Șefa completului de judecători pentru Elena Udrea și Alina Bica, rejectată de CSM

Redactia | 02.03.2018

Secția pentru judecători a CSM a respins candidatura judecătoarei Mirela Sorina Popescu la șefia secției penale a ICCJ pentru un nou mandat de trei ani, decizie salutată ca o victorie asupra „sistemului” la Antena3 și care va efecte în dosarele penale ale politicienilor care se află pe rol.

Pe aceeași temă

 

Este interesant că respingerea candidaturii judecătoarei Popescu survine chiar în timpul în care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermmans, discuta cu oficialii români situația din Justiție, primind asigurări privind neimplicarea politicului în actul de justiție.

 

Mandatul judecătoarei Mirela Popescu a expirat pe 24 ianuarie, iar CSM a amânat să ia în discuție candidatura ei pentru un nou mandat de trei ani și să ceară reinvestirea de către președintele României, mandatând-o să conducă interimar Secția Penală a ICCJ.  

 

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea candidaturii pentru funcția de președinte al Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție a doamnei judecător Popescu Mirela Sorina. (Admitere 4, respingere 5, 1 abținere)”, se arată în ordinea de zi soluționata a CSM.

 

Atribuțiile președintelui Secției Penale a ICCJ

 

Surse din cadrul CSM au explicat pentru România Curată că președintele Secției Penale a ICCJ este extrem de important intrucat organizeaza completurile de judecata si planificarile de sedinta. In plus, conduce Completurile de dezlegare a chestiunilor de drept si, cel mai important, conduce unul dintre cele doua Completuri de 5 judecatori ale ICCJ, care dau sentintele definitive la ministri si parlamentari. Dupa cum stiti, demnitarii sunt judecati de Sectia penala a ICCJ.

 

Judecatoarea Mirela Popescu conduce Completul de 5 judecatori la Elenei Udrea si Alina Bica

 

Completul de 5 judecatori al ICCJ care judeca apelul in dosarul gala Bute si va da verdictul final este format din urmatorii judecatori: Mirela Sorina Popescu - presedinte, Ionut Matei - judecator, Constantin Epure - judecator, Simona Cirnaru - judecator, Simona Encean - judecator.

 

Potrivit acelorasi surse, C5 condus de judecatoarea Popescu judeca si cele doua procese de coruptie in care a fost condamnata fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, prietena de shopping la Paris a Elenei Udrea. La fond, Bica a primit 4 ani cu executare in dosarul cu Adriean Videanu si 3 ani si jumatate in dosarul cu fostul sef al Fiscului, Serban Pop. Elena Udrea a primit 6 ani cu executare. Acum, ambele sunt plecate in Costa Rica. Alina Bica sustine ca face avocatura acolo, iar Elena Udrea ca este insarcinata cu gemeni. Odata ajunsa in Costa Rica, Udrea a declarat la Antena 3 ca medicii i-au recomandat sa evite calatorile cu avionul din pricina sarcinei.

 

Cine face parte din Sectia de judecatori a CSM

 

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului, Sectia pentru judecatori a CSM este controlata de gruparea Savonea-Baltag, adica de 5 judecatoare considerate apropiate de PSD dintre cele 9 cat sunt in total. Fosta sefa a Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea, este sotia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD condamnat pentru coruptie, Catalin Voicu. Fosta sefa a AMR, judecatoarea Gabriela Baltag, este o obisnuita a platourilor tv de la Antena 3. De notat ca, potrivit acelorasi surse, Completul de 3 judecatori al ICCJ care a dat sentinta de condamnare, la fond, in dosarul Voicu a fost judecatoarea Mirela Popescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22