GRECO: „Reforma” sistemului judiciar din România periclitează independența justiției

Redactia | 03.05.2018

Grupul statelor împotriva corupției (GRECO), organizație a Consiliului Europei constată o slăbire a luptei anti-corupție, nominalizând în special România, Polonia și Grecia în raportul anual dat publicității joi.

Pe aceeași temă

 

 

„Inițiativele legislative în unele țări au mers împotriva reformelor adoptate anterior” pentru a combate mai tare această „amenințare reală” care „rupe sistemul democratic” și subminează statul de drept”, a declarat Marin Mrcela, vicepreședinte al Înaltei Curți croate și șeful GRECO. „2017 a fost un an sumbru pentru lupta împotriva corupției”, a adăugat Mrcela, citat de HotNews.ro

 

În raport (care poate fi descărcat de aici) este specificat cazul Greciei, căreia GRECO i-a solicitat la începutul lunii martie „progrese tangibile”, precum și România și Polonia, țări în care reformele din sistemul judiciar stârnesc vii îngrijorări și temeri legate de un impact negativ asupra independenței justiției.

 

Polonia și România au făcut obiectul unei proceduri de evaluare lansată "în circumstanțe excepționale" de către GRECO, reamintește raportul.

 

Format din 48 de state europene și Statele Unite, GRECO, un organism al Consiliului Europei, a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției.

 

În raportul publicat în aprilie, (care poate fi descărcat de aici) GRECO și-a exprimat profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.

 

Acest raport a fost redactat după ce la o întâlnire plenară din decembrie 2017 a GRECO, s-a considerat că se impune o analiză a efectelor schimbărilor din legile justiției asupra eficacității luptei anticorupție.

 

În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. 


În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei. 
 

De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.

 

Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.


Organizație critică și propunerile de modificare a legilor penale, care - dacă vor fi adoptate - vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce. 

 

GRECO invită România să prezinte, la următoarea reuniune plenară, pe 18-22 iunie, stadiul reformelor din justiție și să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție. 

 

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.

 

"După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE", potrivit unui comunicat  publicat atunci de PNL.

 

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția. El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22