Ambasadorul din Costa Rica, țara unde s-a refugiat Elena Udrea, a fost rechemat în țară

Redactia | 18.04.2018

Președintele Klaus Iohannis l-a rechemat în țară pe Ion Vilcu, ambasadorul României în mai multe state din America Centrală, printre care și Costa Rica, țara în care Elena Udrea a solicitat azil politic.

Pe aceeași temă

 

 

Ion Vilcu a avut calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala si in Republica Honduras, potrivit decretului de rechemare în țară, postat de  Administratia Prezidentiala, pe site-ul institutiei.


Dupa ce Elena Udrea a anuntat ca a cerut azil politic in Costa Rica, Ziare.com a intrebat atat Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico, care asigura reprezentarea diplomatica in Costa Rica, cat si MAE daca are informatii despre aceasta solicitare.

Intr-un raspuns transmis, luni, redactiei Ziare.com, ambasadorul Ion Vilcu ne-a redirectionat catre centrala MAE, de la care am obtinut o singura reactie:

"Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico, care asigura reprezentarea diplomatica in Costa Rica, nu a fost notificata de autoritatile din Costa Rica in legatura cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic in aceasta tara, formulata de persoana in cauza.

Pe de alta parte, cetateanul roman in cauza nu a contactat misiunea diplomatica romana din Ciudad de Mexico cu solicitari de servicii, asistenta sau protectie consulara".

 

Elena Udrea a declarat telefonic la Antena 3 că are statut provizoriu, pentru un an, de refugiat politic în Costa Rica, perioadă în care nu are dreptul de a părăsi teritoriul acestui stat.

 

„Legislația din Costa Rica prevede ca acest statut se dă în doi pași: la momentul solicitării primesti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmand ca apoi sa il primesc definitiv. Am solicitat acest statut in luna februarie, am fost audiata in martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (...)”, a declarat Elena Udrea, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

 

Aceasta sustine ca le-a oferit autoritatilor din Costa Rica exemple de cazuri despre oameni care au fost condamnati doar pentru ca ar fi fost adversarii sistemului.

 

"Motivatia pe care eu am oferit-o, am probat-o in fata autoritatilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec in Romania, atat la modul general, o grupare care foloseste justitia pentru a-si elimina adversarii, am aratat cazuri concrete, oameni care au fost condamnati doar pentru ca au fost adversarii acestui sistem, am aratat cum judecatorii sunt numiti in functie la solocitarea generalilor SRI. Dar si cazul meu particular: de ce eu afirm ca in Romania imi sunt incalcate drepturile", a punctat Udrea, fara sa precizeze exact ce dovezi a adus autoritatilor din Costa Rica in sprijinul acuzatiilor sale.

 

Ea a adaugat ca poate sa revina oricand in Romania, "doar daca motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar".

 

Fostul ministru a negat ca ar detine vreo proprietate in Costa Rica si spune ca nu are si familia acolo, precizand ca doar mama sa si iubitul sau au vizitat-o de Paste.

 

"Sunt prostii din Romania. E mai important sa vorbim de lucruri serioase. Nu mi-am luat proprietate aici, nu mi-am deschis companie, m-am preocupat de statut si de proces. Nu am mari cheltuieli. Sunt singura acum. Nu am familia aici. A fost mama de Paste, dar a plecat ieri sau alaltaieri.

 

Sunt o persoana singura care nu are multe ocazii sa cheltuie. Trebuie sa platesc o cazare si chirie si ma hranesc. Alte cheltuieli nu am. Imi doresc ca lucrurile sa se termine acasa si o sa ma intorc. Nu imi pun problema acum sa imi fac o viata aici. Daca situatia va continua, sunt obligata sa o fac fata de statul Costa Rica", a mai spus Udrea.

 

Inainte sa plece din Romania, Elena Udrea sustinea ca i s-au fabricat dosare penale pentru ca a sprijinit diferite persoane pentru a obtine functii in politica sau in presa si care in ultima vreme au transmis "mizerii" despre ea.

 

De fiecare data, Udrea nu si-a insotit acuzatiile si de dovezi

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22