Țuțuianu: Dacă Iohannis n-o revocă pe Kovesi, șefii Parlamentului sau al CSM pot sesiza CCR

Dora Vulcan | 26.02.2018

Adrian Ţuţuianu a declarat luni că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea CCR de către șeful Camerei, de cel al Senatului sau de cel al CSM.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa grupului parlamentar senatorial al PSD, citat de Agerpres.

 

Totodată, el a adăugat că ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, "pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ".

 

"De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional? Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică, şi nici de o dispută politică. Aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei", a susţinut Ţuţuianu.

 

Întrebat cum comentează faptul că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean spunea că tocmai Constituţia îi dă dreptul acesta de a decide preşedintelui României, senatorul social-democrat a arătat că este o opinie exprimată în spaţiul public, aşa cum a exprimat-o şi Ioan Vida.

 

"Ea probabil va avea un răspuns dacă va exista o sesizare, un răspuns care va fi istoric. Pentru că, de aici încolo, în raport de decizia Curţii Constituţionale. vom avea o practică ce va fi aplicată în orice situaţie identică", a menţionat Ţuţuianu.

 

Cât priveşte raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus că este un raport juridic, şi nu politic, făcut de profesionişti, "de care preşedintele trebuie să ţină seama".

 

"Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la Ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic, şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama", a punctat Ţuţuianu.

 

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că argumentele ministrului Justiţiei "sunt mult mai multe decât în Ordonanţa 13", menţionând că, "într-un fel, ministrul Tudorel Toader a strâns elemente care să contureze mai bine propunerea pe care a făcut-o, de revocare".

 

 

 

 

  • Augustin Zegrean spune că Iohannis nu poate fi forțat să o demită pe șefa DNA

 

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, afirmă că președintele Klaus Iohannis are dreptul să respingă propunerea lui Tudorel Toader de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, deși în lege nu este specificată exact procedura.

 

 

Deși Statutul magistraților spune cum se desfășoară revocarea procurorilor numiți în funcții de conducere prin decret prezidențial: Art. 54 alin. (4) Se face de către Președintele României, la propunerea ministrului Justiției (...) cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.”

 

În interpretarea dată de PSD se spune că președintele nu poate ignora solicita făcută de ministrul Justiției. Însă președintele Klaus Iohannis are însă o interpretare diferită a legii. „Dacă legea prevede o posibilitate sau o oportunitate, atunci ea nu poate fi cenzurată, dacă legea spune că președintele revocă, atunci e chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu și doar președintele poate hotărî acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

 

„Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, susține că șeful statului poate respinge cererea de revocare, de vreme ce Legea fundamentală îi dă dreptul să și refuze admiterea în magistratură. „Spațiul de manevră al președintelui este prevăzut în Constituție. Cel care numeşte şi revocă, în general. Nu-i poate nimeni impune să revoce sau să respingă. Nu poţi să îl forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, a declarat  Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, pentru Digi 24. 

 

Acesta aminteşte că instituţia pe care a condus-o şi-a spus părerea demult despre dreptul preşedintelui României de a face numiri şi revocări la vârful magistraturii. „Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură, dată, atribuţiile Preşedintelui României (...) ar fi golite de conţinut şi importanţă”, se arată în decizia CCR 375/06.07.2005.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22