Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Oficialii români continuă să nege în fața CE implicarea politicului în justiție
Redactie - - - -
2018-03-01
Actualitate Interna
2

La discuțiile cu Frans Timmermans, reprezentanții majorității parlamentare au negat ingerința politicului în actul de justiție. În viziunea lor, legile justiției nu fac decât să respecte deciziile Curții Constituționale, iar neînțelegerile sunt cauzate de slaba comunicare.

La finalul întâlnirii cu Timmermmans, Florin Iordache a declarat că i-a explicat înaltului oficial european că justiția în România este independentă, dar că acesta va trage propriile concluzii, pe care le așteaptă „cu interes”. Ca de obicei, Iordache e reiterat teza conform căreia „tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut, nu există un amestec al politicului în justiție”.

 

În ceea ce privește criticile aduse de Bruxelles modificărilor Legilor Justiției, Iordache a reluat teza „lipsei de comunicare”.

 

Declarațiile lui Tăriceanu sunt aproape identice cu ale lui Iordache. „Abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată”, a precizat Tăriceanu.

 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a fost cel mai reținut la declarații, mărginindu-se doar la a spune că a fost o întâlnire bună.

 

Referindu-se la vizita lui Frans Timmermmans la București, europarlamentarul Siegfried Mureșan, spune, într-o postare pe Facebook, că motivul real al vizitei prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermmans se explică prin faptul că autoritățile de la București nu au convins asupra bunelor intenții de a nu-și subordona justiția.


„În 24 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au făcut o declarație comună în care avertizau Guvernul României de pericolul ca acțiunile sale să ducă la regresul reformelor din justiție. Am spus atunci că acela este un ultim avertisment al Comisiei Europene și un semnal al instituțiilor europene că urmează să acționeze pentru a apăra statul de drept din România, așa cum o cer românii în stradă de mai bine de un an. Exact așa s-a întâmplat. În săptămâna imediat următoare, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră. După numirea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru al României, atât președintele Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au trimis scrisori de felicitare noului premier în care cereau Guvernului respectarea valorilor europene. În 7 februarie, Parlamentul European a organizat o dezbatere despre amenințările la adresa statului de drept din România. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost invitată de urgență la Bruxelles pentru a vedea care sunt planurile noului guvern privind justiția. Este clar că nu a convins și, iată, vedem că prim-vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, Frans Timmermans, vine la fel de urgent la București unde și-a programat întâlniri cu toți liderii politici români pentru a înțelege ce se întâmplă la noi în țară.

Vă spun clar că nu este normal ca un prim-vicepreședinte al Comisiei să își programeze o întâlnire atât de importantă într-un timp atât de scurt decât dacă este o problemă urgentă care îngrijorează profund instituțiile europene și întreaga Europă.”, scrie europarlamentarul.

 

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, a declarat, miercuri, pentru Calea Europeană că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Conform unui anunț al Reprezentanței CE în România, Timmermans se va întâlni și cu reprezentanți ai sistemului judiciar din România și cu membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.

 

De la ora 15.30, prim-vicepreședintele CE va susține o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Frans Timmermans a luat poziție în mai multe rânduri față de modificările la legile justiției din România, avertizând, împreună cu președintele CE, Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenței justiției.

 

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker și Timmermans într-o declarație din urmă cu o lună.

 

Vizita intervine după ce CSM a dat aviz negativ, marți, la solicitarea lui Tudorel Toader de a o revoca din funcție pe Codruța Kovesi, iar șefa DNA și-a prezentat, miercuri, bilanțul activității pe 2017, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Președintele a declarat cu această ocazie că decizia de a o revoca este „tot mai departe”.

 

TAGS : liviu dragnea calin popescu tariceanu frans timmermans comisia europeana vizita
Comentarii
balabala 2018-03-01
Dragnea, Tariceanu si toti penali din Parlament si Guvern nu vor lasa sa-si pisrdas bsnii si sa intre in puscarie.
Deja au gasit subterfugiul, in apararea Lui Tudorel Toader, recte aparatorul celor in pozitii mari. CCR pe loc scoate amendamente la cele 3 legi cu care pot inchide gura celor ce incearca apararea sefei DNA.
Toti se spala pe maini aratand cu degetul la noile legi aranjate. Sper sa n-am dreptate dar se vede clar unde se va ajunge.
Cozile de topor tipic Mungiu (si alti) vor crea confuzia necesara marii majoritati inculte sau semi-inculte si vor baga pumnul in gura celor ce ataca PSD. Deprersiv si injust , nu ????!!!!!
Nu si nu... 2018-03-01
Oficialii corupti nu-si recunosc faptele niciodata.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1540
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22