Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFO idee simplă
2017-11-28
9
Intrăm în anotimpul revoluțiilor și al revoltelor la români. Iar tensiunea generală crește cu fiecare zi.

 

Lucrurile nu vor rămâne așa. Nu se poate. Simplu. O țară din Uniunea Europeană nu-și poate per­mi­te să fie condusă de un condamnat penal cu încă două dosare penale în desfășurare, dintre care unul privește delapidarea a peste 20 de milioane de euro din fonduri europene. Și nu poate admite ca anumiți politicieni, înconjurați de o clică de lin­găi și slugi plecate, să schimbe legile țării (ba chiar și geografia ei, vezi cazul Belina), numai pen­tru ca dosarele lor să devină maculatură. De aces­te lucruri își dau seama tot mai mulți: întâi au fost sutele de mii din iarnă care demonstrau îm­po­triva OUG 13; a venit repede rândul parchetelor, CSM-ului (care a respins propunerile de schim­ba­re a legilor justiției), asociațiilor de magistrați în majoritatea lor; au fost presiunile Comisiei Eu­ro­pene, ale ambasadelor occidentale. Puterea a în­cer­cat să scape din strânsoare, punându-și în prac­tică „programul de guvernare“ – adică mi­tui­rea unei părți a populației prin promisiuni deșăn­țate de măriri de salarii și prin tăieri de impozite. A numit totul, pompos, „revoluția fiscală“. Cu asta și-a făcut noi adversari – băncile comerciale, Banca Națională, companiile private și pe mi­li­oa­ne­le de salariați care cotizau la pilonul II de pensii. S-au adăugat primarii; până și d-na Firea, pri­marul Bucureștiului și lider PSD, s-a revoltat. Strâns cu ușa, guvernul a făcut alte promisiuni; dar mai crede cineva în ele? Ce-i drept, unele sa­larii au crescut, dar a crescut și inflația, s-au mă­rit ratele dobânzilor, prețul energiei electrice, al combustibilului; leul se devalorizează. Deja e lim­pe­de că măririle anunțate de abia dacă vor aco­peri pe termen scurt inflația. Investițiile publice sunt la pământ, iar cele private se amână. Ne­putincioasă să scadă prețul oului, al untului ori al benzinei, puterea a descoperit vinovatul, ins­pi­rân­du-se din „modelul“ Turciei sau al Ungariei: „sta­tul paralel și nelegitim“, fără a reuși însă să afi­șeze la colț de stradă poza unui emigrant ticălos care, chipurile, îl conduce. Dar chiar și așa: dacă „statul paralel“ se compune, chipurile, din pre­ședintele Iohannis, DNA, Parchet General, ser­vi­cii secrete, CSM, Banca Națională, multinaționale, Comisia Europeană, sindicate, ONG-uri, Soros, Departamentul de Stat al SUA etc., nu înseamnă că forța lui e copleșitoare și că orice rezistenţă îm­potriva lui devine de prisos?

 

Opoziția (PNL, USR), mult timp adormită, a în­ce­put și ea să se trezească, să acționeze mai viguros, probabil și de conivență cu președintele Iohannis: mo­țiunea de cenzură, deși respinsă ușor de pu­tere, a atras atenția asupra dublei crize prin care trece țara, iar dezbaterile furtunoase din comisia discreditatului Florin Iordache încep să facă agen­da zilei. Ba chiar și obedienta CCR a respins ce­re­rea d-lui Tăriceanu, susținută de ministrul Jus­tiției, ca hotărârile de guvern să nu mai poată fi anchetate de DNA sub raportul legalității lor.

 

Săptămâna trecută câteva mari centrale sindicale au anunțat că își îndeamnă membrii să participe la demonstrațiile anunțate de societatea civilă pentru duminică seara, dirijate împotriva ten­ta­tivei puterii de a „ciopârți“ legile justiției, dar și de a introduce „revoluția fiscală“. Fă­­­ră să fie deocamdată copleșitoare ca în iar­­nă, demonstrațiile au fost importante. Dar gestul în sine al liderilor sindicali – altă­­da­tă relativ apropiați de PSD – e im­por­tant și fără precedent, cred, în Ro­mâ­nia de du­pă 1989: pentru prima oară, sin­di­catele se alătură „societății civile“, adică oa­menilor neînregimentați, pentru a con­testa în stra­dă politica guvernului deo­po­tri­vă în do­meniul salarial, dar și în cel al le­gilor jus­tiției. Duminică a fost numai în­ceputul, dar se vede deja că guvernarea e în război cu cea mai mare parte a so­cie­tă­ții. Asta nu mai poate dura mult.

 

Mascarada cu „statul paralel“ a deja că­zu­tă în ridicol. Nici măcar primul ministru Tu­­dose nu părea să-i mai știe semnificația (de­și votase el însuși „declarația de la Her­­cu­lane“). Deocamdată, PSD și ALDE se adu­­nă protectori (în majoritatea lor) în ju­rul liderilor lor. Dar lichelismul sau or­bi­rea nu-i vor ajuta prea mult timp. Iar au­to­victimizarea puterii, în condițiile creș­terii prețurilor la mărfurile de bază, e tot mai puțin credibilă.

 

Intrăm în anotimpul revoluțiilor și al re­vol­telor la români. Iar tensiunea generală crește cu fiecare zi. Întrebarea, după pă­rerea mea, nu mai este dacă d-l Dragnea va demisiona din poziția de președinte al Camerei și din cea de lider PSD, ci numai când o va face: înainte de explozie sau ca efect imediat al ei, cu costurile cores­pun­zătoare pentru toată lumea. Dar și el, și PSD, și ALDE, și toți cei care ocupă vre­melnic fotoliile puterii ar face bine să se uite în trecut, dar și în jurul lor; să nu-și facă iluzii și să nu asculte de sfaturile ce­lor care le spun numai ceea ce le face plă­cere: România, ce-i drept, a putut fi mi­tuită și îmbrobodită pentru un timp, dar scadența se apropie cu repeziciune: so­seș­te momentul când ea nu va mai accepta ca fărădelegea să facă legea, momind-o cu un iluzoriu corn al abundenței.

TAGS : ccr comisia europeana csm uniunea europeana psd alde banca nationala gabriela firea legile justitiei statul paralel
Comentarii
Wotan 2017-12-07
De ce am ajuns aici? Simplu: din cauza "sistemului". Care sistem? Pai pacatul original la romani CORUPTIA ENDEIMICA: platirea locului pe listele eligibile din Parlament! Da' de ce ar plati cineva ca sa intre in Parlamentul Romaniei? Din cel putin 3 motive: 1. Si de departe - cel mai important este IMUNITATEA (teoretic a opiniei, DAR PRACTIC in fata justitiei). 2. Comisiile de specialitate (prin care se FACE TRAFIC DE INFLUENTA=se dau legi cu dedicatie pe BANI, utilizand contracte de "consultanta" pentru "para'ndarat"). 3. Influenta politica si sociala rezultata din primele 2 puncta. Dat fiind faptul ca imunitatea este in fata justitiei sper ca nimeni nu este surprins ca in Parlament s-au adunat DOAR BORFASI, cu foarte mici exceptii. Mai mult decat atat, exponentii celei mai josnice pegre reprezentand clanuri tiganesti care au facut avere din cersit, prostitutie si infractiuni mai mari sau mai mici - in general furturi - in Occident vor acum sa-si "albeasca" banii, si si-au tirmis reprezentanti (cu duiumul) in Parlament. Serban Nicolae, Badalau, Stanescu, Ciolacu, Catalin Radulescu, Andrei Ioan-Alexandru, Cosma Andreea etc. SUNT TOTI TIGANI si exponenti de frunte ai clanurilor tiganesti din Sud (GR, TR, OT, IL, PH etc.). Mai mult decat atat, avand sub control STRICT ANAF-ul nimieni nu poate verifica miile de blocuri rasarite in Bucuresti - de exemplu - cu "investitori" din Bolintin Deal (fieful lui Badalau care a fost protejatul lui A. Nastase alt tigan, cu aceleasi apucaturi). Mi-e teama ca realmente trebuie luat cu asalt Parlamentul si se va lasa cu morti. Sau acceptam situatia si care poate, fuge intr-o tara normala.
Realitatea este crunta: libertatea ESTE COSTISITOARE IN VIETI OMENETI. Accepti asta si atunci vei trai de-adevaratelea sau poti muri ORI "capu' plecat sabia nu-l taie" si vei fi scalv la taranii penali + clanurile tiganesti.
Bogdan 2017-12-01
Io : in Romania sistemul de educatie si "industria culturala" nu e orientata, specializata sau instruita sa produca bunuri culturale finite pentru piata : universitatea e pedagogie mai mult si calitatea scazuta; editurile nu numai ca nu fac avansuri ca sa petereci luni de zile in arhive in nu stiu cate orase, dar n-au nici macar corectori suficient de educati ca sa nu strice intentia autorului in text daca intervin intr-o fraza; nu exista fundatii sau think tankuri cu granturi de cercetare (sau se dau de la stat la universitate si niste institute publice la niste echipe baroniale, aproape corupte, care nu fac nimic, nu produc nimic vandabil sau citibil, chiar daca titlurile profesor doctor universitar etc de pe coperta nu se mai opresc...de ridicol; sinecuri care sa justifice cheltuieli, dar cica asa e "standardul european"); nu exista spatii de dezbatere, asociatii profesionale si conferinta care sa intretina dezbaterea intelectuala pe diverse teme, sa faciliteze schimbul de idei si colaborarea etc De asta o sa importa chiar si din China cartile cu adevarat bune despre istoria romaneasca, poate si despre literatura romana etc ca stiinta sociala mai dura sau fizica oricum nu prea producem decat de forma (sau o fi undeva o suma de genii care au scris o biblioteca si au zeci de laboratoare ultimul racnet unde descopera noi substante planete, si legi ale universului, de care insa nu stie nimeni in tara, nici studentii, nimeni, in ultima vreme)
Tom 2017-12-01
Ziua Nationala : un scriitoras dd provincie din Oradea vorbeste de "dictatura regala" a lui Carol al II-lea langa Teatrul Regina Maria....dictatura aia aparuta cand taranistii si liberalii, cam cum s-a intamplat si recent cu Basescu si Tariceanu, nu se puteau intelege sa faca un guvern pentru binele tarii ci se taiau si mancau la cutite.....plina tara de dictatori, de la ala regal, la dictatorul Baseacu si pana la dictatorul paralel Iohannis!....Asta e istoria neamului pe care cica o cunosc intelectualii! Halal intelectuali in Romania! Nici la liceu n-ar trebui sa predea majoritatea, dar unii cica au doctorate...cu care te stergi undeva la ce subtire a ajuns standardul, sinecuri si fals preatigiu!
Io 2017-11-30
Mostenirea modelului francez de l reforma lui Ceausescu din anii 1960 a stricat invatamantul romanesc. La vremea respectiva, venind dupa stalinism, era buna, dar dupa 89 ea a creat un invatamant dsfazat, bazat pe verbiaj paeudoideologic si o istorie superfiala, critica, politica, demitizatoare. In rest nimic nu s-a mai produs, toate stiinte sociale moderne - politica, economie etc - vin pe filiera anglo-saxona, deci inexiatente realmente in Romania , in siatsmul esucational, decat de forma, ca toate procedurile si modicul de leteratura de baza si cunoastere necesara e din alta parte. Plus haos adminiatrativ, zero perspecrive sau minime perspective de a face performanta sau macar de a trai decent in Romania din lucrul cu capul, face ca esucatia romaneasca sa fie un fel de muzeu. Cu cativa ai in urma macar se traduceau chestii de la altii, ca la noi nu se produs, de acolo luam si iatoria, si literatura si filozofia. Humanitas publica prima biografie a lui Codreanu scriaa de...un austriac!....Acum nici nu se mai traduc ca inainte. Se face mare caz de programatori si informaticienti romani, dar in realitate nu exista mare lucru. In Romania a existat ceva invatamant matematic de baza solid, si apoi oameni cu pregatire l-au aplicat in informatica. Dar nu a aparut in Romania nici facebook, nici amazon, nici Apple, nimic asemanator. Sa faci siteuri si baze de date subcontractat din Hong Kong sau SUA nu e munca de top, ci munca de rutina si de valoare adaugata redusa...
cristi 2017-11-30
@cristi : intelectualitatea romaneasca, termen impropriu de acuma, e redusa la zbieraituri incoerente scrise pe servetel si puse pe contributors.ro, ori pedagogie de scoala medie pe materiale depasite si numai cu privire la trecut in facultatile varza din vreo doua-trei maxim orase
?????? 2017-11-29
În vremurile în care apare "nevoia de apărare" ați mai putea zice despre "națiuni libere" ? Considerați "nevoia de aprare" o formă de "restrângere de libertăți", ca de altfel și alte "necesități", unele dintre ele probabil chiar și "fiziologice" ?
Eu 2017-11-29
Problema e ca tinerii s-au saturat de linia Brejnev a intelectualilor batrani, cateva figuri care ii insulta periodic, carora nu le plac calculatoarele, si care cred ca stiu totul...Manolescu, chiar si Cornea, Boia....singurul istoric la Humanitas, plus Djuvara care esuca tara cu 200 de pagini pe an...
BASCA 2017-11-28
Atata timp cat cei inchinatori la moaste sunt ca volum mai multi decat cei care iubesc democratia si statul de drept,nemaipunand la socoteala si lestul barcii,rezulta,conform legii lui Arhimede ,ca ne vom scufunda curand.
FLORIAN D. MIREA 2017-11-28
Dragnea si cei care il instrumenteaza (baronii cei mai retrograzi, parte a fostei nomenclaturi bolsevice si a fostei Securitati) nu vor ceda de buna voie. Daca ar fi fost rationali, ar fi initiat macar un dialog, dar opacitatea lor este totala.
Total 9 comments.
Recomandari
5321
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22