Guvernul plusează la 4,6 mld. lei (+63%) și anulează greva generală din Sănătate

Redactia | 10.05.2018

Declanșarea grevei generale din sănătate, anunțată pentru vineri, 11 mai, a fost anulată la finalul unor negocieri maraton Guvern – sindicate și promisiunea de modificare a Legii salarizării astfel încât sa fie crescute veniturile tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar.

Pe aceeași temă

 

 

Sindicatele din sănătate au obținut ceea ce guvernul a refuzat categoric până cum: moficarea Legii Salarizarii. Sub amenintarea cu greva generala, ministrii Sanatății și Muncii, Sorina Pintea și Olguta Vasilescu au anuntat deschiderea Cutiei Pandorei, si anume modificarea Legii Salarizarii, astfel încat sa fie satisfacute cererile salariale din domeniul Sanatatii.

 

Ar putea fi doar o manevra de ultim moment aceasta promisiune pentru a obtine un ragaz pentru alte negocieri. Daca sindicalistii din sanatate vor obține tot ce-si doresc, foarte posibil ca si altii sa le urmeze exemplul, precum profesorii sau alte categorii profesionale, mai ales pe fondul deteriorării nivelului de trai și al adâncirii inechităților sociale.

 

Deja cheltuielile bugetare pentru salarii, pensii, achiziții sunt peste plafonul maxim ca procentaj din PIB. De exemplu, pentru sistemul sanitar, guvernul a estimat inițial un impact de 2,9 miliarde de lei. Când sindicatul Sanitas a început să ceara compensatii pentru reducerea sporurilor, cheltuielile de la buget au crescut la 3,9 miliarde lei. Acum cifra a ajuns la 4,6 miliarde de lei, dupa cum a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Pope, prim-vicepresedintele Sanitas.

 

Deci, din luna februarie când Guvernul estima o cheltuială de 2,9 miliarde lei conform calculelor făcute de Lia Olguta Vasilescu, s-a ajuns la începutul lui mai la o suma cu 63% mai mare, la 4,6 miliarde lei, efort bugetar suplimentar.

 

Datele pe care vicepremierul Viorel Ștefan privind executia bugatara la 4 luni, cu care voia sa-l combata pe președintele Klaus Iohannis care a spus despre executia bugetara pe primul trimestru, nu mai au nicio relevanta după doar cateva zile. Din pacate topaiala fiscala este singura metoda prin care PSD_ALDE poate stie sa guverneze.

 

 

Sindicatele au obținut promisiunea ca vor fi acordate de la buget sume compensatorii, cel putin la nivelul minim stabilit de regulamentul de sporuri. Pana acum managerii spitalelor erau obligati sa asigure veniturile angajatilor care isi pierdeau sporurile.

 

Ce va face acum Executivul, de unde va face rost de diferenta de bani pentru a plati salariile? „Nu cred ca e rostul meu sa apreciez. Cata vreme si-au asumat aceste lucruri, eu sper sa fie si sustenabile”, a declarat Iulian Pope, prim-vicepresedintele sindicatului Sanitas.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22