Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTrump de Teleorman și adversarii săi reali
2017-07-18
4
Nu căutați logică, substanță și coerență în discursul anti-Soros, ci urmăriți intensitatea și scopul propagandei.

 

Sigur că este vorba de o imitație proastă, de un personaj politic care se folosește de strategiile și metodele altui personaj po­li­tic de nivel superior, în speranța că astfel va fi asimilat modelului. În cazul nostru, este vorba chiar de o caricatură a unei caricaturi, pentru că mo­de­lul lui Liviu Dragnea, Do­nald Trump, se comportă la rândul său ca o cari­ca­tură de președinte. Există, fără îndoială, asemănări în­tre cei doi, în primul rând pentru că amândoi detestă democrația liberală și statul de drept. Discursul practicat de ei și de adep­ții lor are multe puncte comune: na­ționalismul de tip izolaționist, dorința de a demonta o ordine internațională bazată pe tratate multilaterale și reguli unanim ac­ceptate, de tipul UE, promovarea prio­ri­tară a intereselor de afaceri ale familiei, ura viscerală față de o presă incomodă și față de societatea civilă, simpatia față de Rusia lui Putin etc. Ai zice, de altfel, că amândoi cântă după o partitură compusă la Kremlin, pe care însă Viktor Orbán, cel cu „democrația iliberală“, a învățat-o îna­intea lor. Să fie oare întâmplător că toți acești politicieni l-au transformat pe Geor­ge Soros într-un fel de Mare Satan care vrea să-i distrugă, pe ei și țările lor? În tot ca­zul, retorica este mult prea asemă­nă­toa­re în tot absurdul și falsitatea ei. Stupi­di­ta­tea și incorectitudinea argumentelor invo­cate împotriva lui George Soros au fost demonstrate cât se poate de convingător, cu date și fapte. Nu vom repeta ceea ce știe deja toată lumea cu un minim dis­cer­nă­mânt. Ceea ce ne interesează pe noi es­te doar de ce a considerat Liviu Dragnea util să se pretindă vizat de miliardarul și fi­lantropul american.

 

De la bun început, trebuie să observăm că și această aliniere la cam­pania anti-Soros din Rusia, Ungaria și SUA este tot o caricatură. Măcar Orbán, Trump și Putin știu ce-i reproșează lui Soros, chiar dacă deformează decla­ra­ții­le acestuia din urmă; Drag­nea habar nu are, doar acu­ză vag că „e ceva“ pentru că unele lucruri (care?) „se leagă“ (cum?). Singura sa acuzație mai concretă susține că Soros ar vrea să distrugă PSD, distrugându-i lide­rul. De ce oare, de vreme ce Soros este mai degrabă un om de stânga? Nu căutați însă logică, substanță și coerență în dis­cursul anti-Soros, ci urmăriți intensitatea și scopul propagandei. Ea capătă imediat sens, dacă o punem în contextul dezvă­lui­rilor din presă cu privire la legăturile fa­miliei Dragnea cu Tel Drum și cu afacerile din Brazilia și, mai ales, în contextul an­chetelor DNA care îi vizează pe apropiații lui Dragnea din Teleorman. Este posibil, chiar probabil, ca în PSD spiritele să se agi­te împotriva lui Dragnea, în ciuda zelu­lui cu care Sevil Shhaideh a început să îm­partă bani baronilor locali. Partidului nu-i plac liderii care au probleme prea mari, cu potențial destabilizator. Iar baronii știu că orice alt lider PSD, ajuns la putere prin voința lor, le va face aceleași servicii ca Drag­nea. Pe ei trebuie deci să-i convingă Dragnea să-i rămână fideli, speriindu-i cu perspectiva pierderii puterii absolute. În planul campaniei de manipulare a opiniei publice, „Soros“ devine un fel de cod pentru tot ce înseamnă societate deschisă, presă liberă, stat de drept, toate susținute de americani și de europeni mai mult de­cât de clasa politică din România. De ace­ea românii care cred în ele trebuie plăs­muiți ca „inamici“ ai patriei, aflați în sol­da unor străini malefici. Pentru pesediști însă, mesajul codat al lui Dragnea sună cam așa: dacă vin americanii peste noi cu DNA și cu serviciile lui Iohannis, dacă scot la iveală toate fărădelegile prin care ne-am făcut averile și ne demontează rețelele de protecție, dacă eu și ai mei ajungem la pușcărie, cum a ajuns Năstase, atunci s-a terminat cu voi toți; așa că ați face bine să faceți zid în jurul meu.

 

Nu întâmplător Dragnea și oamenii lui au adoptat tema luptei împotriva „sis­te­mu­lui“, după modelul luptei lui Trump îm­potriva „statului profund“, adică împo­tri­va unor instituții care ar dori să oprească îndeplinirea „voinței poporului“. În cazul lui Dragnea, sistemul constă în primul rând din DNA sub conducerea Laurei Co­druța Kövesi și serviciile de informații subordonate lui Klaus Iohannis. Pe vremea fostei conduceri a DNA, în 2010, dosarul Tel Drum a fost închis. Poate din lipsă de probe, poate pentru că rețelele de pro­tecție au funcționat. De altfel, Dragnea în­suși confirmă această interpretare când susține că anchetele jurnalistice care-l vi­zează nu puteau fi realizate fără sprijin ex­trajurnalistic și că acum „nu se mai poate vorbi despre anchete corecte“. Încercarea sa de a-i compromite pe procurorul șef DNA și pe jurnaliștii care i-au investigat afa­cerile ca fiind toți „contaminați“ și „in­fil­trați“ de Soros este penibilă, în primul rând pentru că nu contează de unde pro­vin informațiile, ci doar dacă ele sunt ade­vărate și de interes public. Avem nevoie de mai multe dezvăluiri, nu de mai pu­ți­ne.

 

Adevărații adversari ai lui Dragnea sunt deci presa independentă, procurorii DNA și judecătorii corecți. În Teleorman, ca în America, nu-i așa? Nu chiar, și nu numai pen­tru că, din varii motive, Trump, deși no­civ, este mai greu de învins decât Drag­nea, ci pentru că, în România, americanii, din rațiuni strategice, susțin anticorupția, statul de drept și stabilitatea economică. În consecință, nu-l lasă pe Dragnea să-și facă de cap și și-au reafirmat sprijinul față de doamna Kövesi, care, iată, pare sigură pe sine și pregătită pentru un nou atac îm­potriva „mafiei“. Politica externă ameri­ca­nă e mai complicată, se pare, decât poate pricepe un mafiot de Teleorman, chiar da­că se crede egalul lui Trump. 

TAGS : soros trump dragnea teleorman tel drum PSD DNA kovesi orban putin rusia
Comentarii
Vicentio B. 2017-07-21
Stimata Doamna Rodica Culceru,

sunt adeptul loialitatii fata de argumente si al limbajului decent. NU este pentru prima oara cand constat ca, Dvs. "ALERGATI" realmente dupa anumite titluri, ce doriti in a le atribui articolelor, pe care le scrieti in ritm saptamanal. Motivul este TRANSPARENT: doriti cititori.

Faptul ca de data aceasta ati adoptat titlul de mai sus, este realmente MEGA - JENANT pentru Dvs.in primul rand. L-ati COBORAT pe Presedintele American, ales de POPORUL AMERICAN, la nivelul lui Dragnea, ales de 17,96 % dintre romanii cu drept de vot. In acelasi timp l-ari ridicat pe Dragnea la nivelul lui Nr. 1 Mondial, ceea ce este o INEPTIE ! AMERICA este FORTA Nr. 1 Lume, iar Teleorman printre cele mai sarace regiuni ale Romaniei, la randul ei, pe pozitia PENULTIMA die UE incepand cu PIB / cap de locuitor ! NU va deranjeaza ? NU va simtiti un pic VINOVATA ?

Personal, desi NU sunt CETATEAN ROMAN, ma rusinez pentru postura realmente ridicola in care doriti sa va etalati. TREBUIE, in ritm cel putin ZILNIC, sa va pasioneze EFICIENTA MORALA a randurilor Dvs., si NU rutina in a genera artilole numai de dragul unui anumite prezente evident retribuite.
Imreh Istvan 2017-07-20
As fi curios peste catva ani, cand blandele si nevinovatele ONG-uri sorosiste vor face mizeriile pe care au facut si fac in Ungaria sau au facut in Ucraina la noi in tara, daca din "umanitate" si "dragoste fata de celalalt" am deschide frontierele si migrantii in haihe Hugo Boss sau Armanii ar molesta femeile din Bucuresti sau s-ar deda la acte de terorism ce ati mai spune. Sau pentru Dvoastra e mai important sa dati in Orban, in polonezi, in aliatii nostrii din SUA dacat sa evaluati si riscurile majore pe care le comporta.
Gladiatorul 2017-07-19
Retele de protectie, spuneti? Cine sunt reprezentantii acestor retele? Vag. Prea vag spus. Pentru mine retelele cuprind prea multe institutii lipsite de vlaga, ce au actionat numai cand si-au dorit-o. Si si-au dorit-o extrem de putin. Aproape deloc. Sa le luam in ordine: 1) Politia a lucrat ca si militia. A fost alaturi de interlopi si au impartit cu patronii de la alba-neagra profitul obtinut de acestia prin inselatoria batranilor si a credulilor (e si cazul cartierelor intregi cu case boieresti din Timisoara, case in care se lafaie acum procurori, judecatori, politisti si, de ce nu? cei din administratie); 2) Primarii si sefii consiliilor judetene care au jucat casele fostilor proprietari si terenurile aferente ca la ruleta, aducandu-i pe nefericitii proprietari peste pragul deznadejdii; 3) Notarii care s-au lasat mituiti si au inchis ochii la matrapazlacurile primarilor si avocatilor cu aceleasi case si terenuri in care astazi stau alti judecatori, avocati, politisti si procurori si care nu se simt vinovati de furtul lor fatis; 4) DNA, dupa mine mult prea lent in decizii, luate aleatoriu si dupa greoaie asteptari. Dosare lasate sa astepte cu anii pana la prescriptie. Condamnari pentru fapte usoare: in locul condamnarii lui A. Nastase in dosarul Matusa Tamara acesta trebuia judecat pentru subminarea economiei nationale. D. I. Popescu fara o zi de inchisoare ar fi trebuit judecat tot pentru subminarea economiei nationale. E. Andronescu, Funeriu si ceilalti ministri din "tunul" Microsoft sunt bine merci. Alt baiat destept (adica HOT), A. Videanu e purtat si azi pe la DNA fara vreo finalizare. Vosganian si Sova, ce se mai aude cu ei. Nimic, in afara de mir. Saniuta, Blaga si toti ceilalti ministri de interne sunt liberi. Nici n-au auzit de dosarul EADS. N'asa? Multi hoti, putini (exagerat de putini) condamnati. Ca in Biblie (multi chemati, putini alesi); 5) SRI-stii, nu ziaristii trebuia sa vegheze la bunurile materiale ramase de pe urma dictatorului. Si SRI ce-a facut? A vandut sau a cumparat, dupa caz, avutia nationala transformand-o in tot ce le-a fost mai in folos propriu. Cand se impotmolea vreo afacere (gen HexyFarma) apelau chiar la suprimarea pionul ce le-ar fi putut umbri afacerea. Cel pus sa apere avutia nationala a fost motorul instrainarii acestei avutii; 6) Alaturi de SRI au "vegheat", la aceeasi avutie nationala parlamentarii de profesie romani alaturi de mandri presedinti ai tarii; 7) Si, nu in ultimul rand, i-as enumera aici pe ziaristi. O anume categorie de ziaristi. Categoria Dan Andronic cu dosar greu la DNA, care arunca bombe (zice el, eu le-as numi petarde care fac fas, ca berea), suficient pentru a tine propaganda A3, B1, RTV in picioare si a face jocurile nu tocmai curate ale lui Dragnea & Co si Basescu & Co, categoria S.R.Stanescu, condamnat si care la aceleasi televiziuni, dupa ce era un antibasist a devenit un aliat al lui Basescu si a tuturor inculpatilor impotriva DNA, si categoria R. Turcescu capabil, ca un bun acoperit si parlamentar de Constanta, de a juca pe mai multe fronturi chiar daca partitura e cam aceeasi, categoria A. Sarbu, om(!?) care ar fi zburat creierii unei jumatati din populatia Romaniei numai pentru a pune mana pe halci din tara, ca si Patriciu de altfel; 8) Cum a fost posibila taraganarea celor cinci dosare ale lui Ghita pana la a-l face scapat? A fost cineva pedepsit pentru neglijenta in serviciu? Sau a fost vorba despre o altfel de HEXYFARMA? Au trecut aproximativ treizeci de ani. Victimele din decembrie '89 moarte degeaba. Niste impostori beneficiaza si azi de certificate de revolutionar. Mineriada iunie 1990 uitata de calai dar si de justitie. Mai avem oameni de rasa in tara asta? Cand atatia calai ne ranjesc in fata, fara rusine, de pe sticla si fara a-si recunoaste gresala e greu sa speram ca lucrurile se vor indrepta. Sunt mai mult decat pesimist. Cu cele mai pretioase ganduri, G.
Vicentio B. 2017-07-21
@Gladiatorul. DA! O sinteza a DURERII OMULUI DE BUNA - CREDINTA !
O sinteza a "HOLOCAUSTULUI" Modern "Made In Romania" .
Poate retine ceva si Dna. Rodica Culcer, care la experienta IMENSA acumulata, NU se exprima ca atare!
Acest comentar ar trebui sa fie citit, spre exemplu, de "experta ati - coruptie" Laura Stefan, Ramona Ursu, pentru a intelege
cu adevarat prezenta la GDS, Revista 22.
Dar indaratnicia "Made in Romania" are, TREBUIE sa aibe o explicatie !
Total 4 comments.
Recomandari
8163
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22