De același autor
Anul 2017 a fost dedicat de PSD deresponsabilizării funcției publice, astfel încât ocupantul acesteia să fie „insularizat“, ferit de orice amenințare legală de orice natură. Parlamentul condus de PSD/ALDE a ridicat în jurul funcționarului public, prin tirania majorității și cu complicitatea vinovată a celor de la UDMR și PNL, câmpuri de forță legale, care îi conferă acestuia imunitate cvasiabsolută. Practic, „responsabilul public“ român a fost eliberat de povara oricărei răspunderi publice. Modificarea legii administrației locale în vara trecută și dezincriminarea conflictului de interese oferă aleșilor locali dreptul să dispună cum doresc de banul public, eventual în interesul familiei sau colaboratorilor apropiați, fără să se teamă de vreo repercusiune.
Această deresponsabilizare sistematică a funcției publice nu are însă nicio valoare în sine, dacă nu este urmată de valorificarea imunității pentru care au luptat din greu în 2017. Altfel spus, prin toate legile abuzive și scandaloase adoptate în 2017, Dragnea a asigurat accesul la petrecere al membrilor de partid care vor fi numiți în funcții publice. Acum trebuie să aducă tortul, accesul liber, neîngrădit de nimic, la resursele publice. Și, în mod aproape natural, tortul a fost livrat în preajma Crăciunului prin exceptarea a 94 de companii de stat de la aplicarea ordonanței privind guvernanța corporativă. Este vorba de toate companiile care gestionează avuția națională: energie, gaz, petrol, mine, sare, ape minerale, porturi și aeroporturi, telecomunicații, drumuri, zecile de societăți comerciale legate într-un fel sau altul de CFR, apele (inclusiv administrația Dunării că, deh, omul are insulă). Pe scurt, toate companiile care administrează avuția națională vor fi exceptate de la regulile de guvernanță corporativă. Aceste reguli au, pe lângă rolul de a asigura un management profesionist, care să urmărească profitul și eficiența, un scop fundamental mai important: să asigure ceea ce în lumea civilizată se numește accountability, responsabilitatea în sensul obligației de a da socoteală pentru ceea ce face. Or, scutirea companiilor care administrează resursele publice ale României de la guvernanța corporativă elimină tocmai obligația acestor companii de a da socoteală. Nu numai că managerii și consiliile de administrație vor fi numite politic, dar nu vor mai răspunde în fața nimănui – cu excepția liderilor politici care i-au numit - pentru ceea ce fac cu aceste companii. Mai mult, va fi suprimată orice formă de transparentizare a deciziei. Fondul Proprietatea a făcut o listă cu implicațiile acestei legi: eliminarea obligației numirii de manageri profesioniști și independenți politic în conducerea executivă și consiliile de administrație; eliminarea obligației companiilor de stat privind raportarea publică și transparentă a situațiilor financiare anuale și semestriale; eliminarea obligației de a publica identitatea, experiența profesională și remunerația managerilor din conducerea companiilor de stat; eliminarea posibilității acționarilor minoritari de a numi membri în consiliile de administrație din cadrul companiilor de stat și îngrădirea accesului acestora la informații din cadrul companiei; eliminarea obligației companiilor de a publica în mod transparent hotărârile adoptate de către acționari pe website-urile companiilor.
Vorbim despre o opacizare absolută, inclusiv a unor companii listate la Bursă. Or, niciun investitor nu va risca să bage bani într-o companie care nu își publică rapoartele de activitate și asupra performanțelor căreia nu există nicio informație și niciun control. Eliminarea acționarilor minoritari din consiliile de administrație anihiliează până și posibilitatea scurgerii informațiilor din interior de către un whistleblower, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Hidroelectrica. În foarte scurtă vreme, acești acționari vor fi obligați să se retragă, pentru că reprezentanții statului nu vor mai avea obligația să dea socoteală despre ceeea ce se întâmplă cu dividendele.
Condițiile pentru declanșarea Marelui Jaf național PSD au fost create. Acces nelimitat la resurse fără niciun fel de responsabilitate. Vreți o dovadă în plus? Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, managerii companiilor de stat nu vor mai fi evaluați în funcție de profit, ci de investițiile făcute. Or, decuplarea investițiilor de profit înseamnă liber la căpușare. Managerii vor putea cumpăra, cu titlu de investiții, ce vor dori, de la mașini de lux și avioane la vile de protocol și bijuterii, la ce prețuri vor dori ei. Cum „investițiile“ nu vor mai trebui să se regăsească în profit, care va deveni irelevant, „manageri“ precum Necolaiciuc, care a devalizat CFR cu „investiții“ de 100 de milioane de euro, nu vor mai ajunge la DNA, ci vor fi premiați.
Consiliul Investitorilor Străini a publicat un comunicat în care oferă cel mai bun diagnostic pentru starea societății românești: Marele Jaf PSD pe care Dragnea și clica l-au pregătit cu atâta grijă va scoate România nu numai din Europa și din lumea occidentală, ci din Modernitate. //