Haos în sănătate după ce unele salarii s-au dublat iar altele au scăzut și cu 3.000 lei

Redactia | 15.04.2018

Și după plata unei părți a salariilor, primele conform noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, confuzia domnește în continuare în spitale. Luni, teoretic, ar trebui ca întregul personal medical să-și primească lefurile, însă posibil să fie amânări.

Pe aceeași temă

 

 

O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în timp ce alții așteaptă ziua de luni pentru a-și primi leafa.

 

Conform celor relatate de HotNews.ro, există spitale în țară unde unele salarii s-au dublat, altele au înregistrat creșteri de mii de lei, în timp ce în aceeași unitate sunt și scăderi de până la 3.000 lei.

 

Ministrul Sănătății a admis că pentru circa 10% din salariații din sistemul medical vor fi reduceri de venituri, provenite din plafonarea sporurilor, însă cere ca diferențele până la salariul încasat în luna februarie să fie suportate de către spitale. Sindicatele consideră această măsură un paliativ, atât timp cat există o criză cronică de fonduri.

 

Spitalul Universitar de Urgență București, este un exemplu pozitiv, toate salariile angajaților acestei unități crescând, spune managerul Adriana Elena Nica, citată de HotNews. Managerul recunoaște că au fost necesare mai multe simulări și calcule pentru ca să nu înregistreze scăderi.

 

În schimb, la Spitalul de Urgență Floreasca din București se așteaptă plata salariilor la începutul săptămânii, fără să se știe dacă va fi vorba de doar despre majorări sau se vor înregistra și scăderi ale veniturilor.

 

Angajații de la Institutul de Pneumoftiziologie „Mariu Nasta” din București care demonstrează de două săptămâni în fața unității sanitare împotriva diminuării sporurilor așteaptă să vadă primii fluturași de salarii.

 

Aceștia spun că pentru anumite categorii de personal scăderile vor fi între 300 și 1.400 de lei, conform calculelor făcute de ei după noile normele de acordare a sporurilor.

 

O asistentă de la "Marius Nasta" a declarat pentru HotNews.ro, sub protecția anonimatului, că protestele la acest spital vor continua și că angajații nu se așteaptă ca salariile lor să nu scadă.

 

Asistenta citată mai spune că ea și colegii săi se așteaptă inclusiv ca salariile să mai întârzie și să nu fie virate luni, așa cum ar trebui.

 

Sunt situații, precum Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde salariile unor medici au crescut, iar ale altora au scăzut. Aici, conform HotNews, sunt salarii care pot ajunge la echivalentul în lei a 7.000 de euro, în timp ce alți medici vor lua cu până la 3.000 lei mai puțin pe lună.

 

Alte anomalii care apar constau din faptul că se va ajunge în situația ca în anumite spitale orășenești, cu o dotare mai slabă, medicii să aibă salarii mai mari decât în spitalul județean de urgență unde se rezolvă cazurile cele mai grave.

 

Prim-vicepreședintele Federației sindicale Sanitas, Iulian Pope a recunoscut că există un asemenea risc, dacă „nu se schimbă ceva” în actualele reglementări. „Acest lucru este nedrept, e o hibă a legii salarizării”, spune Iulian Pope.

 

Potrivit surselor citate, în această perioadă se încearcă numeroase "artificii" pentru ca numărul celor care vor avea scăderi de salarii să fie cât mai mic, numai că aceste artificii duc la situații anormale, cum ar fi acordarea de sporuri diferite în aceeași secție din același spital: sporuri mai mici pentru medici și asistente (care beneficiază prin lege de majorări salariale) și sporuri mai mari pentru infirmiere, pentru ca acestea să nu aibă salariile scăzute. Cum sporurile reflectă, în mod normal, gradul de risc dintr-o specializare medicală / secție a unui spital, acordarea de sporuri diferite în interiorul aceleași secții reprezintă o situație anormală, susțin sursele medicale din spitale județene din țară, citate de HotNews.ro.

 

Există, de asemenea, și spitale care au amânat plata sporurilor câteva zile după plata salariilor de bază. Este cazul Spitalului Bagdasar Arseni din București și al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș, unde sporurile urmează să fie plătite după data de 20, respectiv 25 aprilie, în timp ce salariile de bază se plătesc în jurul datei de 15 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a precizat pentru HotNews.ro că nu este vorba despre o decizie luată la nivelul Ministerului sănătății, ci, cel mai probabil, o decizie la nivel de manager al spitalului.

 

Deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cel care a semnalat pe Facebook cazurile spitalelor unde sporurile se vor plăti mai târziu decât salariile de bază, spune că "Practic, se câștigă timp, evitându-se în ultima clipă un alt protest spontan. Adevărul este că în mai multe spitale din țară, managerii caută cu disperare soluții pentru a-și ține personalul medical în spital, nu în curte la proteste, încercând să acopere efectele dezastruoase ale unei legi care a zăpăcit o țară întreagă și care nu are o susținere financiară sustenabilă, canibalizând calitatea actului medical și investițiile în Sănătate."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22