Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Mănăstirea Golia, datoare vândută după ce fostul stareț a pierdut 60.000 euro la păcănele
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-15
Actualitate Interna
0

Fostul stareț al Mănăstirii Golia, sub pretextul necesității unor lucrări de reparații, a împrumutat în numele lăcașului de cult 60.000 de euro pe care i-a tocat însă la jocuri de noroc, iar mănăstirea a ajuns să fie executată pentru plata datoriei.

 

 

Banii au fost dați cu împrumut de către o persoană fizică, Gabriel Ghergheșanu, funcționar în cadrul primăriei Iași, iar cei 60.000 de euro o sa-i primească în tranșe după ce a câștigat procesul intentat împotriva Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, scriu ziariștii de la Bună Ziua Iași,

 

Totul a inceput in august 2012, cand Gabriel Gherghesanu a fost de acord sa ii dea staretului Vitalie 53.000 de euro, de care fata bisericeasca sustinea ca are urgenta nevoie ca sa plateasca utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. De fapt, banii erau tocati la pacanele si alte jocuri de noroc, arata sursa citata.

 

Prima datorie trebuia platita pana la 30 mai 2013. Intre timp, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro staretului. Functionarul din Primaria Iasi sustine ca avea banii de la fiul sau, care lucra in Austria.

 

Pentru ca nu a fost rambursat la scadenta, Gherghesanu l-a pus pe staret sa dea in scris o dovada ca ii datoreaza 60.000 de euro. Ceea ce Vitalie a facut si documentul a fost semnat de staret si parafat cu stampila Manastirii Golia.

 

Cum tot mai multa lumea se plangea de starerul Vitalie, conducerea Mitropoliei Modovei a hotarat sa-l mute disciplinar si a incercat sa-l impace si pagubitul Gherghesanu.

 

Dar pentru ca functionarul nu si-a vazut banii inapoi, s-a dus in instanta, unde a obtinut o decizie definitiva si executorie impotriva manastirii, care trebuia astfel executata silit pentru acoperirea datoriei.

 

Totusi, clericii au negociat cu Gherghesanu si s-au inteles sa plateasca in rate. Totul a fost parafat la notar.

 

Documentul arata ca Manastirea Golia trebuie sa plateasca lunar o rata de aproape 4.000 de euro (nu se stie de unde) pana la stingerea debitului.

TAGS : biserica mitropolia moldovei si bucovinei manastirea golia
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
18758
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22