Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


CCR a admis neconstituționalitatea Legii pentru înființarea Editurii Pedagogice
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-19
Actualitate Interna
0

Curtea Constituțională a admis sesizările de neconstituționalitate ale PNL, USR, PMP și grupul minorităților din Parlament privind Legea care prevede transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni, transmite Agerpres.

 

Editura Didactica si Pedagogica a fost înființată prin ordonanță de urgență, iar în urmă cu o lună Parlamentul a adoptat legea de aprobare a respectivei OUG.

 

Intr-un comunicat remis presei cu acea ocazie, USR si PMP anuntau ca vor sesiza CCR referitor la lege, aratand ca, "in ciuda obiectiilor ridicate de Consiliul Concurentei si de Consiliul Legislativ cu privire la impactul anticoncurential pe care acest proiect de lege l-ar putea avea, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei Nationale, sfideaza recomandarile institutiilor abilitate si incalca principiile democratice si liberale care ar trebui sa guverneze economia de piata".

 

Si parlamentarii PNL au contestat la CCR aceasta lege, sustinand ca este neconstitutionala in integralitate.

 

In sesizare se mentioneaza ca ordonanta nu cuprinde prevederi de natura a constitui drept comun, nu reglementeaza raporturi sociale ori conduite umane, nu se aplica pentru cazuri generale si impersonale, ci are un destinatar individualizat, agent economic privat cu capital de stat.

 

Prin continutul si efectele juridice produse ordonanta are prin urmare un caracter individual, fiind dată "intuitu persoane", fiind departe de cerintele constitutionale si de practica Curtii Constitutionale referitoare la cerintele si rigorile actului normativ, lege sau ordonanta a Guvernului. In raport de obiectul si continutul ei, respectiv infiintarea unei societati pe actiuni si aprobarea actului constitutiv, actul juridic in sine "negotium iuris" este unul propriu unei autoritati sau unui organ administrativ si nu organului legislativ, sustine PNL.

 

Aceștia au precizat că Editura Didactică şi Pedagogică SA nu este o autoritate publică sau instituţie publică, ci este un agent economic cu capital privat. "Procedând aşa, practic, statul îşi preconstituie un adevărat monopol pe piaţa manualelor şcolare şi a tuturor celorlalte manuale şi materiale didactice ce sunt trecute la obiectul de activitate al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA. Toţi ceilalţi agenţi economice nu vor mai avea acces pe această piaţă, nu ca urmare a unei concurenţe reale, a jocului dintre cerere şi ofertă, ci exclusiv în baza unei decizii subiective, în esenţă, argumentată exclusiv pe motive de oportunitate", se preciza în sesizare, potrivit Agerpres.

TAGS : curtea constitutionala guvern editura didactica si pedagogica pnl
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
827
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22