Șeful CNCD: Cei care fac declarații discriminatorii ar trebui să se retragă din viața publică

Dora Vulcan | 16.02.2018

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a spus că, într-o societate democratică funcțională, formatorii de opinie - politicieni sau jurnaliști - ar trebui sa se retragă din viața publică după ce fac declarații discriminatorii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 „Eu cred că o societate trebuie să ajungă la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnaliști sau formatori de opinie de altă natură, atunci când fac declarații discriminatorii să se retragă din viața publică, asta e sancțiunea efectivă într-o societate democratică funcțională”, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

 

 

El crede că este importantă și presiunea societății pentru ca astfel de persoane să se retragă din viața publică.

 

 

„Nu cred că aici trebuie să discutăm de o amendă, dacă e de 2.000, de 3.000 sau 5.000 de lei, pentru că din punctul meu de vedere, o simplă constatare cu un avertisment pentru o persoană cu o funcție publică, pentru un formator de opinie este un lucru extrem de grav, care ar trebui să aibă niște consecințe de retragere din viața publică. În alte state democratice, asta este sancțiunea respectivă”, a precizat Csaba Asztalos.

 

 

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, premierul Viorica Dăncilă ar trebui să se retragă din viața publică, Csaba Asztalos a spus că nu-și poate preciza poziția, pentru că ar însemna o antepronunțare, în condițiile în care există deja o plângere la CNCD făcută împotriva premierului dar a dat asigurări că va acționa „cu celeritate” pentru ca o soluție să fie dată ” într-un termen rezonabil pentru a evita acuzațiile de dublu standard”.

 

 

Începând din 2010, CNCD a fost sesizat de șase ori în cazul unor politicieni care au folosit în mod peiorativ termenul de „autist”.

 

 

„Îmi aduc aminte de o plângere, cu dl. Tăriceanu, unde am dat o recomandare de a se evita pe viitor utilizarea acestui termen în sens negativ”, a spus președintele CNCD.

 

 

Faptul că politicienii obișnuiesc să facă acest gen de comparații este pus de Csaba Asztalos pe seama unei lipse de cultură, de rigoare și de responsabilitate în declarații publice.  „În cazul unui discurs public care etichetează, stigmatizează, efectele sunt negative mai ales la nivelul copiilor în școală”, spune Csaba Asztalos.

 

 

„În ceea ce privește situația copiilor cu autism, aici pot să vă confirm că am avut o serie de plângeri în ceea ce privește accesul acestora la educația în masă și aici am dat sancțiuni cu amendă contravențională, câștigând și procese în instață, tot la sesizarea unor organizații neguvernamentale și confirm realitatea dificilă cu care se confruntă copiii cu autism în ce privește accesul la educație și accesul la sănătate”, a spus Csaba Asztalos.

 

 

Întrebat dacă o recomandare din partea CNCS este suficientă pentru a opri aceste practici din partea politicienilor, președintele CNCD a reamintit de cazurile foștilor miniștri Daniel Barbu și Ioan Rus, în care o constatare cu avertisment și recomandare din partea instituției pe care o conduce a dus la demisia acestora.

 

 

CNCD va organiza în 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o joi seară la postul Antena 3, anunţă instituţia, care precizează că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.  

 

 „Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Legat de parteneriatul strategic - este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus Dăncilă joi seara, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea, la Antena 3. 

 

 

 

Background

 

 

  •  Asociația ”Autism” protestează după gafa premierului. Viorica Dăncilă își cere scuze

 

 

 

Asociația Părinților Copiilor cu Autism a criticat folosirea, de către premier, a termenului „autist”, ales pentru a defini comportamentul celor care, a spus ea, își „pârăsc” țara în Parlamentul European, cu referire la criticile aduse, de fapt, PSD. Dăncilă și-a cerut scuze și a spus că nu a dorit să jignească persoanele cu autism. 

 

 

 

CNCD a anunțat că o va audia pe Viorica Dăncilă pe 20 februarie. Și moderatorul emisiunii de la Antena 3, unde a făcut Dăncilă gafa, va fi citat. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat de Anca Dragu, președinte al asociației Autism Europa. 

 

 

 

Scrisoarea deschisă a asociației „Autism România”

 

 

„Doamna Prim-Ministru Viorica Dancilă,

 

Este regretabil faptul că la interviul pe care l-ați acordat la o televiziune în seara zilei de 15 februarie ați spus „Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud..”. O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea Primului Ministru al țării. Un demnitar care ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și nu să îi compare pe unii cu alții. Iar termenul cel „rău” al comparației este reprezentat, în cazul dvs., de noi, „autiștii”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară.

 

 

Din nefericire, nu sunteți primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni.

 

 

1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”, se spune în scrisoarea asociației. 

 

 

Potrivit asociatiei, revolutia fiscala a inrautatit lucrurile pentru cei care sufera de autism si familiile lor, pentru ca "darama si ONG-urile de parinti, singurele care ii mai ajuta pe acestia in lupta lor":

 

 

Noi, persoanele cu autism și părinții, ne-am aștepta de la un Prim-Ministru, mai ales dacă este nou în funcție, ca prima dată când rostește public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunță, de exemplu, crearea unei strategii naționale sau a unui program național pentru aceste persoane. Așa ar fi potrivit într-un context în care situația a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică. Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinții sunt disperați, ei trebuie să susțină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forțe fizice, psihice, emoționale, să asigure din propriile resurse toate terapiile și serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative - așa-zisa revoluția fiscală- înrăutățesc și mai mult lucrurile, dărâmă și ONG-urile de părinți, singurele care îi mai ajută pe aceștia în lupta lor.

 

 

Autismul nu poate fi sinonim cu ‘răul’. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează persoana în forme şi grade diferite. Cu toate acestea, persoanele cu autism nu pot fi privite doar ca oameni cărora le lipseşte ceva, ca oameni de rang inferior. „Autiștii” au şi calităţi care sunt tocmai rezultatul acestei condiții: incapacitatea de a minţi sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, căutarea dreptății, apoi o serie de abilităţi speciale în domenii precum ştiinţa sau arta.

 

 

„Cred că mulți dintre eroii din viață, precum și cei mai mari oameni de știință și artiști au de fapt sindromul Asperger” (o formă de autism - n.r.), spunea Dr. Tony Attwood, profesor care a lucrat cu persoane cu autism, a studiat problematica autismului, a sindromului Asperger în special, de mai bine de 40 de ani, autor a numeroase cărți de specialitate în autism.

 

 

AUTISM ROMÂNIA –Asociația Părinților Copiilor cu Autism consideră că folosirea de către dumneavoastră a termenului de autism cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume, adică aproximativ 67 de milioane de indivizi, motiv pentru care va invităm să va cereți public scuze acestor oameni și familiilor lor.

 

Mulțumesc.

 

Liuba Iacoblev

 

Președintă”.

 

AUTISM ROMÂNIA - Asociația Părinților Copiilor cu Autism este o asociație înființată în 2001 de un grup de părinți și câțiva profesioniști și are ca misiune apărarea demnității, drepturilor și intereselor persoanelor cu autism și îmbunătățire calității vieții acestora și a familiilor lor, precizează Liuba Iacoblev.

 

 

 

  • Viorica Dăncilă a preluat discursul lui Dragnea despre autiști

 

 

 De altfel, si Liviu Dragnea foloseste deseori acest cuvant. "Nu putem fi autisti si sa ne prefacem ca nu intelegem semnalul electoratului", a spus el in urma cu cativa ani.

 

 

"Eu nu vreau sa renuntam la idee, pentru ca unul din drepturile fundamentale e dreptul la viata. Alt drept e cel la protectie, atat pentru noi, copii, familii, comunitate. Eu zic ca nu trebuie sa fim autisti si sa nu vedem in ce zona ne aflam si care sunt riscurile, din ce in ce mai mari care apar in ce priveste siguranta nationala", a spus Dragnea in 2015, referitor la Legile sigurantei, citat de ziare. com. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22