Statul vrea contribuțiile pentru pensii ca să le administreze ca pe un fond de investiții

Redactia | 17.04.2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vine cu o abordare nouă privind Pilonul I de pensii, declarând că statul ar putea să investească o parte din fondul public de pensii, „noul mecanism” urmând să fie aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii iunie.

Pe aceeași temă

 

 

Scandalul legat de viitorul Pilonului II de pensii, administrat privat, continuă cu intenția statului de a transfera sau măcar de a prelua o cât mai mare parte din contribuțiile care se duceau către fondurile administrate privat.

 

Întrebat cum vede implicarea statului în crearea unui mediu concurențial printre administratorii de fonduri de pensii, Teodorovici a spus că „Orice stat, în mod normal, și de fapt statele dezvoltate, au și această abordare, de a investi în și în afara țării respective”.

 

Eugen Teodorovici a declarat, marți, că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta "mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”. Astfel, românii vor trebui să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor nu a dat detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat să se înțeleagă că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II.


Teodorovici a recunoscut că până acum „statul a demonstrat că nu e un bun administrator pe economie” dar acest lucru „nu înseamnă că statul trebuie condamnat la o etichetă de incapabil să gestioneze banul fie public fie privat într-un mod judicios”.

 

Întrebat cum poate fi concurență între un sistem în care banii doar se acumulează și unul în care banii se și multiplică, Teodorovici a răspuns: "E undeva imposibil? Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Și se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care să spunem Pilonul II funcționează, să am și acolo aceeași abordare”.

 

O întrebare fără răspuns clar este cum se poate crea concurență între un fond unde doar se aculează banii (Pilonul I) și altul care investește cu un anumit randament (Pilonul II). „Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care Pilonul II funcționează, să fie și acolo aceeași abordare”, a răspuns Teodorovici.

 

Ministrul a mai lăsat să se înțeleagă că românii care nu-și vor exprima opțiunea vor fi automat trecuți la Pilonul I de pensii.

 

În schimb, Teodorovici a refuzat să spună care ar fi suma care s-ar transfera de la Pilonul II la Pilonul I și nu a răspuns nici la întrebările legate de pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivității.

 

Statul a luat peste un miliard de euro din pensiile private

 

De cealaltă parte, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) spune că nerespectarea de către stat a calendarului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II a avut ca efect diminuarea cu 12,9% a sumelor acumulate în conturile românilor.

 

Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care va nationaliza Pilonul II de pensii, avertizeaza senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului.

 

El a declarat pentru Ziare.com ca nationalizarea este singurul mod prin care Executivul ii poate face pe romani sa isi mute banii deja acumulati in Pilonul II in Pilonul I.

 

"Guvernul va da o ordonanta de urgenta pentru nationalizarea pensiilor. Nationalizarea este singurul mod in care pot sa convinga oamenii sa isi ia banii de pensii si sa plateasca pensiile nesimtite si speciale crescute din pix de Olguta si restul. Ce om normal la cap isi ia banii lui si spune 'da, vreau sa ii dau sa platesc pensiile crescute de Olguta si Dragnea si nu imi pun banii deoparte pentru viitor'?", a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.

 

Cu toate că legislația prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II (pensii private obligatorii) de la 2% (din venitul brut al fiecărui salariat) în 2008 la 6% în 2016, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018. 

 

“Practic, din cauza nerespectării legii de către stat, românii au acum, după 10 ani de funcționare a Pilonului II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal de pensie private decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul negativ la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, a declarat Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al APAPR, prezent în Comisia economică, industrii și servicii a Senatului. 


Potrivit APAPR, performanțele Pilonului II au confirmat așteptările inițiale. Astfel, randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent. La finele lunii februarie, totalul activelor celor 7 fonduri de Pilonul II a ajuns la 41,7 miliarde de lei.

 

Din această sumă, 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor de către administratori. Banii fondurilor de pensii sunt investiți în proporție de 92% în economia românească, plasamentele având un profil conservator (circa 75% în obligațiuni și piață monetară). La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin plasamente de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate.

 

“Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participații de până la 20%-25% în cadrul ofertelor”, se arată în prezentare.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22