Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Urdăreanu: Constantin Niță a cerut 5% și primarul Nichita 10% din valoarea contractului
Redactia - - - -
2018-03-12
Actualitate Interna
0

Tiberiu Urdăreanu, patronul companiei UTI, și unul dintre cei mai bogați români, a mărturisit în fața magistraților de la Curtea Supremă cum a dat o mită de 30.000 de euro ministrului Energiei, de la aceea vreme, Constantin Niță, relatează Ziare.com. Niță neagă integral acuzațiile.

 

Declarația lui Urdăreanu este dată în faza de apel a dosarului, în prima instanță, Constantin Niță fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

 

„Am stat pe o canapea. Am pus plicul între noi doi, m-am ridicat și am plecat. Era un plic de dimensiuni normale...Da, am văzut cum Niță a luat plicul și l-a introdus în buzunar. Apoi m-am ridicat și am plecat”, a povestit Urdăreanu, sigur pe el.

 

Reacția fostului ministru al Energiei a fost: „Domnule Urdăreanu, vă rog să nu mințiți în fața instanței!”, a fost reacția acestuia.

Urdăranu a spus că-l cunoaște pe Constantin Niță din 2011, când s-a întâlnit cu el la Brașov.

 

Șpaga pentru Niță este legată de problemele pe care le-a avut pentru contractul „Managementul traficului în municipiul Iași”, licitația fiind organizată de Primăria Iași. În acest context, Urdăreanu l-ar fi contactat pe Niță pentru a-l pune în contact cu primarul Gheorghe Nichita.

 

În prezența lui Niță, Urdăreanu i-ar fi prezentat lui Nichita date despre firma sa și experiența în proiecte similare. "A fost o discuție de principiu, am înțeles că procedura va fi reluată, că se vor produce câteva schimbari in caietul de sarcini", a declarat martorul. Procedura s-a reluat si a fost cățtigată de firma lui Urdăreanu. Pentru această intermediere, Niță ar fi solicitat un comision de 5%.

 

Urdareanu a încercat să explice instanței că era vorba de un comision total mai mare de 15%, împărțit intre Nichita (10%) și Niță (5%), și că a fost un fel de negociere, în sensul reducerii acestuia. "I-am spus lui Niță ca nu pot sa-i remit comisionul de 5%, deoarece exista o pretindere de 10% si de la Nechita. I-am explicat inculpatului Niță că în acest caz comisionul de 15% era prea mare, deoarece profitul proiectului nu era atât de mare încât să acopere acest comision", a declarat Urdareanu.

 

Milionarul a explicat ca in acest caz comisionul de 5% cerut de Nita valora putin peste 3 milioane de lei. Platile, cele 12 rate lunare de 5.000 de euro si cei 30.000 de euro, reprezentau mult mai putin.

 

"Pretinderea si plata comisionului de 5% s-a facut pentru intermedierea intalnirii cu primarul Gheorghe Nichita. Ulterior, derularea contractului s-a realizat cu Primaria Iasi", a precizat Urdareanu.

 

TAGS : coruptie tiberiu urdareanu psd constantin nita gheorghe nichita
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1130
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22