Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Tudorel Toader desecretizează arhiva SIPA, dar nu ştie când
E.B. - - - -
2017-05-18
Actualitate Interna
0

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, la Parlament, că deocamdată nu ştie când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, în condiţiile în care este în faza în care se documentează. "Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a spus Tudorel Toader.

 

Însă atunci când va deţine toate elementele cu privire la conţinutul arhivei, Toader va face o comisie la nivelul ministerului pentru a vedea care sunt paşii de urmat.

 

Întrebat când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a susţinut că, deocamdată, nu poate da o dată exactă, deoarece nu ştie ce conţine această arhivă, conform News.ro.

 

"Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a răspuns Tudorel Toader.

 

De asemenea, întrebat dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parţială, ministrul Toader a reiterat faptul că nu ştie ce conţine arhiva.

 

"Nu am cum să spun eu acum totală, parţială, pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenşa Guvernului, Guvernul prin hotărâre, dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai susţinut Tudorel Toader

 

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale". 

 

În presă s-a vehiculat informaţia că o parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse

 

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

 

TAGS : Tudorel Toader justitie SIPA arhiva desecretizare teremne documentare
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1459
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22