Puterea ignora mesajele lui Timmermans și merge până la capat, dovadă discursul paralel

Redactia | 03.03.2018

​Luările de poziție și discursul liderilor coaliției după vizita la București a lui Frans Timmermans le dezvăluie determinarea să meargă până la capăt, sacrificând independența justiției și drepturile omului sub pretextul apărării suveranității naționale, avertizează politologul Cristian Pârvulescu.

Pe aceeași temă

Ar fi fost surprinzător ca liderii politici de la București să fi reacționat diferit de cum au făcut-o. Și nu este exclus ca să apară atacuri mai dure la adresa numărului doi din Comisia Europeană, așa cum s-a petrecut în cazul europarlamentarului Gomez, a declarat pentru Ziare.com Cristian Pârvulescu. Discursul paralel al Puterii, care a apărut ulterior vizitei, face parte dintr-un anumit context.

 

Acesta a atenționat că România riscă activarea art. 7 din Tratat, la fel ca și Polonia, iar în cazul nostru lucrurile vor merge chiar mai repede.

 

Cristian Pârvulescu declară că în România se petrece aceeași „degradare a spațiului public ca în Polonia, Ungaria, Slovacia (unde jurnaliștii de investigație sunt asasinați), mergând pe modelul iliberal standard, reprezentat de Rusia și de Turcia”.

 

Iar exemplele derapajului de la normele democratice sunt date de inițiativa liderului senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care a reprodus în limba română, varianta înrăutățită, legea anti-ONG din Rusia, și de preluarea din retorica erdoganistă a termenului „stat paralel”, exact așa cum președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, acuza ca fiind o conspirație a statului paralel, condus nu de Soros, ci de Gullen, lupta din justiție împotriva corupției de la vârful puterii din Turcia.

 

„Este imposibil (și îmi aleg cu mare atenție cuvintele) ca cei care guvernează România în momentul de față, și care își urmăresc obiectivul, să schimbe direcția, de aici și discursul paralel. Credeți că acești inchizitori se vor opri aici? Nu, mai ales că au reușit să mobilizeze o parte din societatea românească. Vor continua pe aceeași linie, iar discursul paralel arată determinarea de a merge până la capăt", a mai afirmat politologul.

 

Ideea că în numele apărării suveranității naționale pot încălcate drepturile omului și statul de drept, aparține secolului XIX, iar în prima parte a secolului XX a fost preluată de mișcările național-socialiste, fasciste.

 

Or, la ora actuală în România, în numele rezultatului ultimului scrutin  electoral care a dat majoritatea PSD-ALDE din Parlament, liderii de la putere cer sacrificarea independenței justiției și a drepturilor omului sub pretextul apărării suveranității naționale. „Nu ne dictează nouă UE ce trebuie să facem”, exemplu de discurs paralel.

 

Limitarea independenței și preluarea controlului asupra justiției sunt deziderate pentru oamenii politici care-și văd astfel apărate interesele lor, indiferent dacă sacrifică interesele României.

 

 

In context, Pârvulescu a reamintit declaratia facuta de Liviu Dragnea in urma cu mai bine de un an la un post elvetian de radio, cand liderul PSD spunea că trebuie să terminăm să mai discutăm teme precum corupția sau influența Rusiei.

 

Din pacate, Uniunea Europeana nu poate sa facă nimic, și doar cetățenii români pot să impună respectarea statului de drept.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22