Socialista Ana Gomes despre anunțul lui Toader: un pretext pentru a reprima anticorupția

Fara Autor | 23.02.2018

Anunțul lui Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruței Kovesi provoacă reacții dure la Bruxelles, inclusiv din tabăra socialiștilor, care consideră că în România se încearcă blocarea luptei anticorupție. „Oficialii europeni nu sunt proști, ei obțin informații din multe surse din România” spune eurodeputata Ana Gomes.

Pe aceeași temă

 

Ana Gomes, europarlamentar din grupul socialiștilor spune că reprezentanții Guvernului României au încercat să-i dezinformeze pe oficialii de la Bruxelles, inclusiv prin intermediul propriilor europarlamentari, dar că aceste demersuri nu s-au bucurat de succesul dorit la București. Iar concluzia generală este că pachetul legilor justiției și dorința de a schimba procurorii șefi ai parchetelor nu reprezintă decât un pretext pentru a zădărnici eforturile de combatere a corupției.

 

„Regret ca ministrul Justiției a propus acest lucru, dar nu pot spune că mă surprinde, pentru că atunci când am avut dezbaterea recentă din Parlamentul European, la care a fost prezent și ministrul, mulți dintre colegii mei români mi-au spus că e vorba de reformarea sistemului judiciar și de curățarea lui de interferențele serviciilor secrete, dar mi s-a părut că era de fapt vorba de reprimarea luptei anticorupție”, a declarat Ana Gomes, pentru RFI Romania.

 

Europarlamentarul a mai declarat că, indiferent ce face sau spune guvernul de la București, „există ancheta OLAF, care evidențiază niște acuzații de corupție foarte grave împotriva liderului partidului aflat la Putere, domnul Liviu Dragnea” și care nu poate fi ignorată. „DNA a făcut o treabă foarte importantă, lucru recunoscut de toată lumea”.

 

Europarlamentarul spune că dezinformarea provine de la Guvernul României care sub pretextul reformei justiției vrea să înceteze lupta anticorupție și omite faptul că OLAF aduce acuzații foarte grave la adresa unor oficiali din diverse zone ale administrației, membri ai partidului aflat la guvernare, condus de domnul Liviu Dragnea.

 

„(...) Deci nu cred ca există o dezinformare, ci tentative de dezinformare a oficialilor europeni, dar oficialii europeni nu sunt proști, ei obțin informații din multe surse din România. Este crucial ca oamenii care se declară împotriva corupției, care știu că există corupție să iasă în față și să vorbească împotriva corupției. Nu putem tolera corupția, nu putem închide ochii. E o problemă de credibilitate”, a spus europarlamentarul socialist.

 

Ana Gomes a dezvăluit și ce a discutat la Bruxelles cu Tudorel Toader și membrii ai delegației, cu ocazia vizitei acestuia. „Au ținut-o întruna cu șarada aceasta cum că ar fi vorba doar de a curața justiția de ingerințele serviciilor secrete. A fost evident ca era vorba și despre corupție, iar acum odată cu această mutare din partea Guvernului român devine limpede”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22