Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Klaus Iohannis: Decizia privind propunerea de revocare a şefei DNA o voi lua după Paşti
Dora Vulcan - - - -
2018-03-23
Actualitate Interna
1

Președintele Iohannis a anunțat vineri, la Bruxelles, că va anunța după Paști ce decizie la lua față de propunerea ministrului de Justiție privind revocarea şefei DNA.

 

 

 

 Preşedintele a adăugat că va explica decizia sa printr-o declaraţie publică. Klaus Iohannis a mai spus că va ţine cont de argumentele şi documentele prezentate şi de o parte, şi de cealaltă.

 

„Ca să avansăm puțin în discuția noastră, cu certitudine la momentul potrivit voi lua o decizie, dar pot acum sa vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de sărbători, mai degrabă după Paști. Cum va suna această decizie voi explicita într-o declarație publică pe care o voi face la momentul respectiv, dar cu siguranță în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele care îmi sunt puse la dispoziție și de o parte și de cealaltă parte”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

Tudorel Toader a anunţat pe 22 februarie că a formulat o cerere de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

 

 

Pe 27 februarie, secţia de procurori a CSM a dat un aviz negativ pe solicitarea ministrului.  

 

 

 În motivarea avizului negativ dat solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Secţia pentru procurori a CSM arată că în cuprinsul cererii de revocare nu s-a făcute referire la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată componenta managerială vizată.

 

 

În motivare se arată că, în conformitatea cu Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor aspectele care pot conduce la cererea de revocare sunt „organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale”. Or în propunerea de revocare, „cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată".

 

 

”Ministrul Justiţiei a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, dar singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind 'folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale', în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, 'o repartizare nelegală a sarcinilor' şi 'un comportament vădit neconstituţional', spun procurorii din CSM. 

 

 

"De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos", se precizează în motivare

 

”Secţia pentru procurori constată că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: "organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (...) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată", se mai spune în hotărârea secției de procurori a CSM:

 

 

TAGS : cotroceni iohannis anunt decizie revocare kovesi dupa pasti
Comentarii
La Pastile Cailor 2018-03-23
Avand in vedere falsurile si manipularile Antenei 3 dovedite de instante recomand o decizie dupa ce stimabilul Tudorel Toader isi cere scuze publice alaturi de Bianca, Gadea, Ciuvica si compania.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1537
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22