Israelienii de la Elbit Imaging, bănuiți că au plătit 14 milioane de dolari mită în România

Redactia | 14.03.2018

Cel mai important acționar al dezvoltatorului Plaza Centers, Elbit Imaging (Israel), care dezvoltă un centru comercial în locul Casei Radio, a recunoscut în fața autorităților din SUA că a efectuat plăți ilegale de 14 milioane dolari în România.

Pe aceeași temă

 

Plățile au fost disimulate ca achitarea unor servicii de consultanță, care nu au fost efectuate niciodată. Pentru stingerea litigiului cu autoritățile americane, grupul Elbit Imaging a acceptat să plătească o amendă de 500.000 de dolari. Sumele care nu se pot justifica ca plăți pentru servicii de consultanță către companii din România „este posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate”, se scrie în decizia SEC, citată de Profit.ro, prin care a fost amendată compania Elbit.

 

Grupul Elbit, care listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deținut în parteneriat cu statul român și grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autoritățile din România și SUA că a descoperit neregulile în 2016 și a inițiat o anchetă internă. SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), în condițiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanți terți și agenți de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio și vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA.

 

În total, Elbit ar fi efectuat plăți nejutificate de 27 milioane de dolari. „Elbit și Plaza au făcut plățile deși nu aveau dovezi că agenții de vânzări și consultanții au furnizat serviciile contractate”, arată SEC, care precizează că amenda impusă Elbit reflectă cooperarea grupului cu autoritățile. În 2006, Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza Centers, a anunțat că vrea să dezvolte Casa Radio într-un centru comercial și a angajat o firmă internațională de consultanță pentru evaluarea proiectului.

 

Pe lângă amenda civilă de 500.000 de dolari impusă Elbit, SEC a ordonat grupului să înceteze orice activitate care contravine prevederilor legislației privind piața de capital din SUA. Israelienii de la Elbit au intrat pe piața românescă la începutul anilor 2000, prin achiziția fostului hotel București, transformat ulterior în complexul Radisson Blu.

 

Prin intermediul Plaza Centers, israelienii dețin mai multe terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale. Plaza Centers se află în proces de reorganizare a afacerilor din 2013.

 

În octombrie anul trecut, Plaza Centers a anunțat că a vândut două terenuri, din Timișoara și Constanța, pentru 8,5 milioane de euro și că a obținut PUZ-ul pentru transformarea Casei Radio în complex comercial. La acel moment, surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că israelienii iau în calcul vânzarea proiectului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22