Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Curtea de Apel București:sechestru de 3,1 mil € pe averile torționarilor lui Gheorghe Ursu
Dora Vulcan - - - -
2017-08-29
Actualitate Interna
1

Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus punerea sechestrului asigurator pe averile deținute de torționarii disidentului Gheorghe Ursu, până la concurența sumei de 3,1 milioane de euro.

 

 

 

 Instanța a decis instituirea sechestrului pe bunurile mobile și imobile deținute de Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, judecați pentru infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. Astfel, în cazul lui Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș se va pune sechestru pe câte un imobil și o mașină, pe acțiuni la mai multe societăți comerciale și conturi bancare, transmite corespondentul Agerpres.

 

De asemenea, se va indisponibiliza prin proprire o cotă de 1/3 din pensiile nete încasate de cei trei:

  • 4.765 lei — Tudor Postelnicu,
  • 4.082 lei — Marin Pîrvulescu
  • 5.091 lei — Vasile Hodiș.

Ultimii doi încasează pensii de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații.

 

Decizia nu este definitivă.

 

Pe 1 august 2016, George Homoștean (decedat), fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

 

Totodată, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

 

Procurorii susțin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

 

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.

TAGS : justitie cazul ursu curtea de apel sechestru tortionari
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2017-08-29
S-a ajuns la un final judiciar normal, dar asta numai datorita perseverentei lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu. Inginerul si scriitorul Gh. ursu a fost, insa, doar una dintre victimele regimului ceausist. Alaturi de el, intre 1965-1989 au existat mii de alti detinuti politici, dintre care unii nu au mai iesit vii din inchisoare. Se adauga si sutele, poate miile de tineri care au fost ucisi de graniceri in timpul tentativei de traversare a Dunarii la iugoslavi si inmormantati la Orsova. Si multi altii, despre care se tace in mod vinovat. Doar nu se doreste ca Andrei Ursu sa faca greva foamei pentru toate aceste victime ale dictaturii comuniste?!... Exemplul sau ar trebui urmat si de altii, urmasi ai victimelor regimului trecut. Mitul ca doar in epoca lui Dej puscariile erau pline de detinuti politici trebuie abandonat si scoase la lumina si crimele politice comise sub Ceausescu, respectiv adusi in fata justitiei cei vinovati, multi inca in viata si in plina vigoare, nu ca Visinescu, posesori de mari averi, politicieni de rang inalt activi si in prezent etc. etc.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1518
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22