Pe aceeași temă
Acestea sunt cuprinse între 1.800 și 13.500 de lei pe lună. În total, peste trei milioane de lei din bani publici pentru foștii senatori și deputați. Informațiile au fost transmise de Parlament la solicitarea Europa FM.
Numărul parlamentarilor pensionari este aproape dublu față de cel al senatorilor și deputaților în funcție. 506 foști deputați și 221 de foști senatori primesc celebra indemnizație pentru limită de vârstă. În total, 727 foști parlamentari, față de 465 cât numără în prezent Parlamentul.
Cea mai mare pensie specială de parlamentar este de 13.544 lei brut. Doi foști senatori încasează această sumă în fiecare lună, iar ea poate fi cumulată cu orice alte venituri, fie ele pensii sau salarii.
Alți 21 de foști senatori primesc o pensie specială de peste zece mii de lei pe lună, șase primesc peste nouă mii, iar alții 50 încasează peste cinci mii de lei. În situația de a încasa o pensie specială cuprinsă între două mii și cinci mii sunt 130 de foști senatori.
În ceea ce-i privește pe deputații pensionari, cea mai mare indemnizație pentru limită de vârstă este de 9.367 de lei brut pe lună. 156 de foști deputați încasează o pensie specială cuprinsă între cinci mii și nouă mii de lei și alți 351 primesc între 1.800 și 4.900 de lei pe lună.
În total, peste 3,2 milioane de lei se duc în fiecare lună pentru plata pensiilor speciale ale parlamentarilor, aproape 40 de milioane de lei pe an, scrie sursa citată.
Potrivit datelor prezentate luni de Ministerul Muncii, un număr de 5.038.200 pensionari de asigurări sociale şi agricultori era înregistrat la finele lui februarie, iar pensia medie este în România de 1.072 lei.
În decembrie 2017, guvernul Tudose a anulat articolul din legea pensiilor, care fusese introdus cu doar două săptămâni în urmă și care stabilea că nu se poate cumula o pensie de serviciu cu una din sistemul public, amintește Digi 24.