Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Cadoul PSD pentru UDMR: Scolile in limba maghiara, infiintate si de Parlament
E.B. - - - -
2017-12-08
Actualitate Interna
4

Senatul a adoptat luni, ca for decizional, un proiect de lege de modificare a Legii educatiei nationale privind liceele agricole in care a fost strecurat un amendament care apartine UDMR, votat de PSD.


Acesta prevede, fara legatura cu liceele agricole, ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate, pe langa ministerul Educatiei, si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege. Prin acest amendament, care asteapta acum sa fie promulgat de presedintele Romaniei, se asigura si cadrul legal pentru un alt proiect legislativ al UDMR, de infiintare a Liceului Catolic de la Targu-Mures, care asteapta sa intre la vot la Camera Deputatilor, apoi la Senat, arata HotNews.

 

Reamintim ca UDMR a sustinut puternic proiectele legilor justitiei initiate de PSD.

 

Proiectul a trecut de Senat cu 82 voturi "pentru", doua voturi impotriva - senatorul PNL Raducu Filipescu si senatorul independent Vergil Chitac si 14 abtineri - acestea apartinand senatorilor PNL.

 

Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in luna septembrie ca situatia de la Liceulul Teologic Romano-Catolic, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara, va fi rezolvata prin HG sau Lege, iar, in schimb, premierul Ungariei Viktor Orban a promis afirmarea sustinerii din partea maghiara a candidaturii Romaniei la OECD.

 

Drept urmare, parlamentarii UDMR au depus in luna noiembrie la Parlament proiect de lege pentru infiintarea acestui liceu, asteptand intai ca in circuitul parlamentar sa intre amendamentul prin care sa fie creat cadrul legal in acest sens.

 

Concret, in sedinta comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor din 31 octombrie, deputatii UDMR Szabo Odon si Biro Zsolt-Istvan au propus acest amendament care a fost votat de majoritatea din comisie. Motivarea amendamentului, asa cum apare in raportul de admitere la lege, este: "pentru a se realiza o precizare clara a modului in care se pot infiinta unitatile invatamant."

 

Amendamentul adauga un alineat la articolul 45 din Legea educatiei nationale si nu face referire doar la Parlament.

 

Acesta prevede astfel:

 

"Unitatile de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale pot fi infiintate de catre:
a) autoritati ale administratiei publice locale sau judetene, prin hotarare;
b) cultele recunoscute de lege;
c) persoane juridice de drept privat;
d) ministrul educatiei nationale, prin ordin, conform prevederilor art. 61 alin (4^1)
e) Parlamentul Romaniei, prin lege."

 

Surse parlamentare din Comisia de invatamant au relatat, conform HotNews, ca unul dintre autorii amendamentului le-a precizat colegilor din comisie ca aceasta chestiune a fost agreata cu Guvernul si ca "s-a cautat proiectul de lege cel mai avansat" in procedura parlamentara unde sa se poata veni cu acest amendament.

 

Initial, acest proiect de lege privind liceele agricole a primit raport de respingere in comisia de invatamant. Ulterior insa, cand a ajuns la plen cu raport de respingere, s-a cerut si s-a votat, de catre majoritatea parlamentara, retrimiterea la comisia de invatamant, unde s-a introdus acest amendament, pe langa alte amendament privind subiectul acestui proiect legislativ, liceele agricole.

 

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 7 noiembrie, apoi pe 4 decembrie a intrat la comisia de invatamant de la Senat, care nu a operat modificari pe acest amendament al UDMR, si, in aceeasi zi, a fost votat de plenul Senatului.

 

Amintim ca intre PSD si UDMR au mai avut loc negocieri pe proiecte de lege in perioade critice, cel mai recent episod fiind inainte de motiune de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu. Atunci, negocierile s-au purtat pe marginea a trei proiecte, cel mai controversat fiind cel care prevedea scaderea pragului pentru folosirea limbii materne in institutiile publice. Acestea au esuat insa si proiectul a fost respins in prima camera, iar acum inca asteapta un raport la Senat, camera decizionala.

 

Despre acest lucru, Kelemen Hunor, presedintele UDMR a spus chiar vineri ca "am vazut ca atmosfera antimaghiara se poate crea si in Parlament nu am putut sa facem trecute aceste propuneri."

 

Liderul UDMR a declarat vineri, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca trebuie create premisele pentru infiintarea de scoli minoritare si ca pe acest considerent s-a lansat reinfiintarea Liceului Teologic Romano Catolic (LTRC) din Targu Mures, printr-un proiect de lege, care spera sa fie adoptat pana in luna februarie.

 

"Comunitatea noastra se asteapta ca drepturile noastre sa fie respectate si ne asteptam la acest lucru in primul rand de la Guvern si de la Parlament, motiv pentru care trebuie sa cream premisele sa putem infiinta scoli minoritare si cu astfel de intentie am lansat reinfiintarea Scolii Catolice din Targu Mures. Termenul la Curtea Constitutionala a expirat, nimeni nu a atacat aceasta lege asa ca asteptam ca presedintele Iohannis sa promulge aceasta lege cat se poate de repede. Exista deci consens in comisia de specialitate (din Senat, n.r,) in ceea ce priveste reinfiintarea Scolii Catolice, aceasta lege trebuie adoptata si avem termen pana in februarie sa adoptam o lege care este valabila in aceasta chestiune. Noi speram sa punem capat acestei situatii care intoxica societatea noastra. Comunitatea merita sa facem acest lucru, precum merita si parintii care au ales aceasta scoala pentru copiii lor", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

 

El a aratat ca, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, in ultima perioada, nu s-a reusit promovarea niciunui proiect important pentru aceasta comunitate, pe fondul unei atmosfere "antimaghiare", creata in Parlament, dar UDMR nu va renunta la initiativele respective.

 

****************

 

In acelasi timp, am vazut si vedem ca, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, in aceasta perioada nu am reusit nicio penetrare marcanta. Am vazut in iulie, cand am venit cu trei chestiuni care se afla de ani de zile in fata Parlamentului - autonomia culturala, scaderea pragului de utilizare a limbii (si atunci inca nici nu fusese publicat interviul nostru in Szabadasag) - si noi am vazut ca atmosfera antimaghiara se poate crea si in Parlament nu am putut sa facem trecute aceste propuneri.

Obiectivul nostru nu este sa pice aceasta situatie, ci asteptam sa se creeze un context in care aceste proiecte de lege sa poata fi adoptate, motiv pentru care eu cred ca, in Senat si in Parlament, trebuie si se pot discuta aceste chestiuni, dar nu avem nici cea mai mica intentie sa pice aceste proiecte de lege. Avem o experienta, experienta pe care va trebui sa o implementam, in anii care urmeaza, in deciziile noastre zilnice si in planurile noastre strategice, a sustinut Kelemen Hunor.

TAGS : PSD UDMR scoli Parlament Dragnea Hunor cadou
Comentarii
nick 2017-12-09
Trebuie ca o data si o data sa intelegem ca pe unguri, in proportie de 99,999% nu ii intereseaza Romania si legile ei decat in masura in aceste legi servesc obiectivului strategic , pe termen lung, pe care il au si anume iesirea de sub autoritatea statului roman. Degeaba facem , noi romanii, pe intelectualii subtiri, aparatori ai drepturilor minoritatilor. pe unguri in doare in cot de aceste aspecte. Toata lumea a vorbit de evenimentele de la Targu Mures, dar nimeni nu a vorbit de comportamentul ungurilor din satele cu populatie mixta din anii 90 , de faptul ca romanii erau luati de rever si amenintati ca atunci cand Ardealul se va afla sun autoritatea maghiara o vor vedea ei. Ai mei sunt dintr-un sat aflat la 21 km de Targu Mures si va spun ca sunt tensiuni etnice uriase care post exploda in orice moment. Ceea ce a facut psd este un pas spre autonomia de facto a ungurilor.
Tirimineanu 2017-12-09
În tot răul este și un bine. Puteau introduce modificările Legii Educației, pentru a face pe placu UDMR-ului, într-o lege privind creșterea viermilor de mătase sau a cultivării plantelor medicinale.
?????? 2017-12-08
De fapt proiectul de lege se referă la sursa de finanare a unor astfel de unitți de învățămât , finanțare care ar trebui făcută de ministerul învăământului pentru unitățile de învățămnt înființate prin aplicarea unui astfel de amendament, la solicitarea celor menționați în amendament ? Considerați și c este și o reglementare de felul acelora prin care s-au obținut finanțări pentru AOSR sau chiar și pentru "Academia" "Gabriel Oprea", care la inițierea "proiectelor nu solicitau finanțări din bani publici ?
Considerați totuși că asemenea "inițiative legislative" sunt printre acelea care ar trebui să regementeze și indicarea surselor de finanțare, de către solicitanți, avându-se în vedere că sunt activitți cu caracter permanent ?
Considerați și că litera "e" de la amendament , referitoare la înființarea de unități de învățământ prin lege, nu prea își are loc în condițiile deciziei CCR referitoare la "Conacul Brătienilor" ?
Tirimineanu 2017-12-08
Scoală Vadime și vezi-ți urmașii!
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4149
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22