Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Așa-zisa listă „listă neagră” a lui Gâdea, desființată de doi foști miniștri de Justiție
Redactia - - - -
2018-03-21
Actualitate Interna
1

Acuzația de imixtiune în treburile justiției din România, lansată de Guvern via PSD, către Comisia Europeană dovedită prin informațiile cerute din 2012 pentru redactarea raportului MCV este desființată de explicațiile date de foștii miniștri ai Justiției Cătălin Predoiu și Mona Pivniceru.

 

 

Cătălin Predoiu a explicat la Antena 3 că solicitările făcute de Comisia Europeană se referau strict la informații publice și veneau la Ministerul Justiției, pentru că acolo se centralizau toate datele care urmau să fie utilizate apoi pentru redactarea rapoartelor bianuale în cadrul MCV.

 

„Nu-mi amintesc să fi fost nominal niște cazuri, ci toate cazurile de mare corupție de pe rolul Înaltei Curți care aveau o durată de judecată de patru ani. Deci dânșii solicitau informații care erau publice, erau pe site, erau integrate de Înalta Curte, erau la minister si ministerul, mai departe... Erau informații cunoscute de părți, de avocați, parțial și de public privind termene.

 

Ce urmărea Comisia Europeana era să vadă dacă aceste dosare trenează pe rolul Curții si sa inteleaga de ce: E o chestiune legata de lege? Atunci dansii recomandau schimbarea legilor. E o chestiune legata de lipsa de personal si atunci recomandau suplimentarea judecatorilor la Inalta Curte? Sau, pur si simplu, era o chestiune subiectiva?", a declarat fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, citat de Mediafax.

 

Chiar ministrul Justiției din 2012, Mona Pivniceru, căreia i-a fost adresată scrisoarea prezentată la Antena3 declara în același an că Romaniei nu i s-a cerut sa dea date din dosare, ci doar sa prezinte stadiul lor, reamintește jurnalistul Liviu Avram.

 

"De la instituirea Mecanismului (MCV - n.red.) Romania s-a obligat la anumite conditionalitati, singura si le-a propus ca standard, ca obiective de atins. Comisia monitorizeaza propriile noastre promisiuni. Comisia nu a cerut date din dosar, ci a cerut sa se explice care este stadiul lucrarilor, adica procedura care a fost desfasurata in acele dosare.

 

Deci, atata vreme cat ne-am obligat ca stat sa respectam niste standarde, ne-am asumat niste obligatii internationale, nu putem avea acum un dublu limbaj", declara atunci Mona Pivniceru intr-o emisiune la Realitatea TV, conform Agerpres.

 

La fel ca si predecesorul sau, Mona Pivniceru, în prezent judecător la Curtea Constituțională a subliniat atunci ca stadiul unui dosar este public si poate fi verificat de oricine prin sistemul ECRIS al dosarelor din instanta.

 

"Sunt cateva sintagme in Tratatul Uniunii care permit aceste controale, dar ele sunt controale asumate de noi", a mai subliniat Mona Pivniceru.

 

Totuși, într-un gest fără precedent, premierul Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelului CE, Jean-Claude Junker, în care solicită explicații pentru tendința de imixtiune în treburile justiției din România.

 

TAGS : lista neagra psd mona pivniceru comisia europeana guvern
Comentarii
MIHAI 2 2018-03-22
E cla ca Pivniceru se referea la Mecanismul MCV in general, nu la nefericita miscare a CE de a cere LISTELE NOMINALE cu dinamica proceselor. Este foarte probabil ca functionarii care derulau MCV ul sa se fi lasat furati de peisaj si sa nu fi realizat greseala de principiu pe care o comiteau. Dupa cum este aproape sigur ca naivitatea lor a fost speculata de cineva lipsit de scrupule, dar cu breton pentru a mai batjocorii odata Romania si pe cei pe care ii considera adversari. ealitatea e ca daca actualul Minitru al Justitiei ar adresa CSM ului sau inaltei curti o cerere echivalenta ar exploda de indignare toata basimea.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1821
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22