Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFOchiul taifunului
2018-02-20
24
Ce-i poți face unui om care crede cu putere în cauza sa? Degeaba îl acoperi cu noroi în emisiuni de televiziune. Rămâne neclintit.

 

Lunga, foarte lunga conferință de presă de săp­tă­mâ­na trecută a d-nei Kövesi a fost lăudată, deși cu scrâșneli de dinți, până și de inamicii DNA și ai ei, fie și numai pentru stăpânirea de sine, pen­tru răbdarea infinită și politețea desăvârșită față de jurnaliștii, în cea mai mare parte a priori os­tili. Și nu-i puțin lucru. Motivul este că, dincolo de toate, LCK a impus tuturor – prieteni și duș­mani – prin ceva infinitesimal, dar care lipsește aproape cu desăvârșire oficialităților de la noi, în primul rând politicienilor, dar și altora, inclusiv multora dintre cei din justiție. Nu mă refer aici la calități evidente și native de comunicator ori la lecții de ultim moment (căci prea mult timp n-a avut) primite de la vreun spin doctor, deși nu ignor nici aceste aspecte. Și nu mă refer nici la un alt element, foarte important de altminteri, și ca­re e absent de atâtea ori din bagajul intelectual al acestor oficialități – competența profesională. În­tr-adevăr, de atâtea ori absența dramatică a com­pe­tenței, și nu numai a competenței profesionale, dar a oricărei competențe intelectuale – așa cum ve­dem în ultimul timp la doamna premier Dăncilă – a transformat orice luare de cuvânt (nici nu mai vorbim despre conferințe de presă) a acestor ofi­cialități într-un prilej de ridicol.

 

Mă refer la altceva. Fiindcă e clar că acest ceva a făcut diferența, enorma diferență, față de un Drag­nea, Dăncilă, Tăriceanu, Orban, Iohannis et alii. De fapt, e ceva care face diferența între oameni pur și simplu. Am în vedere credința într-o cau­ză căreia îi subordonezi nu doar activitatea, dar și viața.

 

Într-o lume dominată de cinici, de ipocriți, de impostori, o lume unde cei mai mulți dintre noi nu îndrăznim nici să mai avem iluzii, unde un scepticism obosit a devenit ultimul refugiu, d-na Kövesi e un om rar: unul care chiar crede în ceva – în justețea și importanța a ceea ce spune și face. Mai mult, are o cauză supraindividuală cu care se identifică și pe care o apără cu toată convingerea in­terioară. Și încă și mai mult: are o cauză pe care a transformat-o în misiune. Și fiindcă ea are cre­dința asta, ne face și pe noi să credem, deo­po­trivă, în cauză și în purtătoarea ei. Să fiu bine în­țeles: cred că această cauză - apărarea activităților DNA și, într-un sens mai larg, lupta anticorupție – e una justă. Dar chiar dacă n-ar fi sau ar fi numai parțial – așa cum sunt de fapt multe cauze publice în care s-au angajat oamenii de-a lungul timpului –, simpla existență a unei cauze în care ea crede cu tă­rie a făcut-o imens de convingătoare. Cineva poa­te greși în unele situații, poate chiar spune ne­a­devăruri; dar asta nu diminuează serios impactul vorbelor sale, dacă simțim – și e ceva infrarațional – că aceste vorbe țâșnesc din străfundurile ființei res­pective, că proiectează o convingere profundă, că proclamă fără rest interior justețea cauzei. Și e nor­mal, în fond: înconjurați cum suntem de in­certitudini, de atâtea aparențe mincinoase, nu ne putem folosi adesea nici de rațiune, nici de obicei, pentru a ști ce să facem și ce să credem. (Post fes­tum devenim, desigur, cu toții știutori, dar ce fo­los!) În aceste condiții, aproape singurul lucru care ne mai convinge, dincolo de interesul imediat, nu poate fi decât contactul cu cineva care dă sen­ti­mentul că este el însuși suprem convins de ceea ce spune.

 

De asta probabil este LCK și o „nucă“ atât de tare pen­tru politicienii noștri, mai ales cei de la putere. Ce-i poți face unui om care crede cu putere în cauza sa? Degeaba îl acoperi cu noroi în emisiuni de te­le­viziune. Rămâne neclintit. Nici măcar unele ade­vă­ruri critice – dacă sunt – nu-l întorc din drum. Pe astfel de oameni, care trăiesc în orizontul unei mi­siuni, loviturile – cu cât sunt mai injuste, cu atât mai mult – le cresc statura, le întăresc poziția și le multiplică admiratorii și adepții. Este exact ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp cu d-na Kövesi.

 

Politicienii puterii au constatat săptămâna trecută, cred, că se află în fața unei dileme teribile: dacă ră­mân cu LCK la DNA până în 2019, când îi expiră man­datul, vor continua – mulți dintre ei – să fie in­culpați și condamnați, fără șansa de a o convinge să „tureze“ mai puțin motorul DNA. Dacă însă reușesc să o demită și mai ales dacă o fac cu ajutorul preșe­din­telui, vor dezlănțui un taifun politic nimicitor pen­tru ei. Iar „ochiul“ taifunului – de miercurea tre­cu­tă începe s-o simtă toată lumea – se numește Laura Codruța Kövesi.

TAGS : Kövesi conferinta presa DNA Drag­nea Dăncilă Tăriceanu Orban Iohannis
Comentarii
Suroiu 2018-02-26
Pana usoara, stil zglobiu. Usoare neatentii de/la formulare Ex: lauda si "a unora dintre" inamicii DNA - mai merge (si fara scrajniri din dinti). Cum s-ar simti autorul daca ar fi chemat si anchetat de DNA in baza unei pare (anonime) ca ar fi facut ceva ilegal si s-ar fi trezit in lumina orbitoare a fleshurilor pe scarile DNA incatusat si cu orgoliul inmorcilat? Ar mai lauda increderea numitei K in cauza ei ? Ar merge in judecati pentru a obrine ceva eurioi pentru... vorba lui nenea Iancu? Si la ce ar folosi toata dantuiala asta omului impricinat pe nedrept, dar celor ce afla despre aceste... giumbuslucuri si nastrujnicii antiumane? Sa ne rezumam la atat: ce efect pentru sufletul omului are incatusarea si starnirea oprobiului public pentru ceva imaginar, domnule profesor ? In rest sunt vorbe zdranganitoare de dupa parapetul ce separa groaznic de trist asa zisele Dreapta si Stanga, vorbe ce ar face bine daca ar lipsi indiferent daca vin de la un "om de rand" sau "intelectual sadea" Amin
Golan 2018-02-26
Vad ca frumos se lucreaza p-aci pt.sustinerea catuselor.Unii ataca parlamentul,ciuma rosie,ccr,acum min.Toader,iar altii fac cultul personalitatii conducatorei institutiei tortionare-DNA.Mi-ar fi placut totusi sa o alintati si ca fiind Nefertiti,preluand-o astfel de la CTP.,ca parca e prea seaca inaltarea in slavi a Stelei Polare.
?????? 2018-02-25
Cum ați defini noțiunea de "oportunitate politică", căror "interese" considerați că ar folosi un astfel de "concept', deci cine ar putea fi "beneficiarii", și ce ar implica din punctul de vedere al "resurselor" "implicate" ? Ce "zone de interese" considerați că nu au a se implica în realizarea de "oportunități politice" ?
emil 2018-02-24
Domnul Klemm n-a vazut pe CNN atatea emisiuni noroioase cu penali ca la Antena 3 afiliata CNN.
emil 2018-02-25
Sunteti in eroare domnule, indiferent de culoarea politica americanii sunt o singura natiune n-au state paralele. Se respecta, au demnitate, nu-si fura caciula intre ei.
Geo 2018-02-24
Klemm este uitat de administrația americană de pe vremea lui Obama. Nimănui nu-i pasă de România însă prea mult, așa că extravaganțele ideatice ale mediocrului Klemm încă n-au ajuns la urechile republicanilor, dar zilele lui de ambasador sunt numărate.
?????? 2018-02-23
Ce opinie aveți despre caracterizarea făcută de domnul Liiceanu ministrului de la justiție și dacă apreciați că respectă standardele de comunicare, ale publicației, la care mai scrie și dumnealui alături de alți publiciști ai revistei ?
sorin muncaciu 2018-02-21
Bravos domnule Cornea, prin articolul acesta ati revenit la starea de spirit dimaninte de 1989!! Bravos progres, dumneavoastra si domnul Liiceanu alt "intelectual" de partid si de stat, scrieti osanale unei procuroare de provincie de nota 6 , o habarnista care a ajuns sefa, dupa un bun obicei comunist :pomovarea pe relatii cu Basescu! Nu mai discutam ca , intr-o tara unde , de bine de rau , existau profesionisti in domeniul justitiei, Basescu a promovat o habarnista tocmai, pentru calitatea de supunere oarba, exact contrarul fisei postului! Dar, doamna Kovesi a executat ordinele , nu justitia era preocuparea doamnei ci executarea ordinelor lui Basescu! Dupa ce Basescu a plecat acasa, Iohannis si interesele ambasadelor straine devin noii sustinatori ai impostoarei ! Cum va explicati ca : in orice tara occidentala si, mai ales in UE, daca Curtea Suprema gaseste un procuror sef ca a incalcat Constitutia sau refuza sa se prezinte in fata Parlamentului zboara cu fulgi cu tot in primele 10 minute, totusi la noi asemenea fapte sunt ignorate de ambasadele straine si de UE??? Cum se explica acest dublu standard ?? Doamna Kovesi are o misiune : sa distruga rezistenta politica si economica in Romania , sa faca jocul intereselor straine, strategie, de altfel, scrisa negru pe alb in documentele ONG-urilor sorosiste!! Nu degeaba protocoalele cu SRI-ul si "cursurile de instructaj " ale procurorilor s-au facut de catre straini! Lupta impotriva coruptiei este fatada uzurparii ordinii de drept , santajul judiciar si politia politica au devenit noile arme ale colonialismului occidental. Aceiasi strategie se aplica in toate tarile care se opun dictaului oligarhiei occidentale, vezi cazul :Braziliei, Argentinei, Egipt, Honduras, Bolivia etc.etc. Doamna Kovesi , nu este decat o unealta a acestei noi politici coloniale ,halal sa ne fie , intelectualii romani o ridica in slavi , in loc sa fie inculpata la ICC pentru faradelegile pe care le acopera!!
Costin Sandu 2018-02-23
@BASCA dumneata înțelegi ce scriu alții? Nu pari, dar la obrăznicii văd că ești as. Nu văd unde l-am pupat eu pe Dragnea, dar matale ești campion în a-l peria pe domnul Cornea. @”Borat” - de ce nu te duci matale în Coreea de Nord, că doar acolo întâi se-mpușcă, apoi se condamnă și la sfârșit se judecă? o să te simți bine acolo, nu mai e nevoie să #reziști! @redacția chiar trebuie să îmi cenzurați toate mesajele, complet nejignitoare, dar pe cele ale #rezistenților BASCA și Borat să le publicați în integralitatea lor, chiar dacă sunt goale de conținut?
BASCA 2018-02-23
Iarta-l Doamne ca nu stie ce scrie! Vorba mercenarului Gadea,pupati-l domle in c... pe Dragnea!
Costin Sandu 2018-02-22
Când vorbim de idioție suficientă, ne referim îndeobște la cei care consideră că dețin adevărul absolut, dar singurul lor contraargument e înjurătura groasă. V-ați ales un pseudonim perfect, domnule lethargos, aveți o încremenire încrâncenată a ideației de tip comisar sovietic, ”cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. p.s. textul domnului Muncaciu este succint, coerent, dojenitor fără să jignească, mânuind inteligent topica frazei, de o logică tăioasă și din care răzbate frustrarea observării unei evoluții periculoase a celor considerați până nu demult vârfuri de lance ale intelighenției românești. Comentariile despre prezumtive greșeli ortografice sunt cu atât mai hilare cu cât aceste greșeli sunt inexistente, cu excepția unei inversiuni de litere din graba dactilografierii. Chiar aș dori să văd un text mai lung de 20 cuvinte scris de Dv, domnule lethargos, care să întrunească toate calitățile textului scris de dl Muncaciu, pe care vă place să-l criticați.
borat 2018-02-22
Oare nu punem mana de la mana niste bani de bilete de avion sa le dam sansa tuturor Gica Contra astia sa emigreze in tarile care se opun cu succes dictaturii coloniale occidentale? Venezuela sau Coreea de Nord, de exemplu, am auzit ca traiesc bine-mersi fara picior de Soros p-acolo.

Nu va convin ambasadele straine si UE si obsesia lor pentru statul de drept? Plecati, frate, in Bolivia, va dam si bani de buzunar, daca mai scapam de voi poate avem si noi o sansa - noi astia care muncim de nebuni pentru multinationale si Soros - sa facem Romania o tara competitiva, o mai punem de o autostrada si de un spital din cand in cand.

Va spun sincer, daca s-ar infiinta o "taxa de exportat prosti", care sa-l ajute pe domnu mucaciu sa emigreze in tarile alea de lux unde vrea dumnealui, eu as plati bucuros.
lethargos 2018-02-21
@sorin muncaciu
Numai dacă ați stăpâni puterea ortografiei și de abia atunci ați reuși să deveniți doar neconvigător, în loc de simplu idiot.
Costin Sandu 2018-02-21
Sunt de acord cu cele scrise de Dv în prima parte și le-ați spus cum nu se putea mai bine. Cu a doua parte - interesele străine, complotul, bla-bla - cred că pur și simplu celor din occident nu prea le pasă de ce se-ntâmplă aici (când le-a păsat vreodată?) De aici și dublul standard - suntem cetățeni europeni, dar second hand, ca-n fabula cu boul și vițelul.Avem și fețe de hoți și ascultăm doar de tătuci și mămuci, care ne pedepsesc în aplauzele cu ochelari de cal coorporatist ale tinerilor frumoși și liberi. Kovesi și încrengătura internă care-o susține au lobby la PPE, să le zică mulțumesc gândacii portocalii tot lui Băsescu, care le-a făcut intrarea acolo.
?????? 2018-02-20
Cum ați apreciați totuși despre "susținerea" arătată de politicienii europeni pentru mandatul lui Traian Băsescu, cât și pentru cel al Codruței Kovesi la conducerea DNA ?
Costin Sandu 2018-02-20
Iar cultul personalității. ”Stăpânirea de sine” a doamnei Kovesi nu dă veridicitate probelor fictive implantate de Portocală et co în pseudoanchetele lui presărate de înjurături și amenințări ” Într-o lume dominată de cinici, ipocriți și impostori”, ”stăpânirea de sine” apariține unei impostoare academice, plagiatoare omologată de o comisie de eunuci îngroziți, care cu cinism arăta beregata cum e tăiată și cu ipocrizie decreta că n-a fost nici în sufragerie, nici în vie. Această Gargantua cu breton acoperitor al inexistenței rămâne totuși muza și idolul domnului Cornea, care văd că vrea să schimbe tătucii pe mămuci. Când o să se înțeleagă vreodată că justiția înseamnă respectarea unor legi, adevăruri și principii morale, nu agățarea de mămuci providențiale cam prea pătate pentru a mai fi prelungite fie și o secundă în pozițiile în care par a fi bătute veșnic în cuie, pentru a continua să se obrăznicească în aplauzele domnilor Cornea et co.?
Costin Sandu 2018-02-21
Kovesi e personaj, nu personalitate. Cultul personalității face din personaj personalitate. Și Beria a fost personaj, și Pauker, poate chiar și Vișinescu, poate și Hoover. Un singur om condamnat fără vină sau cu scop de șantaj politic e suficient pentru a discuta serios despre înlocuire. Dacă Kovesi îl dă afară pe Portocală (ceea ce ar fi normal) ar putea fi avansată de la condiția de gășcar ieftin. Asta n-o exonerează de greșeli. pentru credibilizarea unor instituții de forță, oameni precum Kovesi nu au ce căuta acolo. Filme cu Eliot Ness am mai văzut, dar ăla era curat, nu mergea la chermeze cu Al Capone. Kovesi schimbată și apoi vorbim.
Liviu din Timisoara 2018-02-21
Ne convine sau nu, dar intotdeauna cursul lucrurilor a fost influentat de ...personalitati. De oameni capabili de anumite decizii, atitudini. Cazul Kovesi. O analiza obiectiva ? E foarte simpla : a se numara cazurile in care DNA a avut dreptate si cele in care s-a inselat. Deci, aici, Kovesi nu minte. Si inca ceva ...e greu de primit lectii de la un post al carui patron a achizitionat ICA la pretul unui apartament. Si da, procuratura, prin sectia de investigatii speciale asa cum este DNA, are o sarcina extrem de dificila in infractiunile economice ...adica a nenorocitilor astora care au facut bani din spolierea bugetelor: fie ca e vorba de bugetul central, fie locale. In rest...chestia cu aia de la Ploiesti si tanti aia, cu buze siliconate ...se vede din avion ca-i vendeta. N-au cazut la intelegere : mi-o pui dar ii dai drumul lu tata. Tampiti procurori, e drept ...merita sa zboare. Da nu Kovesi l-a trimis pe ala in patu respectivei. Si fata, lichea transparenta, s-a pus pe treaba : i-a intins aluia o cursa.In rest, sufrageria aia ...o gargara inutila. Stiu ca-i frustrant sa te culci presedinte si sa te trezesti prostanac. Dar nu ma asteptam sa fie si mai rau : sa vad un prim-ministru de prostia, de suficienta, de impostura celei de acum. Asa parol , cu suflet deschis vorbind.
Costin Sandu 2018-02-21
Într-adevăr, nu merit.... Mai bine o portocală decât un răspuns fără conținut din partea Dv.!
BASCA 2018-02-21
Nu meritati niciun raspuns,poate doar o portocala de la Plesoianu si Dragomir.
?????? 2018-02-20
Considerați că este firesc ca justiția să se manifestă ca un sistem independent, fără imixtiuni în activitatea de realizare a atribuțiilor judecătorilor și procurorilor din partea acelora ce ocupă funcții prin alegeri politice în stat ?
în spețele în care se consideră că ar exista erori judiciare considerați că se poate zice că președintele are "la îndemână" și "instituția grațierii" ?
Mc Kaw 2018-02-22
Până în prezent văd doar o clasă politică aflată la putere care și-a pus oameni în toate instituțiile statului și care este disperată că nu reușește să își planteze un ipochimen la DNA pe care să-l folosească astfel încât să poată fura în mod discreționar fără pericolul de impunitate
Polilogu 2018-02-20
Inca un articol foarte bun intors cu fata catre realitatea cruda a existentei omenesti pe aceste meleaguri care are , doamne , cat de mare nevoie de sinele justetii bine cumpanite, neemotionale si lucide ,care nu se lasa prada "intoarcerilor din drum ". Se pare ca LCK ar face parte din aceasta strirpe. Nu e vorba de scepticism cand circumscriu acest gand, ci de nevoia unei certitudini confirmate si reconfirmate.Doamna LCK era bine si util tuturor, sa iasa la "rampa" cu un ceas mai devreme. Iar de acum incolo chiar ca nu se mai poate intarzia. Cu membri ai unei democratii incropiti la pripeala "capitalista "nu putem in niciun caz ajunge departe.
BASCA 2018-02-20
Razbate un optimism tonic din articolul de fata,intr-adevar se vede insula cu palmieri(nu aia a lu`Mazare&co),plutirea in deriva pare a lua sfarsit.Statura zvelta,puternica,de femeie zdravana,imbraca si un spirit de luptator,de om cu principii sanatoase.Ce am insa de obiectat in ceea ce o priveste pe dansa ar fi zgarcenia vorbelor,atitudinea cazona si inegalabila incredere in profesionalismul si onestitatea subalternilor ei,lucruri care s-au dovedit a nu fi chiar asa.Acest dus rece,in cele din urma,a fost binevenit pentru DNA,am vazut un pic dincolo de cortina.
Total 24 comments.
Recomandari
5152
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22