Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Guvernul vrea să anuleze contribuția pentru Pilonul II de pensii de la 1 iulie
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-19
Actualitate Interna
3

Pilonul II de pensii urmează a fii practic desființat după ce Guvernul nu va mai vira de la 1 iulie niciun ban către fondul de pensii administrat privat, iar participanții vor trebui să opteze în mod special dacă doresc să contribuie și la Pilonul II, dezvăluie HotNews.ro, citând surse guvernamentale.

 

 

​"Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

 

Despre același lucru a comentat și senatorul PNL Florin Cîțu: "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% în prezent la 0%, în partea a doua a acestui an", a spus Cîțu pentru Digi24.

 

"Guvernul pregătește "bomba nucleară" pentru Pilonul II și Bursa de la București: contribuții zero în a doua jumătate a anului, pentru a forța cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să se transfere înapoi la sistemul public de pensii. Guvernul vrea astfel să împuște doi iepuri deodată: face "economie" la buget de 800 milioane euro netransferând niciun leu în conturile oamenilor din Pilonul II de la 1 iulie și în acest fel îi convinge cu forța să revină la sistemul de pensii de stat, dând mesajul că oricum vrea să închidă definitiv Pilonul II.", au declarat joi pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

 

„Este similar cu ce s-a întâmplat în Ungaria. (...) Asta ar însemna în primă fază că nu se va mai duce niciun ban la pilonul II de pensii. Apoi se va spune ca este opțional să te transferi, dacă vrei, către Pilonul II de pensii, dar poți să te transferi și invers către pilonul I și apoi apar variante.", a declarat aseară, în emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, senatorul PNL Florin Cîțu.

 

Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți, că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta "mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”. Astfel, românii vor trebui să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor nu a dat detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat să se înțeleagă că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II.

 

Teodorovici a recunoscut că până acum „statul a demonstrat că nu e un bun administrator pe economie” dar acest lucru „nu înseamnă că statul trebuie condamnat la o etichetă de incapabil să gestioneze banul fie public fie privat într-un mod judicios”.

 

O întrebare fără răspuns clar este cum se poate crea concurență între un fond unde doar se acumulează banii (Pilonul I) și altul care investește cu un anumit randament (Pilonul II). „Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care Pilonul II funcționează, să fie și acolo aceeași abordare”, a răspuns Teodorovici. Problema este că fondul de pensii are deficit, fiind necesar lunar transferuri de la bugetul de stat pentru a se plăti pensiile.

 

„Este similar cu ce s-a întâmplat în Ungaria. (...) Asta ar însemna în primă fază că nu se va mai duce niciun ban la pilonul II de pensii. Apoi se va spune ca este opțional să te transferi, dacă vrei, către Pilonul II de pensii, dar poți să te transferi și invers către pilonul I și apoi apar variante.", a declarat aseară, în emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, senatorul PNL Florin Cîțu.

 

"Peste nouă miliarde de euro s-au strâns în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București. În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.", a atenționat miercuri Asociația analistilor financiari CFA Romania.

 

În 12 aprilie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat pregătirea unui „cadru nou” pentru Pilonul II de pensii, afirmând că „nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.

 

Premierul a anunțat tot atunci formarea unei „echipe” care va discuta cu administratorii de pensii private și cu reprezentanții beneficiarilor „pentru a crea un cadru nou, european”.

 

TAGS : pensii pilonul II eugen teodorovici pilonul I viorica dancila
Comentarii
emil 2018-04-19
Fie painea cat de rea, tot ti-o fura cineva...
Theodor Iliescu 2018-04-19
Trebue sa intelegem de la "dansa de videle" ca furtul banilor de pensii din Pilonul II este "curat european" ? Mari pungasi in fruntea tarii !
Kis Zoltan 2018-04-19
In cazul de optiune ar trebui sa fie inclus variant de restitutuire al sumelor accumulate pana in present similar cu demersul initiat in Ungaria.Peste 90% din cetateni au optat pentru restituirea sumelor avute in cont iar diferenta au trecut la privat.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3104
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22