De același autor
Liderul PSD o vinde pe prim-ministra desemnată ca pe un produs de primă mână. Vrea să-i facă pe votanții social-democraților să creadă că a găsit soluția perfectă pentru conducerea guvernului și că până acum nimic nu a mers bine pentru că „a avut mână proastă“ și a mizat pe oameni care s-au lăsat manipulați de „statul paralel“. De-acum încolo, însă, totul se va schimba, va fi liniște, consens și programul guvernului va fi pus cu adevărat în practică, iar promisiunile făcute în 2016 vor prinde contur. Chiar și Codul Fiscal va fi modificat, pe ici, pe colo, în semn de bunăvoință. În așa fel, încât noua șefă a Executivului să aibă credibilitate.
Liviu Dragnea folosește „tehnica transformării găinațului în salată de pui“, după cum numesc consultanții politici această soluție de „a-i convinge pe oameni că lucrul cel mai detestat de ei le este de fapt cel mai nimerit“(James Carville, Paul Begala, Pupă-l în bot și papă-i tot, Manual de marketing politic, Humanitas, 2014).
Viorica Dăncilă |
Președintele PSD încearcă să-și facă electoratul să creadă că a găsit cel mai bun prim-ministru posibil: o femeie „civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă“, „decentă, agreabilă și foarte competentă“, în plus „are o relație foarte bună cu oficiali din Comisia Europeană“, ceea ce „reprezintă și un semnal pentru Bruxelles“ în pregătirea președinției rotative a UE, care „va fi o perioadă extrem de importantă pentru România“ și „o oportunitate uriașă“, fiindcă Viorica Dăncilă „cunoaște lucrurile de la Bruxelles“. Gabriela Firea adaugă la acest portret adjective bine alese: echilibrată, decentă, solidară, sinceră, fin diplomat, religioasă.
Uitându-se la Viorica Dăncilă, oamenii se pot bucura de rochiile ei decoltate sau înflorate, de familia ei perfectă și de perseverența care a făcut-o să ajungă, din simplă profesoară, prim-ministră. Se pot regăsi în destinul ei de om obișnuit. Femeile s-ar putea uita la ea ca la un model, cineva la fel ca ele, care abandonează cratița pentru marea politică. Ce dacă citește și nu-și aduce aminte titlul cărților care i-au plăcut sau dacă nu știe să enumere nicio realizare sau dacă, atunci când vorbește despre drepturile femeilor din Asia sau Orientul Mijlociu, se pierde și mută Iranul și Pakistanul în UE. Toate acestea o fac mai apropiată de cei care-și doresc politicieni asemenea lor.
Faptul că nu are calități de lider o face atractivă pentru un anumit tip de electorat, în special cel dezinteresat de politică și care nu înțelege că, fiind atât de supusă, lipsită de idei și fără experiență, este, de fapt, la cheremul șefului ei.
În ochii lui Liviu Dragnea aceste însușiri sunt esențiale pentru a conduce guvernul în direcția pe care o dorește el. Adică, spre rezolvarea principalelor probleme ale PSD: relaxarea sau chiar dezincriminarea unor infracțiuni care țin de corupție și relansarea proiectelor populiste înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.
Și-a dovedit deja zelul de a pune în practică ordinele primite de sus în cei aproape zece ani de mandat petrecuți în Parlamentul European, unde s-a opus reformelor anticorupție și a susținut sârguincioasă Ordonanța de Urgență 13/2017, care conținea grațierea colectivă și dezincriminarea abuzului în serviciu. Devotamentul Vioricăi Dăncilă față de Liviu Dragnea a fost demonstrat cu asupra de măsură, nu doar prin reacțiile ei dure față de adversarii politici ai PSD din Parlamentul European (Monica Macovei și Cristian Preda), ci și prin angajarea la cabinetul său de eurodeputat a Adrianei Botorogeanu, inculpată în dosarul de abuz în serviciu al liderului PSD. Botorogeanu e una dintre cele două funcționare angajate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în perioada în care Dragnea era șeful Consiliului Județean, dar care lucra efectiv pentru organizația județeană a PSD, potrivit anchetei procurorilor anticorupție.
Viorica Dăncilă are toate datele pentru a avea succes în ceea ce face: fără să prindem de veste, va ascunde toată mizeria sub preș și apoi va apărea îmbrăcată într-una dintre cămășile ei populare și ne va vorbi despre „întoarcerea la tradiții“ și la „portul popular“. Tot ceea ce va putea fi schimbat prin ordonanțe de urgență va fi făcut de guvernul Vioricăi Dăncilă: politicienii de toate culorile vor scăpa de teama de DNA, pensionarii vor avea pensiile mărite, salariul minim va crește, centenarul va fi sărbătorit fără zgomot și România va intra într-o nouă etapă, cea a recăderii în trecut.