Monica Macovei demisionează din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE)

Dora Vulcan | 07.03.2018

Europarlamentarul Monica Macovei a demisionat din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE). Decizia a fost luată după ce a cerut explicații privind invitarea fostului prim-ministru Victor Ponta ca vorbitor la summitul Alianței din 22 martie 2018, la Bruxelles.

Pe aceeași temă

 

 

 Monica Macovei: Invitarea inculpatului Ponta ca vorbitor la reuniunea ACRE din 22 martie este de neacceptat, alături de tolerarea AKP, partidul dictatorului Erdogan, în ACRE, partid paneuropean

 

Monica Macovei amintește în textul demisiei că, în cei peste doi ani în care a fost membru ACRE au existat mai multe divergențe între opiniile personale și politica implementată de conducerea Alianței și a dat numai două exemple:

 

1.      Menținerea partidului AKP, condus de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan în Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, în ciuda realității tot mai îngrijorătoare din Turcia sub dictatura Erdogan.

 

“Am votat, alături de alți colegi din  Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, pentru excluderea AKP din Alianță, dar majoritatea membrilor ACRE a votat anul trecut pentru păstrarea acestui partid în Alianță. V-am solicitat în scris reluarea votului la Consiliul ACRE care a avut loc în Armenia, în decembrie 2017, argumentând agravarea situației din Turcia, dar cererea mea a rămas fără răspuns și efecte”, spune Monica Macovei.

 

2.      Invitarea fostului prim-ministru român, Victor Ponta, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE, la Bruxelles.

 

“ Este bine cunoscut faptul că Victor Viorel Ponta a plecat din funcția de premier în urma unor proteste masive de stradă în România, după tragedia de la Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața într-un incendiu 64 de tineri. Tragedia s-a produs din cauza corupției din administrația guvernată de Victor Viorel Ponta. Fostul prim-ministru are calitatea de inculpat, este acuzat de corupție, fals și spălare de bani, iar un termen al judecării dosarului penal este chiar în această lună. Victor Viorel Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, așa cum au decis instituțiile responsabile din România. În mandatul său de prim-ministru, statul de drept din România a primit o lovitură dură, prin modificarea rapidă a legislației, revocarea Avocatului Poporului, a șefilor Parlamentului și suspendarea președintelui României”, mai spune Macovei.

 

Monica Macovei susține că „prezența inculpatului Victor Ponta ca vorbitor la o reuniune a ACRE este o eroare, un demers de subminare a valorilor și principiilor enunțate de Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și un act de sfidare a cetățenilor cinstiți din România și din toate statele europene”.

 

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat explicații în ședința de Grup din 6 martie 2018, dar răspunsul primit a fost neconvingător.

 

"Este de neînțeles și regretabilă prezența lui Victor Ponta ca vorbitor la un eveniment al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care fac parte partide politice din multe țări, nu doar membre UE, cum este Turcia, sau partide politice din statele membre, dar fără reprezentare parlamentară. Victor Ponta încearcă să-și facă loc lângă prietenul lui din Turcia, dictatorul Erdogan”, declară Monica Macovei.

 

Monica Macovei rămâne membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22