Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFGreșeala DNA, bucuria corupților
2018-02-06
11
Ce mielușel, ce drăguț și prevenitor cu președintele Iohannis a devenit dintr-o dată Dragnea! Nu e ieșire televizată să nu-și arate gratitudinea pentru numirea rapidă a Guvernului Dăncilă, să nu-i mulțumească pentru că s-a păstrat în limitele Constituției.

 

Ce mielușel, ce drăguț și prevenitor cu președintele Iohannis a devenit dintr-o dată Dragnea! Nu e ieșire televizată să nu-și arate gratitudinea pentru numirea rapidă a Guvernului Dăncilă, să nu-i mulțumească pentru că s-a păstrat în limitele Constituției. Mai nou, îl căinează că nu e lăsat să transmită el mesajele despre situația din țară și legile justiției la Bruxelles, că e pus, vezi doamne, în situații neplăcute de tot felul de „cetățeni cu diverse poziții care spun lucruri nereale“, cum ar fi șefa reprezentanței Comisiei la București. Te crucești când îl auzi cum își arată „deschiderea“ pentru întâlniri, telefoane și schimb de idei și informații cu președintele. Ce metamorfoză față de momentele când anunța că nu mai calcă în viața lui pe la Cotroceni pentru că s-a săturat să „stea cu mâna întinsă“ sau îl acuza pe Iohannis că este „șeful și beneficiarul statului paralel“. Ce să se fi întâmplat cu Dragnea?

 

Nimic altceva decât specularea politică a unui moment complicat pentru președinte. Revolta, valul de critici cu care a fost întâmpinat gestul lui Iohannis de a numi Cabinetul Dăncilă fără nici cea mai firavă opoziție (fie ea și la nivel discursiv), imobilismul acestuia față de derapajele și abuzurile puterii pesediste au fost taxate de cei care îl susțin - protestatari, ONG-uri, în special - drept „trădare“, abdicare, pe scurt, blat cu PSD. Laudele, mulțumirile, grijile, disponibilitățile arătate de Dragnea nu fac decât să dea consistență, să certifice buna colaborare cu șeful statului. Cu cât Dragnea îl laudă mai mult, cu atât Iohannis devine mai dubios în ochii propriului electorat și pierde mai mult. Dragnea nu inventează roata, doar o pune în mișcare.

 

Strategia e însă mai complexă și merge și pe altă alte direcție: asaltul propagandistic care testează viitoarele acțiuni. Ține, îi dăm înainte, nu, o dăm la întors. Rolul băiatului rău și posedat de statul paralel îl joacă mereu și mereu, la cerere, probabil, neostoitul Călin Popescu Tăriceanu, care nu ratează nicio ocazie să amenințe și să lovească în președinte și în Comisia Europeană cu insulte și elucubrații. E secondat de Liviu Pleșoianu, camaradul în neghiobii, obrăznicii și, mai nou, coleg în România 3.0, emanația penalului fost sereist Daniel Dragomir. Numitul Pleșoianu, deputat în Parlamentul României, și nu director la Mărcuța, a lansat unul dintre cele mai joase atacuri la președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Eu nu am de gând să pup pe nimeni pe chelie şi nici să tac atunci când IMPOSTURA ar trebui evidenţiată cu glas tare. Tocmai de aceea, o spun fără rezerve: Jean-Claude Juncker e un impostor! Nu are ce să caute în funcţia pe care o deţine şi este o #RUŞINE pentru Uniunea Europeană faptul că un astfel de personaj se află la vârful ierarhiei comunitare!“. Ce frumos, așa arată mândria de a fi român cu coaja groasă și verde! Evident că de la Bruxelles nu a sosit nicio replică, cine stă să se pună la mintea unor astfel de ipochimene, dar, de înregistrat, să fim siguri că s-a înregistrat. Cum nici șefii PSD nu au luat vreo poziție, se înțelege că opinia lui Pleșoianu a primit binecuvântarea și e împărtășită. Probabil că așa arată „proasta comunicare“ pe care o tot zăngăne PSD după ce se îngroașă gluma tembelismelor.

 

Un alt domn cu antecedente golănești și de luptă pentru eliberarea infractorului de lux de sub jugul legii penale, Șerban Nicolae, a dat glas filozofiei partidului în ce privește justiția: doar pentru căței! „Dacă ai o persoană coruptă, un demnitar cu funcţie înaltă, nu trebuie să arestezi [preventiv] acea persoană.“ Linie clară și fără surprize, întrebarea e de ce Nicolae o expune publicului și Parlamentului European fără nicio reticență. Declarația a fost făcută la Euronews, a fost preluată de toată presa occidentală și nu face decât să confirme justețea avertismentelor transmise coaliției majoritare și guvernului PSD de Comisie. Mai aruncă la coșul de gunoi scrisoarea lui Dragnea și Tăriceanu în care acuzau Comisia Europeană de proastă informare și reprezentanța de la București de minciună. Mai bună informare decât declarația lui Nicolae, direct de la sursă, nici că era nevoie! Cum nici de aceste aserțiuni nu s-a delimitat nimeni de la vârful PSD-ALDE, înțelegem că nu le mai pasă ce crede sau ce măsuri vrea să ia Bruxellesul și că sunt determinați să meargă până la capăt cu schingiuirea justiției. De altfel, Dragnea și Tăriceanu au anunțat că legile justiției vor trece în galop prin parlament, după care urmează să se ocupe de codurile penale și de serviciile secrete.

 

În acest context, eșecul dosarului Microsoft II, cel în care au scăpat de judecată șase miniștri pentru că s-au prescris faptele, le-a picat mănușă. Deocamdată, vina pare că-i aparține procuroarei Mihaela Iorga-Moraru, cea care nu a declanșat urmărirea penală împotriva respectivilor miniștri decât după ce intervenise prescrierea faptelor, asta deși se ceruse și se obținuse în timp util avizul parlamentului sau al președintelui, după caz. Justificarea acesteia - modalitatea diferită de calcul a termenului de prescriere - nu stă în picioare pentru că în același an, 2014, Înalta Curte explicase clar cum se face socoteala. Dar și justificările oferite de șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, par cusute tot cu ață albă, pentru că dosare de calibrul acestuia trebuie urmărite pas cu pas, șefii neputându-se exonera de responsabilitate. Faptul că „eroarea“ a fost descoperită de abia în 2017 (deși dosarul trecuse la alt procuror încă din 2016), fix în contextul scandalului cu interceptările scurse în presă în care a fost implicată Iorga-Moraru, motiv pentru care a și fost dată afară din DNA, cam tot atunci fiind sesizată și Inspecția Judiciară, sunt bile negre pentru DNA. Penalii și televiziunile lor s-au mobilizat exemplar, iar perfidul Tudorel Toader n-a ratat ocazia să-i dea o lovitură lui Kövesi. Nimic nou sub soare.

 

Dar într-o țară în care toate merg anapoda, așa cum arată cifrele seci ale ultimelor rapoarte, doar DNA trebuie să fie, nu-i așa, fără de greșeală și fără de pată. Altfel decât sunt țara, societatea și conducătorii ei. De exemplu, Indexul European al Consumatorului de Sănătate, dat publicității săptămâna trecută, arată că România se plasează pe ultimul loc, 34, în urma Bulgariei și Albaniei, la mai toți indicatorii, iar rata mortalității infantile este dublă față de media europeană. Eurostatul (2017): 38,8% din populație este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, față de 23,5%, cât e media Uniunii Europene. Același studiu ne arată că 30% dintre români nu au grup sanitar (WC, cadă, duș), media europeană fiind de 1,9%. Mai rău, în Indexul Democrației 2017, realizat de The Economist Intelligence Unit, România este pe ultimul loc la democrație în toată Uniunea Europeană, cea mai mică notă, 4,38, fiind la „cultura politică“.

 

Cele de mai sus nu sunt o scuză, DNA a dat un rateu de zile mari cu dosarul Microsoft (și nu e singurul), a dat apă la moară detractorilor anticorupției și grupării care împinge la deal „statul paralel“. Dar, atunci când societatea care te susține, ți-a acordat atât de multă încredere și ți-a pus stacheta pe vârful Everest, trebuie să te ridici până acolo. Chiar dacă ești singura instituție care o face. Sau cu atât mai mult. //

TAGS : dragnea iohannis dancila tariceanu DNA kovesi microsoft iorga moraru plesoianu serban nicolae juncker bruxelles
Comentarii
ionel 2018-02-13
Nu cred ca Iohannis va pica in plasa mafiei psd .Kovesi trebuie aparata cu orice pret .Daca Iohannis ar ceda psd atunci nu ar mai avea nici o sansa pt un al doilea mandat nu ar mai merita .Dar am incredere in Iohannis si Kovesi o sa ramana in functie .
efect zero. 2018-02-11
suntem departe de a mai schimba ceva. trebuie sa intelegeti bine ca la mijloc sunt doar interese personale ale clasei politice romanesti indiferent de culoare. anii trec si aceleasi mutre se rotesc in jurul ciolanului, numit stat de drept sau stat paralel. adevaruri scrise ...efect zero.
Liviu din Timisoara 2018-02-07
Din datele calendaristice si succesiunea faptelor reiese ca dosarul ala s-a nascut mort. A doua la mana ar fi flerul procurorilor.Slabutz. Sa te apuci sa o acuzi pe tanti Cati cu asa ceva, este lipsa de inspiratie. Ea putea sa-si rotunjeasca veniturile, daca ar fi vrut - si a facut-o - din proiecte de cercetare europene. Este o femeie modesta in toate. Cuminte. La locul ei. Obedienta cu staif. Perfecta.Sa te apuci sa il acuzi pe Daniel Funeriu, alt demers pagubos ; uita-te putin in CV-ul lui, interseaza-te cam ce avere are, cum o cheltuieste, unde-si face vacantele ...si vei vedea ca pierzi vremea cu acuzatii. Daca te uiti insa la nu stiu care, dintre cei ce n-au legatura cu invatamantul ...atunci da, mirosi afacerea : fiindca te intrebi de cand le arde lor buza dupa dotarea scolilor cu sisteme de operare, cand ei nu stiu sa adune doua fractii.
Silvia 2018-02-07
Tot LCK a inchis dosarul Revoluției dând vina pe procurorul Voinea. Acum Microsoft cu plasarea vinei pe alt procuror. Întâmplător doar, beneficiarii sunt din acelasi partid. Mie mi se pare un tipar.
Vicentio B. 2018-02-07
IN CONTEXTUL EVENIMENTELOR
aliniatul 6 (sase) al articolului “Dar într-o țară în care toate merg anapoda…) Andreea Pora „pune degetul pe rana“, rana care de fapt este ceea ce se poate numi METASTAZA “Made in Romania”. Romanii ar trebui sa se intrebe, sa analizeze si sa gaseasca raspunsul la intrebarea CINE / CAND / CUM s-a generat METASTAZA ? Evident, este / ar fi IMPOSIBIL de afirmat ca DNA – ul poarta vina. In substanta, cu privire la titlul ales “Greseala DNA –“, imi permit a face referire la cateva puncta si anume:

1.
Este cunoscut faptul ca DNA, toate institutiile Statului, si NU numai, functioneaza, asa cum functioneaza, DUPA anumite LEGI, care, daca sunt Organice, asa cum sunt Codurile Civil/Penal, cat si cele de Procedura aferenta, reprezinta “munca” ALESILOR in Parlament. Datorita INTERESELOR DE CLICA in sistemul “o mana spala pe alta” (Manum Manus Lavat) Codurile au trecut PERMANENT prin modificari, actualizari, reactualizari – FARA SFARSIT. Este IMPOSIBIL de prevazut cand se vor finaliza aceste modificari si /sau daca se vor finaliza vreodata !!
2.
Art. 132 – Statutul procurorilor Constitutia Romaniei – definste la punctul (1) “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. Din 1990 – prezent Romania a fost “inzestrata” cu 21 de Ministrii ai Justitiei. CERT este ca, daca nu gresesc, singura care s-a revoltat public de activitatea Ministrilor si Secretarilor de Stat din Ministerul Justietie de dupa 1989 a fost Monica Macovei. DE CINE, CAND si UNDE este atacata grosolan Monica Macovei se stie.
3.
“… eșecul dosarului Microsoft II, cel în care au scăpat de judecată șase miniștri pentru că s-au prescris faptele, le-a picat mănușă”. Personal, NU CRED ca poate fi vorba de PRESCRIERE, deoarece, asa cum se stie, PRESCRIEREA faptelor in penal, ca si cele din civil, au INTERUPRI – evident legiferate.
4.
In vechiul Cod Penal intreruperea termenul de prescriptive intervenea prin “prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.”
“După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.”
“Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.”
5.
Aceste prevederi legiferate de INTREUPERE au ramas si in noul Cod Penal, la care s-au adaugat:
“Termenele prevăzute (-) dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.”
“Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale”

In consecinta:
Este IMPOSIBIL de realizat situatia ca DOSARUL in cauza a ramas “NEATINS” tocmai pentru a fi invocata / descoperita PRESCRIPTIA.
NU poate fi vorba de “o greseala”, CI de o INTENTIE indusa sub o anumita AUTORITATE, care NU se poate opri la DNA , CI la Ministrul Justitiei !
ionut 2018-02-06
Doamna Pora, eu mi-am pierdut încrederea în LCK când am citit pasaje din teza ei de doctorat: nulă științific și plagiată MASIV. Mi-am pierdut și încrederea în Dvs când am văzut că ați acceptat scuza penibilă cu acel 4% plagiat, când știați bine că totul a fost un aranjament penibil. Am pierdut și pariul cu câțiva prieteni în fața cărora am susținut că veți fi singura care veți avea curajul să spuneți ADEVĂRUL. Dar și Dvs. ați uitat că adevărul e deasupra și ați acceptat minciuna (cu jumătate de gură, e drept). Odată cu LCK i-ați făcut scăpați (prin tăcere) și pe ceilalți precum dna rector Lile de la Arad, Mang de la Oradea și atâția alții.
Vicentio B. 2018-02-07
@Ionut. Cand sunteti DEPASIT de realitatea verificabila, din motive de vizibila NEGLIJENTA in necesara informare si obiectivitate, va recomand sa cititi articolul semnat de Andreea Pora & Dora Vulcan, o excelenta prezenta la Revista 22, pentru a constata SINGUR – SINGUREL ca, acuzele Dvs. la adresa Andreea Pora, cu privire la Plagiat Rector Ramona Lile, sunt STRAINE de ADEVARUL, pe care doriti aici sa-l etalati!

Marius Nicolescu 2018-02-06
Mie, doamnă Pora, îmi pare altcumva. Națiune de codoși și de delatori. Așa ne-a învățat Securitatea. Și tot Securitatea ne-a îngropat pe toți de vii. Incluzând aici si "ilustrissima" DNA-Kovesi. Aleluia România.
Vicentio B. 2018-02-07
@ Marius Nicolescu. Sunteti UNUL dintre PLANGARETII STANDARD cu privire la “inainte de ‘89”.
Daca afirmati aici, tot in format de “PLANGARET“ca, “Asa ne-a invatat securitatea” , insemna ca erati UNUL dintre cei care invatau repede dar NU ceea ce trebuia.

Daca afirmati “Și tot Securitatea ne-a îngropat pe toți de vii.” – induceti o GENERALIZARE mai mult decat ANAPODA specifica purtatorului unor unei anumite CATEGORI DE NEURONI, care isi permite incursiuni nelucide, dovedite prin afirmatia Dvs. "ilustrissima" DNA-Kovesi. Aleluia Romania“

Faptul ca pe deoparte va considerati din categoria „ingropati de viu“, dupa care din aceasta pozitie declamati “Aleluia Romania”, adica similar “a-I canta cuiva prohodul” si/sau “s-a sfarsit !” – denota ca AR TREBUI sa incercati sa “inviati” pentru a folosi termenul bisericesc ALELUIA in varianta necesara si anume “Laudati pe Domnul”

In acest context va sugerez ca cititi articolul semnat de Dora Vulcan, repet o prezenta EXCELENTA la Revista 22, intitulat “148 de milioane de € din prejudicii s-au pierdut după decizia CCR privind abuzul în serviciu” – pantru a INTELEGE ceea ce merita ca fiind necesar de a se intelege / de a invata.
BASCA 2018-02-06
Incapabili de guvernare,haotici,aventurieri,suficienti si cu ochii dupa praduit.Nu poti tine pasul cu ei pentru ca sunt imprevizibili,niciun ziarist nu poate prevedea sfarsitul actualei monstruoase coalitii,doar cerneala si nervi.
Scapa cine poate.. 2018-02-06
Dupa plansul doamnei Andronescu si-a iesit din pepeni domnul Toader acuzand o grava deficienta manageriala.
Total 11 comments.
Recomandari
4454
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22