Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„Brigadierii“ Securității pe urmele Regelui Mihai, a lui Tismăneanu, Botez și Tudoran
Madalin Hodor - - - -
2018-04-17
Dosar
5

Printre misiunile ” Brigăzii Antiemigrație” din cadrul Securității Statului se număra urmărirea și ”contracararea acțiunilor preconizate de unii intelectuali români dușmani stabiliți în SUA, Mihai Botez, Dorin Tudoran, Vladimir Tismăneanu” , precum și ”prevenirea acțiunilor ostile” ale STRĂINULUI. Adică Regele Mihai.

 

UM 0225 din cadrul fostului Departament al Securităţii Statului a fost una dintre cele mai nocive unităţi ale spionajului comunist.  Tintele“ ei erau emigranții, românii care reuşiseră să fugă din ”marele penitenciar RSR“, cei care  îl „necăjeau“ pe Ceauşescu, cu precădere în anii ’80, „defăimând realizările patriei noastre socialiste“.  Tocmai de aceea unitatea era cunoscută  ca, „Brigada Antiemigraţie”.

 

 

Revista 22 a publicat lista cu cei peste 200 de colaboratori ai acestei unității. document complet, CLICK AICI )

 

 

Pentru o mai bună înțelegere a naturii activităților acestei unități și pentru că în spațiul public au apărut tot felul de speculații în legătură cu această chestiune, pentru clarificare publicam câteva fragmente dintr-un document din 24 iunie 1989, anume un Plan de muncă pe trimestrul IV/19891 al Secției II (Spațiul America de Nord și de Sud).

 

În „strânsă colaborare“ cu UM 0225, Secția a II-a a CIE trebuia ca, până la termenul de 31 decembrie 1989, să „obțină date și informații în vederea inițierii de activități de contracarare a acțiunilor preconizate de unii intelectuali români dușmani stabiliți în SUA, Mihai Botez, Dorin Tudoran, Vladimir Tismăneanu. Inițierea, în colaborare cu UM 0225, de măsuri vizând cunoașterea activităților preconizate de Maria Manoliu Manea [n. 1934, Galați, lingvistă americană de origine română, stabilită în SUA în 1979, aleasă membru de onoare al Academiei Române, n.n.] în cadrul Academiei Româno-Americane și realizarea în continuare de activități specifice care să contribuie la diminuarea preocupărilor de natură politică și dezvoltarea acțiunilor de popularizare a culturii românești. Vor fi luate măsuri pentru depistarea și folosirea canalelor de legătură ale acestor elemente de vârf ale emigrației reacționare cu persoane din țară, concomitent cu instruirea și trimiterea de surse în exterior pentru a-i determina să renunțe la activitățile ostile și de a contribui la popularizarea în SUA a valorilor culturale și istorice românești. (...)

Se va acționa pentru aprofundarea unor date referitoare la intențiile STRĂINULUI [numele de cod folosit de Securitate în urmărirea Regelui Mihai I, n.n.] de a se lăsa angrenat în acțiuni ostile organizate în SUA, în vederea prevenirii și contracarării acestora. (...) Împreună cu UM 0225 se va acționa pentru a se asigura verificarea complexă și pregătirea specifică a lectorilor români care urmează să fie trimiși la universități de prestigiu din SUA în vederea susținerii de cursuri privind istoria și cultura României, astfel încât aceștia să desfășoare activități de popularizare și contracarare a manifestărilor ostile desfășurate în SUA de cercuri potrivnice“.

 

Din acest plan, a cărui îndeplinire a fost întreruptă temporar de Revoluția din decembrie 1989, rezultă cât se poate de clar cu ce se ocupa UM 0225 și care erau liniile sale de activitate.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417.jpg

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417-(2).jpg

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417-(3).jpg

TAGS : securitate lista colaboratori ioan aurel pop elita colaborationista tismaneanu regele mihai
Comentarii
Mariut 2018-04-19
@mike din Bucuresti. Biet naiv, ai citit dar nu stii ce. Confunzi listele de colaboratori ai securitatii cu liste de securistii, adica crezi ca decidentii sunt colaboratorii iar alde ca tortionarul visinescu pot scapa ca sunt batrani...Poate ar fi mai bine sa incepi in familie cu clarificari despre membrii pcr si securitatea, cine era stapanu si cine sluga .
Liviu din Timisoara 2018-04-17
N-ati rezolvat voi tema vinovatiilor din puscariile politice, unde au fost striviti atatia ...unde au existat martori, declaratii si nume concrete, si o dati inainte cu cei urmariti in exterior.Comparati asta cu cea a vinovatilor care au calcat in picioare oameni , la propriu...si nimeni n-a fost pedepsit, nici macar administrativ ? V-ati trezit dupa 25 de ani sa condamnati niste bosorogi ... nu v-ati legat de cei cu pensii imense din fostul sistem de incarcerare ...si ne luati cu fineturile astea ? Sictir, pe cuvant.
Albescu 2018-04-19
@ Liviu din Timișoara
Nu d-l Hodor, nici CNSAS, trebuie să-și facă datoria. PARCHETELE !
Valorificarea informațiilor deținute de CNSAS, de SRI și SIE, e foarte slabă, amatoricească. Haotică !

@ Cristian Sîrb
Nici d-ta nu știi ce spui. Bați câmpii. Asta e exprimare, tulburatule ? Problemă, la etaj.

19.04.2018
cristian sirb 2018-04-18
"Rezolvat"? Revista 22 "rezolva", in opinia dvs? Am impresia, si cu asta voi spune totul, ca ati nimerit aici intamplator si "va luati" de cine nu trebuie. Descarcati inainte nervii pe alte obiecte casnice si apoi incercati sa va exprimati o opinie pertinenta. Daca e sa facem topuri si prioritati vesnic, nu ne mai apucam de nimic. Fiecare va avea propriile prioritati...
mike din Bucuresti 2018-04-17
Nu inteleg de ce sunteti impotriva acestei anchete. Nu doriti sa stiti ce s-a intamplat inainte de '89 si cine v-a turnat eventual la securitate si de ce? Eu vreau sa stiu toate astea. Si nu doar activitatea UM 0225, ci si activitatea altor unitati. Deocamdata exista niste condamnari si procese si pentru tortionarii din puscariile comuniste (Visinescu, etc.), insa astia sunt batrani acum si nici macar nu-i mai poti inchide prea mult timp. Insa securistii tortionari din anii 70, 80, sunt inca in putere si pot executa niste sentinte grele pana la sfarsitul vietii lor, de ce nu? Deja procesele au inceput pentru ei, iar unul ca Iliescu deja este condamnat de procurori pentru dosarul Revolutiei. Ar trebui sa zicem mersi ca cineva ne ofera aceste informatii si liste cu securistii ordinari care au activat la Revolutie.
Total 5 comments.
Recomandari
5529
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22