Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Peste 150.000 de semnături împotriva statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron
E.B. - - - -
2017-08-06
International
1

O petiție împotriva statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron, inițiativă lansată pe internet în urmă cu două săptămâni, a strâns până duminică peste 150.000 de semnături. Petiționarii dau asigurări că "denunță cu fermitate orice atacuri sexiste împotriva lui Brigitte Macron".


 

Cei care au semnat petiţia speră că vor opri proiectul președintelui francez, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

"Nu există niciun motiv pentru ca soția șefului statului să poată obține un buget din fonduri publice", afirmă petiția adresată președintelui Emmanuel Macron și prim-ministrului Edouard Philippe.

 

Petiția, care a adunat până acum 152.000 de semnături, a fost lansată, pe site-ul change.org, de Thierry Paul Valette, președintele mișcării politice Egalitatea Națională.

 

"Brigitte Macron dispune la ora actuală de o echipă de doi-trei colaboratori, ca și de doi secretari și doi agenți de securitate, ceea ce este suficient", mai afirmă textul, scoțând în evidență contextul de "economii"pe care dorește să le realizeze guvernul.

 

Petiționarii dau totuși asigurări că "denunță cu fermitate orice atacuri sexiste împotriva lui Brigitte Macron" și că "nu îi pun (acesteia) sub nicio formă sub semnul întrebării competențele".

 

"Cu toate acestea, într-o perioadă de moralizare a vieții politice franceze", prin adoptarea recentă a unui proiect de lege care interzice angajarea membrilor de familie drept colaboratori de către miniștri și parlamentari, "nu putem cauționa în mod decent inițiativa unui statut specific al soției" președintelui, susține textul.

 

În timpul campaniei prezidențiale, Emmanuel Macron a indicat că, dacă va fi ales, soția sa va avea "un rol public", fără a fi "remunerată de contribuabil", el invocând ieșirea "dintr-o ipocrizie franceză".

 

Tema statutului de Primă Doamnă a ajuns săptămâna trecută în Adunarea Națională, cu prilejul dezbaterii proiectelor de lege privind moralizarea vieții politice. Deputații stângii radicale au apărat fără succes un amendament pentru ca soției președintelui, ca și celor alor membrilor guvernului sau parlamentarilor, să nu li se poată pune la dispoziție resurse financiare

 

TAGS : Macron Franta petitie Brigitte Macron Primă Doamna Adunarea Natioana semnaturi
Comentarii
Ghita Nitescu 2017-08-07
Rog pe Doamna Carmen pentru ca sa ia atitudine.
Total 1 comments.
Mai multe din International
5391
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22