Pe aceeași temă
Haineala a cerut sa poata fi numita judecator, ea fiind procuror, fara a mai avea nevoie de avizul CSM. Decizia CCR ar putea va produce un cutremur in justitie.
Curtea Constitutionala a constatat ca solutia legislativa care nu precizeaza conditiile incetarii detasarii judecatorilor sau procurorilor nu este constitutionala, se arata intr-un comunicat CCR.
Ce prevede articolul declarat neconstitutional:
"Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale."
"Curtea a retinut ca textul de lege criticat - care reglementeaza conditiile detasarii judecatorilor si procurorilor - nu precizeaza si conditiile incetarii detasarii acestora. Tinand de cariera judecatorului sau procurorului, atat conditiile detasarii, cat si conditiile incetarii acesteia trebuie prevazute expres in statutul judecatorului sau procurorului.
Lipsa unui text expres in cuprinsul art.58 din Legea nr.303/2004 care sa prevada conditiile incetarii detasarii judecatorului sau procurorului conduce la incalcarea dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie, deoarece statutul judecatorilor si procurorilor trebuie reglementat prin lege", se spune in comunicatul citat.
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a înaintat o contestație la Statutul Judecătorilor și Procurorilor către CCR, prin care a vrut să producă un cutremur în sistemul de justiție, pentru a putea fi numită judecător fără să mai depindă de avizul CSM. Consiliul Superior al Magistraturii este cel care dispune detașarea procurorilor sau judecătorilor către alte funcții.
Haineala, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bacau, a fost propusa sa ocupe un post de secretar de stat in Guvernul Grindeanu si la inceputul anului, detasarea acesteia fiind ceruta de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisa de Sectia pentru procurori a CSM cu incepere din 7 ianuarie, dar in 3 februarie Sectia pentru procurori a CSM a decis incetarea detasarii acesteia la Ministerul Justitiei atat a Oanei Schmidt Haineala, cat si a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Incetarea detasarii celor doi procurori a fost ceruta de seful Ministerului Public, Augustin Lazar, care a aratat atunci ca masura trebuie luata pentru a asigura derularea "in conditii de impartialitate" a dosarului privind elaborarea de catre Ministerul Justitiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare, ancheta aflata atunci la DNA.
Dupa decizia Sectiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justitiei a anuntat ca procurorul Oana Schmidt Haineala a solicitat premierului incetarea calitatii de secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Oana Schmidt-Haineala este singurul procuror care a detinut functia de sef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupand acest post in perioada 2013-2014.