Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Decizie CCR: Concubinii pot refuza sa depuna marturie in calitate de martori, ca si sotii
E.B. - - - -
2017-09-21
Actualitate Interna
0

Curtea Constitutionala a decis ca de dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor pot beneficia si persoanele care au trait in concubinaj cu inculpatul din dosar, nu doar sotul sau sotia.


 

Este vorba despre exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.117 alin. (1) lit.a) si b) din Codul de procedura penala, care a fost admisa cu majoritate de voturi, se arata in comunicatul de presa al CCR.

 

Astfel, Curtea a decis ca prevederea "care exclude de la dreptul de a refuza sa fie audiate in calitate de martor persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti, in cazul in care convietuiesc ori nu mai convietuiesc cu suspectul sau inculpatul (concubinii/fostii concubini ai suspectului sau inculpatului), este neconstitutionala, intrucat aduce atingere dispozitiilor art.16 alin. (1) privind egalitatea cetatenilor in fata legii raportat la art.26 alin. (1) referitor la viata familiala, din Legea fundamentala".

 

"Curtea a retinut ca temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se afla in sfera de protectie a relatiilor de familie, iar notiunea de 'viata de familie' nu este restransa doar la familiile bazate pe casatorie si poate include alte relatii de facto.

Asa incat, cata vreme principiul egalitatii in fata legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite, Curtea a constatat ca nu exista niciun motiv obiectiv si rezonabil pentru care concubinii/fostii concubini ai suspectului sau inculpatului sa fie exclusi de la dreptul de a refuza sa dea declaratii in calitate de martori in procesul penal", se arata in comunicatul citat.

 

Decizia CCR va fi comunicata Parlamentului, care in 45 de zile va trebui sa corecteze cadrul legislativ in vigoare.

TAGS : CCR Justitie concubini martori inculpat
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1066
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22