Iohannis, de la summitul Consiliului European: Se dorește păstrarea acordului cu Iranul

Dora Vulcan | 17.05.2018

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Sofia, că s-a discutat despre acordul nuclear cu Iranul, precizând că se dorește păstrarea acestuia.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Trei țări europene sunt semnatare ale acordului nuclear și se va merge pe linia păstrării acordului nuclear. Comisia ne-a prezentat abordarea pe care am agreat-o. Vom merge pe linia renegocierii. Deci se va continua discuția cu SUA. Se va căuta o soluție. Noi suntem parteneri, vrem să rămânem parteneri. Deci, vrem să negociem în așa fel încât toate părțile să fie mulțumite”, a spus Iohannis, înaintea participării la summit-ul UE-Balcanii de Vest, citat de stiripesurse.ro. 

 

Klaus Iohannis a spus, pe de altă parte, că nu s-a pus problema ca liderii europeni reuniți miercuri și joi la Sofia să adopte o declarație referitoare la Ierusalim. El a spus că subiectul nu a fost abordat miercuri seara nici măcar în discuțiile particulare.

 

Joi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, şefii de stat şi de guvern vor dezbate subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migraţiei.

 

 

***

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că situaţia acordului nuclear cu Iranul va fi discutată cu guvernanţii şi cu liderii europeni, pentru un punct de vedere consolidat.

 

 

 "Această chestiune va fi discutată la Consiliul care va avea loc în Bulgaria în cursul săptămânii viitoare, pentru a avea o opinie mai clară a liderilor europeni, însă lucrurile nu sunt absolut deloc simple şi nu vreau acum, de la Blaj, într-o discuţie pur întâmplătoare, să lămuresc chestiunea Iranului. Vom discuta aceste chestiuni şi cu partenerii europeni, vom discuta aceste chestiuni - dacă îşi revin guvernanţii - cu guvernanţii, ar fi de dorit, pentru a avea un punct de vedere consolidat", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Blaj, citat de Agerpres. 

 

 

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat pe 8 mai retragerea din acordul nuclear cu Iranul şi reintroducerea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran. Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte focoase nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană va avea "o reacţie unitară" la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22