți. Marile companii de stat - în special energia, farma și Tarom - Poliția, Jandarmeria, Parchetul, judecătoriile, tribunalele, vama, Administrația Penitenciarelor, presa au fost ținta acestei operațiuni. Acest sistem funcționase la cote reduse și înainte de Traian Băsescu. De exemplu, Victor Ponta a fost făcut ofițer acoperit pe vremea când era procuror”.

 

Alin Teodorescu afirma ca Ghita este printre oamenii de afaceri care sunt si ofiteri acoperiti, motiv pentru care a si fost abonat la contractele cu statul, fiind probabil folosit in continuare deoarece are diverse baze de date.

 

”Între ofițerii acoperiți și agenții de influență au început să se găsească și oameni de afaceri care au acceptat anumite condiții de comisionare. Între care Ghiță, dar sunt mult mai mulți, minimum doi-trei pe fiecare județ, ofițeri acoperiți care sunt oameni de afaceri și care au abonamente la contractele de stat. În perioada 2006 -2016 sunt firme multinaționale care nu reușeau să câștige contracte pe lucruri pe care le făceau monopolist. Câștiga un om de afaceri ca Ghiță, care pe urmă subcontracta cu firma respectivă, internă sau externă. O parte din bani mergeau în offshore și acolo rămâneau. Ghiță a fost și, probabil, este în continuare folosit în special pentru bazele de date - baze de date cu bolnavii, cu pensionarii, cu persoane plecate în străinătate, baza de date a CNP-urilor etc”.

 

In ce-l priveste pe fostul sef al statului, acesta ”n-a ajuns la cât de jos poate ajunge acest om”, spune sociologul, sugerind ca se vor mai descoperi multe  lucruri din acea perioada.

 

”De ce a vrut să intre în parlament după două mandate prezidențiale se vede acum: voia imunitate. Încă n-a ajuns la cât de jos poate ajunge acest om. A luat o țară la 12 miliarde de euro datorie publică și a dus-o la 50 de miliarde. Zece ani a trăit numai pe datorie. A luat o țară care începuse să aibă 6-7% creștere economică, a dus-o la minus 9% în ultimii ani. A luat o țară care intrase în NATO și se așteptau anumite lucruri pe dotare și pe participare și am reușit să trimitem niște oameni pe teatrele de război care au folosit logistica poloneză și britanică, pentru că noi n-am fost în stare să-i echipăm (...)A fost un om care a avut o alianță extraordinară în spate, de 40%, și a transformat-o într-o câtime de 5% ( ...)A unificat serviciile de informații cu Ministerul Public, deci a avut acces la dosare în curs. Și încă nu le-am descoperit pe toate...”

 

Dragnea, un monopol al puterii in PSD

 

Alin Teodorescu il critica dur pe Liviu Dragnea, despre care spune ca a monopolizat puterea  in PSD, pe care l-a impins spre dreapta si ca va merge mai departe pe linia subordonarii justitiei pentru ca ”este fundamental sa scape de condamnari”.

 

”Liviu Dragnea a dus autoritarismul în PSD acolo unde nu a fost vreodată. Dânsul a fost singurul candidat la Congresul PSD, ședințele Biroului Politic sau ale Comitetului Executiv și ale Consiliului Național sunt pur formale, nu mai există dezbatere în interiorul partidului, activitatea militantă s-a redus la zero. Liviu Dragnea nu mai este un lider, este un monopol al puterii în PSD. Probabil că, după plecarea lui, care este certă, din fruntea PSD, vor fi mari tulburări, pentru că nu există grupuri care să-și asume noua conducere a PSD și nu mai există mecanismele de selecție a acestor grupuri”.

 

 ”Partidul fusese deja târât către centru-dreapta în timpul lui Victor Ponta, dar acum Liviu Dragnea a împins partidul extraordinar de mult la dreapta. Atitudine agresivă față de UE, o atitudine agresivă față de înzestrarea armatei, pe care o vede ca o obligație impusă, o atitudine rigidă față de capitalul multinațional, atât de necesar în România (...)Liviu Dragnea încearcă să modifice politica penală a României, în interesul unei minorități bogate și corupte. Din care face el însuși parte. (...)Liviu Dragnea este reprezentantul minorității care a făcut o avere imensă din funcții publice, iar acum dorește să-și asigure un viitor nepenal”, spune Alin Teodorescu in interviul acordat revistei 22.

 

TAGS : alin teodorescu dragnea ghita basescu ofiteri acoperiti SRI turcescu PSD
Comentarii
Nicholas Jordan 2017-05-29
D-l Alin Teodorescu, scrieți atât erudit despre fostul președinte Băsescu, un om cu care eu nu am nici în clin nici în mânecă, dar cu al cărui nume sunt asociat de 14 ani, mai mult pe rolul, zic unii, de victimă colaterală, mai mult totuși, zic eu, pentru a se acoperi matrapazlâcurile unor politicieni bine conectați la primări sectorului 4, care au pus mâna pe clădiri la care nu aveau nici un drept (nici măcar nu fuseseră chiriași acolo), clădiri care fuseseră naționalizate de la familia mea. Și totuși d-vstră mă cunoașteți pe mine personal din 1990. Ca dumneata sunt alți intelectuali de seamă cu zecile, și nimeni nu a spus o vorbă, deși s-au publicat în anii aceia interviuri în presă în care eu am descris în amănunt cine sunt, dar cum nu era vorba încă de retrocedarea caselor, sigur că subiectul nu a fost explorat mai departe. Dar ca d-ta, d-l Alin Teodorescu, un om care n-ar fi avut nimic de pierdut spunând măcar că mă cunoașteți și că cel puțin știți că nu sunt African-American, nu v-a trecut vreodată prin cap că într-un stat zice-se de drept uzurparea de identitate, tot iadul la care am fost supus acești ani, nu ar trebui ignorată, ca să nu mai vorbim tolerată. Mi-a fost jenă să spun ceva până acum. Dumneata ce-ai gândit totuși în toți acești ani? Sau, pur și simplu, n-ai gândit în vreun fel?
George 2017-05-10
1. Nu contest cele spuse despre Băsescu
2. Tandemul Băsescu PSD a fost foarte benefic pentru ambele părți, urmand celebra zicala "fă-te frate cu dracului, pana treci puntea". Dar la romani puntea e lunga și dracului e mare și ăștia și acum sunt în tandem. Ma întreb, dacă aceste adevăruri cu deficitul bugetar la care se spune ca a dus Băsescu România erau cunoscute de atunci și sunt probe evidente, de ce nu-l leagă?
3. "Acoperitii" cred ca sunt plaga acestei societăți, fiind ca și mucegaiul intrat în ziduri.Nu-l mai scoți decât dacă demoleze "casa". Altfel te vor omorî. L-am avut pe Turcescu, l-am avut pe Ponta și acum Ghita. Dar ceea ce nu se pune în evidenta este capo de toți capii, care în opinia mea este ne-a Mele care conduce din umbra România, rotindu-se Acoperitii cum vrea mușchiul lui și masonii, reprezentați de "Manechinul de Appaca", uns de rassurer pe vechi ca "balamaua" principala a ușii României către Paradis.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
6430
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22