Miting de susținere a unirii Republicii Moldova cu România, la Chișinău. Dodon, furios

Dora Vulcan | 25.03.2018

În Piața Marii Adunării Naționale din Chişinău a avut loc, duminică, Marea Adunare Centenară, la au participat 17.000 de oameni. La finalul manifestatiei de la Chisinau a fost adoptatata Proclamatia Marii Adunari centenare pentru reunire.

Pe aceeași temă

 

 

 Unirea Romaniei cu Basarabia de acum un secol a fost celebrată duminică la Chișinău, printr-o manifestație la care au participat lideri politici de pe cele doua maluri ale Pruturi. La miting participă și reprezentanți ai mai multor partide din România, printre care USR, PMP; PNL și Noua Dreaptă. Președintele prorus Igor Dodon a acuzat Bucureștiul că vrea să dezbine țara și că întreține un sentiment unionist periculos.  

 

Manifestatia "Marea Adunare Centenara" este organizata de mai multe grupari unioniste din Republica Moldova si din afara granitelor. La o conferinta de presa sustinuta vineri la Chisinau, organizatorii au spus ca la manifestatie vor participa si primarii localitatilor care au semnat declaratia simbolica de unire, relateaza Radio Europa Libera, dar si lideri politici romani.

 

Un anunt oficial de participare au facut, de la Bucuresti, si Ludovic Orban, Dan Barna si Taian Basescu.

 

Din Republica Moldova au confirmat participarea Partidul Unitatii Nationale, Partidul Liberal, Partidul National Liberal, Partidul Liberal Democrat. Dorinta de a fi prezenta alaturi din unionistii din PMAN si-a exprimat-o si liderul Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, relateaza Deschide.md.

 

 

 

 

 

"Cerem celor doua Parlamente sa primeasca delegatii ale Marii Adunari Centenare iar la sedinta solemna din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucuresti sa adopte o decizie prin care sa se implice pentru Reintregirea nationala prin mijloacele pasnice ale democratiei parlamentare si in limitele Constitutiei Romaniei, in conformitate cu normele dreptului international si a Actul Final de la Helsinki", este solicitarea unionistilor de la Chisinau.

 

Mii de persoane s-au aflat în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-au cantat melodii patriotice si s-a scandat "Unire" si "Suntem dacii din Carpati/Jos hotarul dintre frati". S-au intonat, in deschiderea manifestatiei, imnul Republicii Moldova, "Limba Noastra" si cel al Romaniei "Desteapta-te Romane".

 

Televiziunile nu transmit evenimentul, scrie Unimedia, iar autoritățile au desfășurat importante forțe de ordine. 

 

 

 

Barna și Băsescu, printre susținători

 

 

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a vorbit despre locul Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

 

"Cred ca locul Basarabiei, locul Moldovei si al Romaniei sunt in Uniunea Europeana. Stiu ca pentru dumnevoastra, ultimii ani au descurajat aceasta directie si stiu ca pare o intrebare foarte grea acum, dar in realitate, in 1914, ideea unirii nici macar nu exista teoretic si dupa patru ani, in 1918, miracolul istoric s-a produs (...) cel mai puternic motor sunt speranta si increderea, si dragostea pe care o avem cu totii venind aici", a spus Barna, la Chisinau.

 

Acesta a adaugat ca unitatea tuturor romanilor este si astazi, la fel ca in 1918, un ideal.

 

"Acum 100 de ani, in 1918, ne-a aratat ca se poate. Pare ca avem nevoie de un nou ideal, dar istoria are simtul acesta al umorului. Dupa 100 de ani, avem acelasi ideal: unitatea romanilor", a spus Barna.

 

Fostul presedinte Traian Basescu a avut un discurs cu un mesaj unionist. El a cerut Parlamentului Republicii Moldova si celui al Romaniei sa voteze unirea celor doua tari.

 

„Suntem singura țară care mai acceptă să trăiască după voința lui Stalin și Hitler. Balticii au fost băgați prin pactul ticălos Ribbentrop-Molotov în Uniunea Sovietică. Astăzi sunt în NATO și Uniunea Eropeană. Polionia a fost împărțită, astăzi este stat membru NATO și în Uniunea Europeană. România a rămasă exact așa, din voința lui Stalin și Hitler. Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea țării. Moldova este parte a României! Moldovenii sunt cetățeni ai României!”, a spus Băsescu.

 

 

***

 

Peste 100.000 de oameni - intre care reprezentanti ai celor aproximativ 130 de primarii, 20 de scoli si licee care au semnat Declaratia simbolica de Unire cu Romania - sunt asteptati sa participe la aceasta manifestatie ocazionata de implinirea a 100 de ani de cand Basarabia a decis, la 27 martie 1918, prin votul membrilor reprezentanti din Sfatul Tarii, reunirea cu Romania.

 

Organizatorii au invitat observatori UE la manifestatie, in contextul in care presedintele prorus Igor Dodon a insinuat intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca la evenimentul din 25 martie ar putea avea loc "provocari si violente".

 

"Exista mai multe semnale ca aceasta adunare unionista ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci si violent. [...] Va indemn sa nu coparticipati la evenimente care comporta riscuri si care reprezinta o pata rusinoasa pe obrazul Patriei noastre, Republica Moldova. Atentionez si organele de forta sa-si faca responsabil datoria si sa impiedice orice escaladare a spiritelor stradale", scrie Dodon, aflat in aceste zile intr-o vizita la Muntele Athos, potrivit Agerpres.

 

In acelasi mesaj, Igor Dodon a anuntat crearea unei "platforme de rezistenta", menite sa reuneasca moldovenii care nu impartasesc ideea reunificarii cu Romania. Anterior, el anuntase crearea unui asa-zis "Front National" pentru cazul in care "situatia va iesi de sub control pe 25-27 martie".

 

”Un mesaj catre colegii nostri din Romania care sustin astfel de initiative (miscarea unionista - n.red.): Eu vreau ca ei sa constientizeze ca prin sustinerea unor astfel de actiuni exista riscul major ca dusmanul numarul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor sa fie romanii. Eu acum nu glumesc. Prin ceea ce fac ei... De ce se vara peste noi? La noi peste 70% sunt impotriva (Unirii - n.red.) si o sa apara o ura asupra tot ce este romanesc", a spus Dodon, citat de Radio Europa Libera.

 

In opinia liderului de la Chisinau, Bucurestiul ar sustine "tacit" unionismul, ceea ce ar putea face ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania sa ajunga precum cele dintre Ucraina si Rusia, scrie ziare.com.  Mai mult, el crede ca in Parlamentul Romaniei s-ar duce o "politica agresiva" pro-unionista. "Unionistii sunt mai rai decat separatistii. Separatistii incearca sa divizeze o parte din tara, iar unionistii vor sa o divizeze cu totul", a ma spus Dodon. Cu putin timp inainte de aceste declaratii care au luat in vizor Bucurestiul, Igor Dodon a publicat pe contul de Facebook cateva fotografii cu panouri publicitare din orasul Chisinau care afiseaza sloganul "Unionismul trece, patria ramane. Moldova are viitor!", sub semnatura lui Dodon.

 

Administratia prezidentiala de la Chisinau a precizat ca panourile facute la comanda lui Igor Dodon vor fi amplasate la nivel national.

 

In urma unei sedinte a Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova, Igor Dodon a anuntat ca se va adresa Organizatiei Natiunilor Unite si Consiliului Europei pentru a afla care este pozitia acestor institutii fata de "actiunile de lichidare a statalitatii Republicii Moldova intreprinse de Romania".

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22