Iohannis, despre politicienii ”euroofuscaţi” de atenţionările CE despre absorbția fondurilor UE

Dora Vulcan | 24.05.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că diferiţi politicieni au avut o reacţie de ''euroofuscaţi'' după evaluarea Comisiei Europene privind absorbţia fondurilor europene.

Pe aceeași temă

 

 "După atenţionarea mea benignă privind absorbţia fondurilor europene, a venit o evaluare un pic mai dură din partea Comisiei, care atenţionează că România în continuare are o deviere semnificativă. Acest lucru evident este adevărat, trebuie să le dea de gândit şi trebuie să ducă la o anumită acţiune din partea guvernanţilor. Din păcate, am văzut la diferiţi politicieni, care au treabă cu aceste lucruri, că nu numai că nu recunosc că aşa este, au avut o atitudine de băieţi supăraţi că au fost prinşi cu mâna în sac. Nu asta este atitudinea care corectează comportamentul. (...) Mi s-au părut aşa, artificiali, jigniţi, supăraţi şi fiindcă a venit o atenţionare din zona Comisiei mi s-a părut că acest cuvânt 'euroofuscat' ar descrie destul de bine aceste reacţii. Este, cu certitudine, o reacţie nepotrivită", a afirmat şeful statului, după ce a vizitat Uzinele Automobile Dacia, citat de Agerpres.

 

El a refuzat să-i nominalizeze pe aceşti politicieni.

 

 

 

Nici Guvernul Dăncilă nu respectă celebrul MTO, ca pe vremea lui Ponta

 

România și Ungaria au primit miercuri avertismente de la Comisia Europeană pentru devieri semnificative de la obiectivele pe termen mediu (MTO), mai precis creșterea deficitului structural.

 

„Comisia a adresat un avertisment Ungariei și României cu privire la existența unei deviații semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017. Comisia propune Consiliului UE să adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua măsuri adecvate în 2018 în vederea corectării acestei devieri semnificative. Pentru România, care este deja supusă unei proceduri de deviere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului UE să emită o decizie privind faptul că nu a luat mpsuri eficiente și o recomandare de a lua măsuri în 2018 și 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă” - se arată într-un comunicat preluat de HotNews.ro.

 

Comisarul european pentru Finanțe, Pierre Moscovici, a anunțat miercuri că Franța a ieșit din procedura de deficit bugetar excesiv, un semn că economia UE se redresează după criza economică. În acest context, el a cerut României și Ungariei măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO.

 

„A fost nevoie de ani întregi de politici fiscale responsabile pentru a aduce țările UE în acest punct și trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei și României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta și, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea și timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică", a spus Pierre Moscovici.

 

Și în 22 mai 2017, Comisia Europeana a emis un avertisment privind o abatere semnificativa a tarii, din 2016, de la obiectele bugetare pe termen mediu - celebrul MTO, invocat in anul 2014 de presedintele de atunci, Traian Basescu, intr-o discutie cu premierul, Victor Ponta, si cu ministrul de Finante, Ioana Petrescu.

 

Obiectivele pe termen mediu se referă în principal la menținerea deficitului structural sub 1% din produsul intern brut (PIB), în condițiile în care în anul 2017 România a avut un deficit structural de 3,3% din PIB, conform datelor Comisiei Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22