Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRăul cel mare
2017-06-17
7
Cine e de vină că s-a ajuns aici? Sigur, în primul rând Liviu Dragnea – dar să i-o spui în față e ca și cum i-ai reproșa unui șef de cartel din Medellin că n-are bune maniere.

 

 

Cum e posibil ca un partid care a câștigat zdrobitor alegerile parlamentare să ajungă, în doar șapte luni, să-și torpileze propriul guvern? Nu știu dacă cei care flutură public întrebarea asta se prefac sau chiar nu văd răspunsul elementar: alegerea unui condamnat penal în fruntea PSD-ului și reacția câtorva instituții ale statului și a sute de mii de cetățeni mai greu de păcălit. Nu spun că toate detaliile conflictului declanșat acum erau previzibile de la bun început, dar e limpede că o criză gravă era inevitabilă încă din decembrie, când în Kiseleff se destupau sticlele de șampanie.

 

PSD-ul a ales să-l pună în frunte pe Liviu Dragnea fiindcă oferea garanția că va controla cu mână sigură robinetul pe unde se scurg banii pentru partid. Ăsta a fost singurul criteriu, alte merite nu are Liviu Dragnea – comparat din neatenție cu un dictator comunist, când familia căreia îi aparține e un cartel din Medellin. Împotriva alegerii lui pleda situația juridică: condamnat penal și cu un îngrijorător orizont de inculpări. N-a contat, pentru că în mentalul PSD-ist justiția și statul de drept sunt forme fără fond. Chiar presupunând că Liviu Dragnea ar fi fost nevinovat, respectul față de justiție ar fi trebuit să-i împiedice pe PSD-iști să-l aleagă, punându-l să aștepte repararea eventualei erori judiciare.

 

De fapt, publicul PSD-ist era bine frăgezit de propagandă: justiția a fost înjurată seară de seară la televiziunile ai căror patroni erau fie condamnați, fie cercetați penal. Justiția și statul de drept au fost țintele unui atac violent și vulgar pe care CNA-ul n-ar fi trebuit să-l îngăduie, numai că CNA-ul era subordonat unor interese transparente. Așa se face că ceea ce pentru PSD-iși erau forme fără fond, pentru publicul obedient deveneau inamici odioși. Și, ca să fie sigur că va câștiga alegerile, Liviu Dragnea a trebuit să intre în arena circului politic ca iluzionist: va rezolva cuadratura cercului și va construi un perpetuum mobile care ne va umple periodic buzunarele fără să facem nimic. Ce putea promite mai mult?

 

Nu vreau să spăl de păcate PNL-ul și USR-ul, dar mi-e imposibil să nu observ că nici unul din partidele astea n-a atacat statul de drept și n-a promis vreun perpetuum mobile. Spre deosebire de PSD și ALDE, PNL-ul n-a obstrucționat justiția când era vorba de parlamentarii lui. Unora s-ar putea să li se pară puțin, mie mi se pare important.

 

Odată ajuns la putere, Dragnea avea două obiective pe termen scurt și două pe termen ceva mai lung. Întâi de toate, ca să-și salveze pielea, justiția trebuia lichidată – și l-a pus în funcțiune pe uimitorul domn Iordache. Apoi, partidul trebuia asigurat că robinetul cu bani e în mâini sigure – și a împins-o în față pe sobra doamnă Shhaideh. Pe termen ceva mai lung, trebuia găsit un cascador, un om-ghiulea lansat în arenă fără plasă de siguranță, care să fie la urmă găsit vinovat că nu funcționează acel perpetuum mobile – iar firavul domn Grindeanu părea un candidat excelent. În fine, trebuia bombardat cu toată artileria președintele Iohannis, care a și fost amenințat cu suspendarea când a respins-o pe Shhaideh.

 

Ce n-a luat în calcul Liviu Dragnea (dar primejdia detenției întunecă judecata) a fost că unele instituții ale statului erau deja relativ solide, iar pe de altă parte, chiar dacă nu prea se dusese la vot, electoratul citadin a simțit pericolul lichidării justiției și a recționat rapid, spectaculos. Apoi, Sorin Grindeanu a priceput că e om-ghiulea, că n-are cască, nici plasă de siguranță. În linii mari, asta e tot – și nu văd de ce, cunoscând dosarele lui Dragnea și imposibilitatea de a construi un perpetuum mobile, situația la care s-a ajuns n-ar fi fost previzibilă din clipa când s-au destupat sticlele de șampanie în Kiseleff.

 

Cine e de vină că s-a ajuns aici? Sigur, în primul rând Liviu Dragnea – dar să i-o spui în față e ca și cum i-ai reproșa unui șef de cartel din Medellin că n-are bune maniere. Apoi e de vină fiecare PSD-ist care a ales în fruntea partidului un condamnat penal. Apoi sunt de vină cei care au demonizat justiția. Apoi sunt de vină cei care au votat un partid condus de un condamnat penal și nu s-au informat că nu există în realitate perpetuum mobile. Apoi sunt de vină cei care, din lene și inconștiență, nu s-au dus la vot. Apoi sunt de vină partidele care respectă regulile jocului politic, dar n-au fost destul de convingătoare în campania electorală. Cred că e necesară ierarhizarea vinovățiilor, așa cum cred că răul cel mic e întotdeauna preferabil răului cel mare – iar răul cel mare e surparea statului de drept și a justiției. De la aceste două forme fără fond pentru PSD-iști pornește totul, și în cele din urmă la ele ne întoarcem.

TAGS : dragnea PSD guvern grindeanu justitiei penal Shhaideh condamnat penal
Recomandari
Comentarii
eu 2017-06-19
UDMR e la fel de corupt ca PSD : pe Dragnea nu-l intereseaza decat sa fure in continuare, iar pe Hunor la fel, dar ca sa poata fura in continuare Hunor si mai marii UDMR trebuie sa evite o scindare a minoritatii in doua grupari, una moderata si alta extremista de tipul orban-jobbik, ca nu mai intra in parlament - in esenta asta e intelegerea dintre PSD-Dragnea si UDMR-Hunor : noi PSD va lasam sa fluturati steagul secuiesc si sa puneti placute bilingve chiar si unde sunt 10 maghiari la suta de locuitori, ca sa intrati in continuare in parlament si sa putem in continuare defrisa padurile trans-ilvane si cis-silvane, precum si alte afaceri dubioase...Se vinde tara, nu in sensul PRM, in alt sens, mai insidios, dar tot vanzare de tara este, caci e un troc politic intre mai marii de partid majoritari si monoritari ca sa se mentina la putere si ca sa darame statul de drept si sa scape dede justitie, intarziind si mai mult dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.
ion 2017-06-19
Totul e o mare vrajeala : chestia cu steagul secuiesc de pilda n-are niciun sens decat pentru proiectele autonomiste sustinute de Budapesta in speata inca de prin anii 1920, apoi pe vreme alui Stalin si apoi dupa 1990. N-are sens pentru ca nu e o chestie de simboluri, daca judecam serios treaba. In Romania maghiarii secui sunt grupati majoritar in doua judete )si jumatate), unde conduc a la partidul unic si au autonomie destula. Drepturile minoritatilor sunt garantate prin constitutie, la fel ca invatamantul in limba materna - asta e autonomia culturala, nu licee confesionale finantate de stat, o moda si printre majoritari, ca oricum tot clerul minoritar sau majoritar e si el finantat. In plus, fiecare judet are steama si steag, si ce e culmea este ca semiluna si steaua secuiasca sunt deja incorporate pe stemele judetelor respective. Ba mai mult, pentu ca istoria tarilor romane e complicata (un refresh inconvenabil pentru unii este ca secuii au luptat de partea lui Mihai Viteaza ca sa faca unirea efemera de la 1600 impotriva nobilimii maghiare si imparatilor austrieci!), simbolurile respective nu au nimic secuiesc si sunt incoporate si in stemele sau steagurile altor judete fara minoritati maghiare, cum e Bacaul. De fapt, daca cauta cineva atent va vedea ca steagul medieval al Tarii Romanesti are si el o semiluna si o stea cum are o semiluna si o stea si steagul Moldovei, fiind vorba de simboluri heraldice mai vechi din zona asta, datand probabil din perioada cruciadelor si luptelor antiotomane de la inceputul tarilor romane....UDMR trebuie vazut de radicalii maghiari ca face ceva mai mult, dar situatia e deja foarte buna : la nivel local s-au pus placute bilingve, democratie este, bani de la stat sunt, scoli si universitati private si publice i limba minoritara sunt. Ce se cere in plus e si trivial si balcanizator asa. Nu mai avem alte minoritati insemnate, dar daca ar cere toate cate sunt mici cate un consiliu cultural, ce ne facem? deja dam terenuri publice centrale pentru moschei facute la Ankara si alte aberatii. Ce facem cand ajungem ca Germania si importam un milion de refugiati? facem un consiliul al autonomiei culturale si pentru ei? Dar asta e gandirea. In loc sa guvernam tara, sa iasa din saracie,s a fie mai stabila, mai eficienta, sa se bucure lumea s atraiasca in ea nu s aplece la munca afara,dam cate un pesches in plus la fiecare grup organizat politic : un consiliu autonom la minoritati, o mpunitate la PSDisti etc, oricine poate manca ceva, si tara saraceste.
Orion 2017-06-19
Ar mai fi de remarcat pozitia corecta a lui Johannis. Care spune multe. Deci daca ar fi fost de dat in Dragnea, putem fi siguri ca ar fi dat, nu lasa el sa-i scape o ocazie ca asta. Dar ar fi fost totusi mult prea ca dracu, la porcariile pe care le face Grindeanu.
Deci vedem ca si J. si presedintele pseudo-PNL (jumatate de PNL calare pe jumatate de FSN schiop, cum ar zice baietii din basme) nu dau in Dragnea pentru ca in situatia data ar fi mult prea de porc.

(Apropo de propagandisti. Intr-adevar, e foarte sugestiv ca inclusiv Ponta devine dintr-o data baiat bun cind le convine lor, adica daca e impotriva omului rau al momentului, care se intimpla sa fie Dragnea.
Mie mi se pare o noua greseala mare a lui Ponta. Seamana foarte tare cu aia din 2012, celebra incercare de lovitura de stat. Eu zic ca asta o sa fie ultima. Dupa care vom scapa si de Ponta si de machiavelicurile lui. Intr-un fel e pacat pentru ca omul as zice ca a aratat clar ca e deosebit de inteligent. In felul lui. Pacat ca n-are caracter, si pacat ca n-a inteles ca nu mai tine cu lucruri din astea.)

Din cite inteleg, Dragnea a reusit performanta sa aduca 222 parlamentari duminica sa semneze motiunea. Mi se pare formidabil. Cei 2 aventurieri se tot chinuie sa ne spuna ca Dragnea n-are sustinere in partid, ca face cu de la sine putere. Prosteli. De fiecare data vedem ca actioneaza cit se poate de clar in numele si cu acordul si sustinerea partidului. Sigur, presa o da ca ia uite, nu-s citi trebuie ca sa treaca. Adica e semn ca e pericol. Inclusiv A3, ca sa mentina suspansul. Prosteli. Daca au venit 222 duminica s-o semneze, aproape sigur o sa vina 236 (citi am inteles ca e nevoie) s-o voteze. La nevoie cu sprijinul ungurilor, dar probabil nu va fi nevoie. Sigur ca se pot intimpla oricind surprize, dar tare m-ar mira sa fie una chiar acum.
Yeba 2017-06-18
Dle Zografi, puteți detalia puțin cum e cu demonizarea Justiției? Cum o deosebiți de criticarea lui Kovesi/Stanciu/protocoale SRI/Coldea? Considerați că Justiția și/sau Kovesi/Stanciu/protocoale SRI/Coldea, în caz că le asimilați, au desfășurat o activitate impecabilă? Mulțumesc.
MIHAI 2 2017-06-18
Asadar CRIZA ACTUALA DIN PSD era previzibila inca din decembrie 2017. Drept sa va spun eu Nu am prevazut-o. Tocmai de aceea fac apel la persoanele apte de astfel de - vorba lui Brucan - PROFETII DESPRE TRECUT - sa mai dea si UN PRONOSTIC. Va exista vreo criza si ca urmare a alegerii lui Orban ca sef la PNL ? O criza cu Johannis , la asta ma refer. **** Reamintesc ca a existat un moment astral in care Orban a fost candidatul PNL la Primaria Capitalei , in mod clar singurul din dreapta care avea sanse. Atunci Revista 22 l-a tocat insa marunt , doar eu am avut vreo 4 postari pro Orban ...ooops uite ca ca am prorocit si eu ceva. Totusi nu 22 si nici miopia elististilor au comis raul cel mare, ci restul Sistemului adica Kovesi teleghidata de Johannis care l-au scos din joc pe Ludovic Intaiul lasand drumul liber Gabrielei Firea. *** Incepand de sambata Orban a devenit CANDIDAT la Presedintie pentru 2019 ! Oare asta s-a vazut ? ****Iar daca adaugam toate resentimentele adunate in PNL ca urmare a malversatiunilor la care a fost supus de Johannis prin tristele figuri gen Ciolosh, Turcanu , Gorghiu și toxica doamna Saftoaica, as zice ca Herr Klaus nu va ava nici o sansa sa mai ajunga in Turul 2 daca in cursa este si Orban. *** O solutie pt dl Johannis ar fi sa manevreze cu istetime crisa PSD si - daca Grindeanu cade - sa le frece ridichea pesedistilor pana o propun pe Firea Premier. *** Asta ar insemna vacantarea Primariei Bucurestiului, obtinere acelei Primarii de catre Orban care ar castiga suta in suta alegerile locale anticipate, dobandind o pozitie politica convenabila , buna de lansare a lui ca Premier la urmatoarea ocazie. **** Asta ar netezi relatia cu Johannis si ar evita, poate canibalizarea lor reciproca la prezidentialele din 2019. *** Asa se smulge puterea PSD ului nu cu eseuri plicticoase .
?????? 2017-06-18
De ce considerați că ar trebui să aibă în vedere politicienii opiniile ziariștilor, jurnalitilor, intelectualilor, etc., atâta vreme cât au de realizat un program electoral votat de alegători ?
Ați remarcat în vreun program electoral al vreunui partid "obstrucționarea justiției" ca propunere a programului de guvernare ?
Hansi 2017-06-17
QED.
Mai clar nici ca se poate.
Multumim pentru articol!
Total 7 comments.
8146
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22