Procuroarea care îl anchetează pe Dragnea explică cum o afectează schimbarea Codului penal

E.b. | 14.12.2017

Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuror DNA, a explicat în două postări pe Facebook cum îi este afectată munca de anchetă în cazul nolor schimbări anunţate din Codul penal şi Codul de procedură penală.

Pe aceeași temă

 

 

Lăncrănjan instrumentează în acest moment ancheta în cazul Liviu Dragnea -Tel Drum şi un alt caz privind posibile fraude europene în care este implicată societatea Tel Drum.

 


De ce te afecteaza pe tine schimbarile din Codul de procedura penala?


In ancheta procurorul foloseste constatarea tehnico-stiintifica pentru o multime de situatii urgente: cand vrea sa descopere repede a cui este amprenta intr-o spargere de locuinta, cand vrea sa stabileasca daca suspectul furniza droguri sau o alta substanta, cand vrea sa afle care au fost cauzele unei morti suspecte, scrie Alexandra Carmen Lăncrănjan pe pagina ei de Facebook.

 

Eliminarea constatarii tehnico-stiintifice dintre probele permise inseamna ca niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi facut repede.

 

Daca ai descoperi ca cineva ti-a furat din casa ai vrea sa astepti o luna sa afli cine a fost?

 

Daca ar deceda cineva apropiat ai vrea sa stii acum cauza sau mult mai tarziu?

 

 A doua postare pe Facebook: De ce te afecteaza pe tine modificarile Codului de procedura penala? #2

 

Ioana este intr-o relatie abuziva de cativa ani. In fiecare zi este jignita si amenintata de partenerul ei si convinsa ca nu poate sa iasa din acest calvar. Intr-o zi lucrurile degenereaza si Ioana ajunge la spital in urma batailor.

 

Procurorul deschide o ancheta penala. Legea acum il obliga sa ia masuri pentru a proteja victima. Ioana este audiata cu privire la cele intamplate si incurajata sa spuna ce i s-a intamplat deoarece este in siguranta

 

Modificarile Codului de procedura penala dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De maine Ioana va fi nevoita sa declare stiind ca agresorul este in fiecare moment in aceeasi camera!

 

Desi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directiva! Iar drepturile suspectului erau aparate prin prezenta avocatului
 

La fel se poate intampla in cazul traficului de persoane, a victimelor violentei, in cazul gruparilor infractionale!
 

Tu ce ai spune daca persoana de care iti este frica te-ar privi in fiecare secunda din audiere?, arată Alexandra Carmen Lăncrănjan.


 

Limitarea mijloacelor de proba 

 

Una din modificările anunţate este un amendament PSD – ALDE, conform HotNews, vizează limitarea mijloacelor de probă. La art. 97, lit. e) a alin. (2) se modifică şi va avea următorul cuprins (definirea mijloacelor de proba) ”e) înscrisuri, rapoarte de expertiză, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;”. Din definitie este eliminat raportul de constatare ca mijloc de proba. În plus, se abrogă alineatul care oferă posibilitea procurorilor să utilizeze „orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.”

 

Intimidarea martorilor si a victimelor 

 

La art. 83, după litera b) se introduc două noi litere, literele b1) şi b2), cu următorul cuprins ( referitor la drepturilor inculpatului) ”b1) dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri, memorii şi obiecţiuni; b2) poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Absenţa sa nu împiedică efectuarea actului.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22