Secretarul general al CE, apel la Iohannis pentru a cere expertiza Comisiei de la Venetia

E.b. | 22.12.2017

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care face apel la solicitarea unei expertize a Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarea legilor Justitiei, adoptate in aceasta saptamana de Parlamentul de la Bucuresti.

Pe aceeași temă

 
  


Thorbjorn Jagland spune că motivele de îngrijorare sunt legate de Consiliul Superior al Magistraturi, de statutul judecătorilor și procurorilor, dar și de organizarea sistemului judiciar, conform Digi24

 

Oficialul susţine că e nevoie să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, care ar trebui să ofere claritate cu privire la compatibilitatea acestelor legi cu standardele statului de drept. 

 

Secretarul general al Consiliului Europei dă asigurări în scrisoarea adresată preşedintelui României că a urmărit „cu atenţie procesul legislativ care a dus săptămâna aceasta la adoptarea de către parlamentul român a trei texte referitoare la justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor şi procurorilor şi organizarea judiciară)” şi că „este conştient că aceste reforme sunt discutate pe larg de către cei interesaţi şi de societatea românească în general”.

 

"O opinie a Comisiei de la Venetia ar oferi claritate in ceea ce priveste compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept", arata Jagland, in aceasta scrisoare. 

 

Domnule preşedinte, Consiliul Europei este angajat să ofere prioritate în colaborarea cu statele membre pentru a întări independenţa şi imparţialitatea justiţiei în Europa.

 

Din acest motiv am urmărit cu atenţie procesul legislativ care a condus, în această săptămână, la adoptarea, de către Parlamentul României, la trei texte referitoare la justiţie (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecătorilor şi procurorilor şi despre organizarea structurilor judiciare).

 

Sunt conştient că aceste reforme sunt dezbătute pe larg de părţile implicate şi de societatea din România, în general.

 

În spiritul Planului de Acţiune al Consiliului Europei pentru consolidarea independenţei şi imparţialitatea justiţiei, adoptat în 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de România, este important ca în implementarea reformelor în sistemul judiciar, statele membre să folosească toate instrumentele şi mecanismele puse la dispoziţie de organizaţie”,

 

Thorbjørn Jagland este de părere că un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia ar oferi o mai mare claritate asupra compatibilităţii textelor de lege cu standardele fundamentale ale statului de drept, astfel că îndeamnă România să se adreseze Comisiei.

 

Acest lucru ar ajuta România în munca sa şi ar fi complementar cu evaluarea urgentă a acestor texte, evaluare pregătită de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) la capitolul standardelor anticorupţie”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis de către secretarul general al Consiliului Europei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22