Emil Hurezeanu: Gorbaciov nu s-ar fi opus monarhiei în România, ci altcineva de la București

I.m. | 13.12.2017

Emil Hurezeanu, actualul ambasador al Romaniei in Germania, a povestit la Digi 24 un episod din 1990 in care Mihail Gorbaciov si regele Spaniei au avut o discutie despre posibilitatea reinstaurarii monarhiei in Romania.

Pe aceeași temă

 

 

 Gorbaciov nu s-ar  fi opus, insa altcineva de la Bucuresti ar fi facut-o, dar acest altcineva nu a fost Ion Iliescu, spune Hurezeanu, care inainte de 1990 a lucrat la Radio Europa libera iar ulterior a fost  un apropiat al Majestatii Sale.

 

 

Acest personaj despre care Emil Hurezeanu spune ca nu stie cine este ”ar fi amenințat partea rusă că rezultatul revenirii la monarhie ar fi un război civil și conducerea de atunci a României nu putea risca acest lucru”.

 

În 1992, întorcându-ne de la București, aveam încă forfota Bucureștiului în urechi, de care nu ne despărțeau decât două ore. La un moment dat a sunat telefonul, era la telefon regele Spaniei, care a felicitat-o pe regină, regina l-a chemat și pe rege, a venit și regina Spaniei la telefon, se auzeau replicile mai scurte și destul de jenate ale regelui, ca și cum haideți să nu exagerăm. S-a așezat la masă, și-a strâns șervetul modest și a zis: 'Familia, tot familie'. Adică verii noștri au spus că au văzut un miracol de Paște”, a povestit ambasadorul român.

 

„Și atunci regina a spus ceva. O întoarcere la monarhie, după tot ce s-a întâmplat – erau întrebări firești, pe care le-am pus atunci – vă gândiți la asta? La un moment dat a venit Gorbaciov în vizită la Madrid, în 90. În 91 cade Uniunea Sovietică. Și regele Spaniei îl întreabă pe Gorbaciov: 'Înțeleg că România sunt tulburările astea și cum românii seamănă mult cu spaniolii – din relatarea reginei știu asta – poate că soluția ar fi și în România o revenire la monarhie. N-are rost să facă drumul prin război civil. Au fost liniștiți în monarhie, ați avea ceva împotrivă?' Și Gorbaciov – repet, reproduc relatarea reginei Ana – ar fi spus: 'Nu, noi n-avem nimic împotrivă'. Nu știu dacă era sincer. 'Se împotrivește altcineva'. Și aici trebuie să spun că acest altcineva nu este Ion Iliescu. (Era altcineva de la București?) Da! Care ar fi amenințat partea rusă că rezultatul revenirii la monarhie ar fi un război civil și conducerea de atunci a României nu putea risca acest lucru”, a relatat Emil Hurezeanu intr-o emisiune la Digi 24.

 

Ambasadorul Romaniei in Germania spune ca Regele a vorbit in fata parlamentului in 2011 ”ca un călugăr țăran înțelept, așa cum a fost el mai tot timpul – un om simplu” si ca ”istoria este deschisa”.

 

 „România modernă împlinește 100 de ani. A fost mai mult monarhie decât republică și a fost republică, vai, 40 de ani, sovietică. Cu forța! În 1990, probabil liderii de atunci au considerat că starea populației nu este sigură și când s-a recurs la acel referendum pentru Constituție nu s-au gândit și la un referendum pentru republică sau monarhie. Noi am lăsat România în '47 la monarhie”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

 

„Acum se întâmplă la fel, este o suferință decentă, dar este aceeași stare de frământare care a existat și atunci. Este o suferință a oamenilor, care își caută o formă de identificare, sigură, senină, în care cred necondiționat”, a adăugat el.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22