Cristi Danileț: Tudorel Toader nu poate cere joi revocarea lui Kovesi. Nu are baza legala

Redactia | 21.02.2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader va prezenta la conferința de presă de joi „raportul privind activitatea managerială la DNA”, ceea ce nu-i poate conferi baza legală pentru a solicita revocarea din funcție a șefei DNA, arată Cristi Danileț pe blogul personal.

Pe aceeași temă

 

Argumentația judecătorului se bazează pe faptul că raportul Inspectiei Judiciare, aprobat de sectia de procurori a CSM, a concluzionat ca activitatea DNA a fost eficienta. De asemenea și raportul pentru PÎCCJ este favorabil, concluzia CSM fiind că și activitatea acestei instituții a fost eficientă.

 

În aceste condiții „o eventuală revocare a șefului instituției nu poate fi dispusă, potrivit art. 54 din Legea 303/2004, decât pentru prost management sau pentru sancționare disciplinară”, ceea ce nu este cazul, explică Danileț.

 

„Deși pe 16 noiembrie 2017 ministrul declară că va prezenta «sigur anul acesta» (adică 2017) o evaluare asupra acestor două instituții în care va integra rapoartele efectuate, acest lucru nu a avut loc. O eventuală revocare a șefului instituției nu  poate fi dispusă, potrivit art. 54 din Legea 303/2004, decât pentru prost management sau pentru sancționare disciplinară. Prost management nu are cum să fie pentru că CSM a apreciat activitatea drept eficientă, iar sancțiune nu s-a aplicat până acum” arată Danileț.

 

În continuare, o verificare a acuzațiilor împotriva procurorilor din cadrul DNA Ploiești este de abia la început, fiind demarate în data de 12.02.2018. Dacă se vor constata „abateri disciplinare ale procurorilor implicați; dacă răspunsul este afirmativ, se va face o cercetare disciplinară; dacă la sfârșitul acesteia procurorii sunt găsiți vinovați de Inspecție, ei vor fi trimiși la secția de disciplină a CSM; soluția acesteia va putea fi atacată cu recurs la ICCJ – toate aceste proceduri nu au cum se termina mai repede de un an. În paralel poate fi făcut un raport cu privire la managementul acestei structuri de parchet, așa cum prevăd art. 74-75 din Legea 317/2004”, explică Danileț de ce nu pot fi formulate acuzații în această etapă, mai ales pentru conducerea centrală a DNA.

 

„Concluzie: Nu există un raport al inspecției sau ministrului pe DNA Ploiești. Ministrul poate prezenta joi cel mult opinia sa despre raportul deja aprobat de CSM în octombrie anul trecut când activitatea DNA a fost apreciată drept «eficientă»", a scris Danileț pe blog.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22