Congres PSD cu satârele pe masă. Epurații și loialii lui Dragnea, lista candidaților

Redactia | 08.03.2018

Pentru funcția de președinte executiv al PSD, a doua funcție ca importanță în partid după cea a lui Liviu Dragnea, și-au depus până acum candidaturile Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu și Viorica Dăncilă. La bursa pariurilor, Dăncilă este dată ca învigătoare, fiind preferata lui Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

Oficial, doar primii doi și-au anunțat depunerea candidaturile până la expirarea termenului limită. Însă președintele partidului, Liviu Dragnea a declarat că a fost sunat de premierul Dăncilă care i-a comunicat că s-a înscris în cursa pentru a deveni numărul doi în partid, ceea ce înseamnă că la congres va figura cu siguranță pe listă. De altfel și Gabriela Firea a declarat că organizația București-Ilfov a propus candidatura actualului premier.

 

Prima care și-a anunțat intenția de a candida a fost Ecaterina Andronescu, devenită în ultimul timp un critic al lui Dragnea. „Nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un proiect de țară”, a declarat Andronescu. „Vă mărturisesc, lucrurile acestea trebuie să ne doară, ce așteptări au oamenii de la noi. Să discutăm motivul pentru care PSD a scăzut în sondaje. E un subiect major pentru toată țara, pentru că e un subiect de interes pentru țară”, a mai spus Andronescu.

 

Ecaterina Andronescu este considerată o apropiată a fostului președinte Ion Iliescu, care de altfel a și promovat-o în partid și guvern, fiind deținătoarea în mai multe rânduri a portofoliului Educației.

 

Nicolae Bănicioiu este apropiat de fostul premier Victor Ponta, când a fost ministrul Sănătății. El este susținut acum și de fostul premier Mihai Tudose.

 

Întrebat dacă este de părere că CEx va valida candidatura sa, Bănicioiu a anunțat că îl susține organizația PSD Brăila, condusă de Mihai Tudose: „CEx nu are cum să nu îmi valideze candidatura. Să le dau si o veste proastă unora care făceau presiuni la organizații. Am depus și o hârtie de la o organizație care mă susține, de la Brăila”.

 

Nici el nu este convins de oportunitatea acestui Congres. „Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziția noastră în UE și proiectul de țară. Nu cred că proiectul de țară poate fi făcut de mâine până poimâine. (...) Trebuie să clarificăm, pentru că vin 4.000 de oameni și după cum am văzut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem când vin la congres? Peste o lună vă chemam să votăm proiectul de țară?”

 

Actualul președinte executiv, Nicolae Bădălău, a anunțat din start că nu va mai candida la nicio o funcție. Deși este evident în dizgrația liderului, s-a abținut de la a critica fățiș organizarea Congresului, spunând că pentru el cea mai importantă funcție în PSD este aceea de membru.

 

Cel mai vocal contestatar a fost deputatul PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră”, care a anunțat miercuri că a depus o contestație privind hotărârea Comitetului Executiv National (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare județ sa candideze doar o persoană pentru funcții de conducere. Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea de epurări comuniste cu iz de anii 1950.

 

Deputatul Catalin Rădulescu si-a depus, joi, candidatura pentru funcția de vicepreședinte, catalogând candidaturile și alegerile de la Congresul PSD drept mizerabile și nedemocratice. Este puțin probabil că îi va fi validată candidatura, el neavând susținerea niciunei organizații județene.

 

Și fostul secretar adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, și-a continuat joi atacurile la adresa liderului suprem, Liviu Dragnea. El s-a plâns presei că fusese șters și de pe lista delegaților care vor participa sâmbătă la Congresul extraordinar.

 

„La așa ceva s-a ajuns. Există posibilitatea, pentru că actuala conducere a PSD nu vrea să ne lase să candidăm (...) Acum, că Liviu Dragnea a schimbat regulile în timpul jocului, noi nu putem să candidăm decât din partea regiunilor. Voi depune candidatura așa cum sunt. Codrin Ștefănescu vrea să candideze nu împotriva candidatului domnului Dragnea, ci pentru partid. Cei 4.000 de delegați vor decide dacă îl vor pe Codrin Ștefănescu secretar general, dacă îl vor pe Nicolae Bănicioiu președinte executiv sau pe doamna Ecaterina Andronescu” a declarat Codrin Ștefănescu.

 

El spune că frământările din PSD din ultima vreme nu fac bine României în general și electoratului PSD în special. „Oamenii care ne votează se uită la noi, aici, la centru și văd că nu mai suntem colegi, că nu ne mai împăcăm”, a mai spus el.

 

Și alte nume grele nu se vor mai regăsi în forurile de conducere ale partidului, precum Nicolae Șerban, Liviu Pleșoianu sau Claudiu Manda, ultimul, președintele Comisiei SRI din Parlament și care era cotat cu șanse reale la un moment dat să ajungă președintele executiv al PSD.

 

Lista completă a dosarelor de candidați depuse la sediul PSD:

 

Președinte executiv: Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu și Viorica Dăncilă

 

Secretar general: Marian Neașcu și Codrin Ștefănescu

 

Pentru funcțiile de vicepreședinți:

 

Regiunea Bucureşti  - Ilfov:   Gabriela Firea, Robert Negoiţă și Daniel Florea

 

Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu și Paul Stănescu

 

Muntenia:  Carmen Dan, Adrian Țuțuianu, Șerban Valeca și Cătălin Rădulescu

 

Sud – Est:  Furtună Mihaela și  Marian Oprişan

 

Nord - Est: Doina Fedorovici și Gabriel Vlase

 

Regiunea Nord - Vest: Doina Pană și Gabriel Zetea

 

Regiunea Vest: Natalia Intotero și Mihai Fifor

 

Transilvania - Centru - Roxana Mânzatu și  Bogdan Trif

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22