Dragnea l-ar ancheta pe Tăpălagă. Dacă ar putea

Pentru că G4 Media a dat publicității în 18 aprilie informația că guvernul pregătește un memorandum de mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, „Daddy“ a găsit de cuviință să ceară anchetarea lui Tăpălagă, care nu semnase articolul.

Brindusa Armanca 15.05.2018

De același autor

 

Să recapitulăm: 1) Președinta TVR, Doina Gradea, trimisă la vârful televiziunii publice de PSD, îi consideră pe jurnaliști „hateri de profesie“, ieșiți „din niște scorburi“, o reporteră este numită „cap de porc“. Din aceste considerente, madam PDG decide ce merită jurnaliștii care pun întrebări și au poziții critice: „pumni în gură“, „poliția pe ei“ și în ultimă instanță „un șef din afară care să îi taie“. Fiindcă își bagă frecvent picioarele și alte alea în discursul ei elevat, Doina Gradea se califică pentru funcție. Dacă poate.

 

2) După ce a publicat dezvăluiri legate de călătoriile și afacerile mascate ale lui Dragnea în Brazilia, precum și despre legăturile ocultate cu firmele Tel Drum, organizația RISE Project a fost călcată de controale ANAF care a fost brusc interesată, la îndemnul public al șefului PSD, să vadă ce surse de finanțare are.

 

3) Tot ANAF a fost instrumentul de intimidare și în 2017, când același Dragnea a cerut public să se scotocească situația financiară a site-ului de știri HotNews, condus pe atunci de Cristian Pantazi, pentru a mai slăbi critica la adresa coaliției de guvernare.

 

4) Liviu Dragnea, confirmat ca vătaf și purtător de vorbe al doamnei Viorica-Vasilica, s-a răstit zilele acestea din nou la presă, încurcând termenii de „confidențial“ cu „secret“ și pe jurnalistul Dan Tăpălagă cu Cristian Pantazi, ambii fondatori ai unei publicații bine informate și aspră cu măsurile nocive ale guvernării. Pentru că G4 Media a dat publicității în 18 aprilie informația că guvernul pregătește un memorandum de mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, „Daddy“ a găsit de cuviință să ceară anchetarea lui Tăpălagă, care nu semnase articolul. Deși informația nu era secretă, ci doar conținutul memorandumului, totuși a fost negată inițial pe toată linia, pentru ca apoi să se confirme. Pentru proști, confidențial și secret e totuna, informația despre pregătirea unui memorandum și conținutul secretizat al acestuia sunt vândute la pachet în discursul public, așa încât să se înțeleagă că a fost încălcat secretul de stat și țara a fost expusă unui risc.

 

Dacă autoritățile sunt obediente și abuzive, vor adopta poziția din ultimii doi ani ai CNCD, CNA, CCR, ANAF etc. se vor autosesiza pentru a căuta „trădătorii“ care au scăpat informația. Nu dintr-un interes legitim, cum zice legea, ci așa cum vrea vătaful. La mijloc mai există un impediment pentru orice anchetă oficială care ar dori să dezvăluie sursele confidențiale ale jurnaliștilor. O stabilesc mai multe documente europene adoptate și de organizațiile media din România. Astfel, Recomandarea nr. R7 (2002) cu privire la dreptul ziariștilor de a nu divulga identitatea surselor lor de informații arată că jurnaliștii au dreptul de a nu-și divulga sursele și, mai mult, „alte persoane care, în temeiul relațiilor profesionale cu ziariștii, intră în posesia unor informații prin care se identifică o sursă prin intermediul colectării, al procesării editoriale sau al propagării respectivei informații, ar trebui protejate în mod egal în temeiul principiilor stabilite în prezenta recomandare“. Principii similare se regăsesc în Legea Audiovizualului 504/2002 la art. 7, precum și în Codul Deontologic Unificat al Jurnaliștilor, adoptat de Convenția Organziațiilor de Media în 2009. G4Media a reacționat în temeiul principiilor democrației, care garantează și protejează libertatea presei: „De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea codurilor. Atragem atenția asupra riscului major ca exercitarea puterii în mod abuziv să devină regulă în România de azi, așa cum se întâmplă deja în țări cu deficit democratic precum Ungaria, Turcia și Rusia“.

 

Pe de altă parte, o înregistrare audio „scăpată“ în spațiul public confirmă jalnicul statut de slugă al angajaților ca jurnaliști ai Antenei 3. Reportera desemnată să îi ia un interviu Vioricăi Dăncilă după vizita de la Vatican așteaptă instrucțiuni: „Întreb ce aţi făcut, ce aţi vorbit?“. Consiliera premierului vine cu indicațiile: „În primul rând ce i-a spus Papa“. Acesta este idealul de presă al PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22