Hossu:40% dintre bugetari vor avea salarii mai mici.Singurii beneficiari ai majorărilor, aleșii

Dora Vulcan | 02.02.2018

Singurii beneficiari ai majorărilor făcute de Legea salarizării sunt doar aleșii, spune liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care susține că salariile nete din anul 2018 vor fi mai mici decât în 2017 și că 40% dintre bugetari vor fi afectați de legea corelată cu transferul contribuțiilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

Acum Olguța Vasilescu vorbește de fabuloase creșteri salariale de 4%, amintind de predicția lui Klaus Iohannis, în urmă cu doar câteva luni se bătea în piept cu creșteri de cel puțin 25%. În realitate, salariile scad din cauza vicioasei corelări a legii cu transferul contribuțiilor, iar unele categorii profesionale vor fi afectate masiv, nu doar ”vârfurile”, adică șefii cu salarii mai mari, așa cum o drege acum Olguța Vasilescu. Încă o minciună gogonată, marca PSD. Afectați nu vor fi doar angajații din Sănătate, Educație dar și grefierii și polițiștii, IT-iștii și persoanele cu dizabilități, cărora le va scădea salariul cu 7%. Hossu atrage atenția că și compensarea prin premiere - lăsată la mâna angajatorului - este o capcană, pentru că tot angajatul pierde: va avea un punctaj mai mic la pensie. Ca să nu mai vorbim de personalul auxiliar din școli și grădinițe care, angajat cu jumătate de normă, potrivit noilor prevederi fiscale ar cam trebui să aducă bani de-acasă pentru a-și plăti contribuțiile la CAS și CASS, care se plătesc la nivelul unui salariu minim pe economie, adică mai mult decât câștigă ei, după cum avertizează Raluca Turcan.

Dezastru pe toată linia!

Decontat de salariați și nu de cei care, doar în urmă cu câteva luni, făceau declarații nerușinat de mincinoase prin care prosteau o țară întreagă: Dragnea, Olguța Vasilescu, specialistă în piața de tramvaie, Ionuț MIșa, până și Bodog care dădea asigurări că va lua ”măsuri” dacă lucrurile vor sta altfel decât spuneau promisiunile lor deșănțate.

 

 

 

 

  • Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: 40% dintre salariații bugetari vor avea scăderi ale salariului net

 

 

 „Estimarea noastră e că aproximativ 40% din salariaţii bugetari vor avea scăderi substanţiale la veniturile nete. Cu combinaţia noua lege de salarizare cu faptul că există o limitare a sporurilor în structura bugetară şi cu transferul de taxe sociale, toate elementele vor conduce ca anumite categorii să aibă drept consecinţă scăderea salariilor”, a declarat la Digi24 Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

 

 

Hossu spune că legea, corelată cu transferul contribuţiilor îi va lăsa pe grefieri, de pildă, şi fără 500 de lei la leafă. De altfel, grefierii au anunțat deja intrarea în grevă japoneză. 

 

 

Liderul Cartel Alfa explică mecanismul prin care actuala putere a ajuns să comită simulacrul majorărilor salariale: ”(...)  guvernanţii de la vremea respectivă au constatat că îşi depăşesc capacitatea bugetară acordată şi au venit cu inovaţia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta iniţială şi, practic, rămânând pe brut cu oferta iniţială, dar pe net, pentru salariaţii din instituţiile bugetare, fiind o diminuare".

 

 

Liderul sindical o contrazice și pe Olguța Vasilescu, ministrul muncii, care a susținut vineri că, de fapt, singurii afectați de melanjul dintre legea salarizării-transferul contribuțiilor ar fi doar ”vârfurile”, adică cei care au salarii foarte mari și care vor câștiga mai puțin. Hossu spune că, dimpotrivă, cei afectați vor fi bugetarii și, mai mult, întregi categorii profesionale din Sănătate și Învățământ:

 

 

 „Combinaţia între Legea salarizării cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector şi împreună cu transferul de taxe creează de fapt o situaţie delicată pentru că mulţi din sectorul bugetar, astăzi, în 2018, sunt în situaţia de a lua mai puţin pe net decât în anul precedent şi nu este vorba de «vârfuri», cum spune doamna ministru (Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii - n.r.), ci de categorii întregi, inclusiv în sectoare prioritare, cum sunt sănătatea şi învăţământul, dar şi în alte domenii, care din punctul guvernanţilor sunt prioritare, cum este domeniul agriculturii, în care instituţiile care au făcut absorbţia masivă a fondurilor europene sunt în situaţia în care vor lua mai puţin decât anul precedent”, a declarat preşedintele Cartel Alfa pentru Agerpres.

 

 

Hossu explică efectele dăunătoare pe care le are păstrarea, în Codul Fiscal, a unor prevederi potrivit cărora, pentru contractele cu timp parţial, angajatorul va plăti contribuţiile la nivelul salariului minim.

 

 

„Nu în ultimul rând, ceea ce afectează acest mecanism este şi păstrarea în Codul Fiscal a prevederilor vechii ordonanţe 4/2017, care obliga angajatorul, pentru contractele cu timp parţial, să plătească la nivelul salariului minim. Prin transferul taxelor către salariaţi, această prevedere s-a menţinut, ajungându-se la o aberaţie din punct de vedere al politicii de ocupare, blocarea accesului persoanelor care ar dori să lucreze 2, 4 sau 6 ore, dar care nu pot lucra timp complet, de a plăti la nivelul salariului minim contribuţiile de asigurări sociale şi în cazul în care salarizarea este pe un timp mai redus, să ajungă chiar şi în situaţia în care să aducă bani de acasă ca să poată să îşi plătească contribuţiile sociale. Este de fapt o discriminare, pe care noi am semnalat-o Ministerului Muncii de anul trecut, pe care guvernanţii încearcă să o corecteze, cum trebuie corectată şi legea salarizării”, a mai spus Hossu.

 

 

Liderul Cartel Alfa a precizat și că toate categoriile profesionale din sectorul economic vor fi afectate de decizia de a transfera contribuţiile la angajator.

 

 

„Marea majoritate a întreprinderilor n-a făcut majorare de salariu brut şi a rămas cu acelaşi salariu brut ca şi în anul precedent şi încearcă să găsească sisteme de compensare, legate de acest lucru. Sistemele de compensare, prin premiere, de fapt, într-o formă indirectă, afectează tot lucrătorul, pentru că, practic, în momentul respectiv sistemele de compensare nu înseamnă decât valori mai mici pentru ce se plătesc contribuţii de asigurări sociale, deci lucrătorii respectivi, la pensie, vor avea un nivel de punctaj mai mic decât ar trebui să aibă dacă măsura ar fi fost aplicată integral”, a mai adăugat preşedintele Cartel Alfa.

 

 

 

  • Turcan, despre reforma fiscală marca PSD: după mărirea salarială, oamenii vin cu bani de-acasă

 

 

Raluca Turcan, numărul doi din PNL, spune că în învățământ apar deja primele micșorări salariale, după măsurile fiscale luate de PSD-ALDE.

 

 

Așa cum am avertizat, apar primele tăieri de salarii în învățământ! PNL solicită PSD-ALDE măsuri urgente ca niciun salariu să nu scadă!

 

Personalul didactic cu normă parțială are, ca urmare a măsurilor PSD -ALDE leafa mai mică sau egală cu impozitele datorate la stat! Personalul auxiliar din școli și grădinițe, prost plătit, de obicei angajat cu jumătate de normă sau chiar mai puțin, va trebui să aducă bani de acasă, pentru că salariul este depășit de taxele puse pe muncă. PSD-ALDE au inventat salariul negativ iar sectorul public cel mai afectat este educația.

 

Liviu Dragnea s-a angajat public asupra faptului că niciun salariu din sectorul public nu va scădea de la 1 ianuarie 2018. Acum, când se întocmesc statele de plată, tot mai multe categorii profesionale află că vor avea salariile tăiate. Olguța Vasilescu, ministrul care l-a păcălit și pe Liviu Dragnea și milioane de angajați din România, ne confirmă cu cinism că vor fi tăieri și de 40% pentru unii angajați!

 

PSD-ALDE pun în pericol buna desfășurare a anului școlar 2017/2018, pentru că este greu de crezut că oamenii care vor rămâne fără lefuri vor mai continua activitatea în școli. Au fost destul umiliți! I-au mințit în nu mai puțin de 3 rânduri pe dascăli păcălindu-i că le vor crește lefurile.

 

Anul 2018 devoalează acum marea înșelătorie și manipulare căreia i-au căzut victimă atâția români. Investițiile în educație s-au rezumat, în tot anul 2017, la inaugurarea de toalete mutate din spatele curții.

 

Atrag atenția că banii pentru salarii, prevăzuți în buget, nu ajung până la sfârșitul anului 2018, lefurile sunt tăiate iar, de la toamnă, se anunță marea închidere și comasare de școli - a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

  • Echitate social-democrată: salariile, și așa mici, ale persoanelor cu handicap scad cu 7% 

 

 

Mult mai numeroși decât salariații din sectorul IT și cu salarii incomparabil mai mici, angajații cu dizabilități sunt, asemeni informaticienilor, victime ale legii salarizării unitare.

 

 

Salariile persoanelor cu handicap grav și accentuat scad de la 1 ianuarie 2018 cu aproximativ 7% , efect al noilor prevederi fiscale adoptate prin OUG 79 din 2017. Scutite de impozit pe venit, persoanele cu handicap se află într-o situație identică cu cea a informaticienilor sau cercetătorilor, cu observația că salariilor lor sunt însă mult mai mici, arată o analiză a televiziunii Digi 24.

 

Cum s-a ajuns aici? Pentru calculul transferului contribuțiilor de pensii și sănătate de la angajator la angajat Guvernul a făcut niște calcule care au inclus diminuarea cotei impozitare a veniturilor de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018.

 

Schema gândită de Guvern avea calitatea de a menține aceleași cheltuieli cu salariile la angajator și același salariu net la angajat. Problema este însă că nu toți salariații din România plătesc impozit pe venit. Ce se va întâmplă cu salariul net al angajaților care nu plătesc impozit pe venit și deci care nu beneficiază de reducerea de 6% a impozitului pe venit, de la 16% la 10%? Este o întrebare care Ministerul de Finanțe nu și-a pus-o la lansarea OUG 79 din 2017 și la care nu a găsit răspuns nici măcar acum, trei luni mai târziu.

 

În cazul persoanelor cu handicap, a celor din informatică, cercetare – dezvoltare aplicarea OUG 79 duce la scăderi ale salariilor.

 

 

 

  •  Cum o drege Olguța Vasilescu

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi seară, la Antena 3, că, de la 1 ianuarie, toţi bugetarii au o creştere a salariului net cu aproximativ 4%, iar din 2019 vor fi creşteri salariale mari pentru bugetarii cu salarii mici. Ea a mai susținut că salariile demnitarilor (preşedinte, miniştri etc) s-au redus, de la 1 ianuarie, cu procente cuprinse între 10% şi 40%.

 

 

"Piramida salarială are la bază 60% dintre bugetari, cu salarii până în 4.000 lei. Salariile cele mai mici porneau de la minimul pe economie până la 4.000 lei, dar erau şi bugetari cu salarii sub salariul minim pe economie, cum erau soldele soldaţilor, care erau undeva la 900 lei şi pentru ei trebuia ca statul să dea o sumă compensatorie ca să ajungă la salariul minim pe economie. La jumătatea piramidei erau 37% dintre bugetari care avea salarii între 4.000 şi 7.000 lei, iar în vârful piramidei situaţia scăpase totalmente de sub control, foarte mulţi bugetari care treceau cu salariul peste cel al preşedintelui - şefi de instituţii, de la APIA, de exemplu, instituţii subordonate MADR, unde salariile erau peste 12.000 lei. Dar erau şi directori de institituţii din subordinea Ministerului Mediului, unde un director avea 2.700 de lei", a arătat ministrul Muncii.

 

 

Ea a reafirmat că salariile mici, pentru aproximativ 60% dintre bugetari, vor creşte etapizat până în 2022. Cei de la jumătatea piramidei, cu salarii între 4.000 şi 7.000 lei, pe Legea salarizării vor vedea creşteri mai mici sau chiar deloc.

 

 

"Peste tot ce înseamnă 7.000 lei deja am început să corectăm aceste dezechilibre. Toţi bugetarii au creşteri pe brut de 25% de la 1 ianuarie, ceea ce este echivalent pe net cu o creştere de aproximativ 4%. Din luna martie, mai sunt creşteri de 20% însă în sectoare precum Educaţia şi vor urca până pe grila din 2022 medicii şi asistentele. La medici, într-adevăr, salariile vor fi foarte consistente", a mai spus ministrul Lia Olguţa Vasilescu.

 

 

 

  • Ce declarau mincinoșii Olguţa Vasilescu, Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Ionuţ Mişa (monitorizare Digi 24)

 

 

Olguța Vasilescu, 30 iulie 2017: „Eu pot să garantez că niciun salariu din România nu va scădea în momentul în care vom schimba sistemul de contribuții. Este în Programul de Guvernare și cine a citit Programul de Guvernare a văzut încă de acum șase luni că asta se va întâmpla”.

 

Ionuţ Mişa, în 31 iulie 2017: „Mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va duce la scăderea salariilor. Salariul net nu va scădea. Veniturile românilor nu vor scădea. De asemenea, sarcina fiscala a fiecărui angajator se va menţine. Nu va fi niciun cost suplimentar”.

 

Liviu Dragnea, în 20 octombrie 2017: „Toată lumea ştie că salariul net nu are cum să fie scăzut şi angajatorul nu plăteşte mai mult. (...) Este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea, salariul minim e mărit în fiecare an, cache-ul pe care fiecare angajat îl duce acasă este mai mare, contribuţia la pensie va creşte de 2,5 ori, cel putin şi apar nemulţumiri."

 

Mihai Tudose, în 20 octombrie 2017: „Nu scad sub nicio formă salariile şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel sau ele vor creşte."

 

Florian Bodog, în 29 septembrie 2017: „,Îi asigur pe toţi specialiştii din sănătate că, aşa cum am spus în programul de guvernare, nu vor exista scăderi salariale, ci doar creşteri. (...) În situaţia în care se va constata că există categorii profesionale care au de pierdut ca urmare a aplicării Legii salarizării unice vom lua măsuri."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22