Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


De ce a ratat PSD mitingul. Supradoza de frica, organizare comunista, paralel cu realitatea
Andreea Pora - - - -
2018-06-10
Actualitate Interna
10

Mitingul organizat de PSD s-a vrut o demonstratie de forta. Din punctul de vedere al mobilizarii, a fost o reusita- peste 180.000 de membri si simpatizanti PSD au umplut Piata Victoriei. Pe de alta parte, mitingul a fost un rateu. Cinci motive:

 

 

 

 

1. Organizarea comunista

 

Ceea ce a frapat de la bun inceput  a fost tipul de organizare, care a amintit multora de modelul ceausist. Oamenii au fost  adusi pe baza de convocator,  cu autobuze sau  trenuri,  distribuiti pe judete, grupe, detasamente, pozitiile fiecaruia in Piata erau bine stabilite. Imaginile cu acele coloane care intrau organizat, ca la armata, in piata si isi ocupau cuminti locurile, cu activistii de la partid in  frunte, cu judetele din sud  mai aproape de tribuna,  aratau obsesia pentru organizare si  cantitate. Lipsa de spontaneitate si determinare care domneau, plictisul de pe  fetele oamenilor, tabloul de turma minata de  la spate, au facut ca analogiile cu metodele comuniste sa se impuna. Forma a contat mai mult decit fondul, numarul decit calitatea.

 

 

2. Discursurile paralele

 

Luarile de cuvint,  multe cu greu puteau fi numite discursuri, au fost incarcate de ura, fixate obsesiv pe ”statul paralel” si pe nenorocirile pe care acesta le aduce. Ca linie generala, cuvintarile liderilor PSD pareau rupte de realitate, sau faceau recurs la o  realiate paralela, cu care, in mod evident, multimea  nu rezona.

 

Nu au lipsit momentele ridicole. De exemplu, intrebarea lui Firea, care s-a vrut  mobilizatoare, daca oamenii au fost adusi cu forta, a primit ca raspuns o tacere stinjenita.

 

Fara discutie insa, momentul comic i-a apartinut fara drept de apel lui Liviu Plesoianu, care a scremut  citeva  sloganuri schioape impotriva lui Kovesi si Iohannis, in incercarea de a imita sloganurile #Rezist. ”Doamna cucuvea, unde v-ati ascunselea? E sufrageristă si nu mai rezistă”, ”Iesi afara, cucuvea tortionara!" ”Ludovic, nu fi trist, tu ești noul securist”, ”Werner și Codruța să-și facă bocceluța”,Noi majoritatea, voi securitatea!”.

Efectul a fost un dezastru, multimea a ramas  placida si nu a reactionat in  pofida tuturor indemnurilor care veneau din megafoane. Bomboana pe coliva penibilului a fost partea cu limba engleza, se vedea pe fetele oamenilor si din lipsa oricarei reactii ca nimeni nu pricepe o boaba.

 

In acelasi registru al ridicolului a fost si faptul ca manifestantii strigau din  cind, cam slab, e drept, ”vrem justitie”, chiar sub ferestrele guvernului aflat la putere.

 

Desi multe dintre  ideile expuse la miting nu erau noi,  fiind mediatizate in exces in ultimul an, dar au socat acum prin agresivitate. Sunt o declaratie de razboi adresata non-pesedistilor. Un razboi a carui motivatie a ramas neclara pentru manifestanti

 

 

3. Dragnea, frica in supradoza

 

Cel mai asteptat moment, care se voia punctul culminant al mitingului, a fost discursul lui Dragnea. El trebuia sa explice motivul si scopul luptei cu ”statul paralel”. Sa-i dea chip.

Orator slab, incapabil sa energetizeze masele, Dragnea a incercat timp de o jumatate de ora sa transfere propriile lui frici asupra manifestantilor. Sa-i injecteze cu groaza de dosare, delatiuni,  ascultarea telefoanelor, securitate, procese, vinovatii, etc. A repetat  pina la saturatie citeva idei-cheie: Nimeni nu e singuranta. Voi veti  fi urmatoarele victime. Nimeni nu are scapare, bratul lung al securist-stalinistilor o sa va ajunga pe toti. ” Sa nu va faceti iluzii, toți suntem sau putem deveni ținte ale acestor execuții! Toți am fost sau suntem atinși de mîna lunga a statului paralel. E posibil să fii chiar tu unul din cele 6 milioane de români ascultati. Stalinisti si securisti vor sa ne transforme pe toti in cohorte de denuntatori. Oricine poate fi transformat in suspect sau vinovat”.

Dragnea a servit o supradoza de frica, o frica pe care insa manifestantii nu o simteau. Era frica lui, nu a celorlalti.  Incercarile de a dinamiza masele ( ”mai tare, nu va aud, vreau sa-mi raspundeti tare”) s-au lovit de apatie.

 

Cel mai  decuplat discurs de problemele reale  ale oamenilor  a fost cel al lui Dragnea. A incercat si sa justifice totul, inclusiv lipsa banilor din buzunarele adunarii, prin „statul paralel”.  Chiar  in timpul discursului, oamenii  au inceput sa plece, oboseala ii mina de la spate.

 

 

4. Spontaneitatea apatiei

 

Esecul major al mitingului a fost insa lipsa oricarui entuziasm,  decuplarea evidenta de  tematica ”abuzurilor, securitatii si statului  paralel”. Putine au fost momentele in care multimea a fost pe  receptie, a rezonat spontan cu cele spuse de la tribuna. In general raspunsurile ei erau palide, venite mai mult de la organizatiile masate in fata, in frunte cu Telormanul, la indeminul activistilor care raspundeau de ”detasamente”. Nu a fost nici un vorbitor capabil sa  improvizeze, sa entuziasmeze. Dezamagirea se putea citi nu doar pe fetele celor din multime, dar chiar si pe cea a liderilor de la tribuna.

 

Plictisiti si obositi,  oamenii au inceput sa plece inca diin timpul discursului lui Dragnea, semnal serios pentru liderul PSD. A fost astfel ratat  finalul mitingului, care se dorea unul apoteotic, cu luminite, imitatie a protestului  #Rezist. Liderii au ramas stingheri pe scena, agintind de unii singuri telefoanele mobile. Moment penibil.

 

Singurul lucru spontan la acest miting a fost apatia. Intre  spontaneitate si comanda  nu se poate pune acel semn egal care tot aparea pe  ecranul din spatele scenei.

 

 

5. Gunoaiele si #Rezist

 

Imaginea cu  Piata  Victoriei acoperita de gunoaie, pet-uri,  hirtii si  pancarte abandonate va  deveni si ea emblematica. Virala a devenit deja.

Ca si #rezist proiectat pe cladirea guvernului  in timpul discursului  lui  Dragnea.

Doua lumi paralele.

 

Incepind cu minerii si terminind cu mitingul anti-justitie  din 9 iunie, romanii nu au iesit  niciodata spontan din case in sprijinul PSD. E ceva ce nici predecesorii lui Dragnea, nici el si nici urmasii lui nu vor reusi.

 

 

TAGS : Dragnea miting PSD stat paralel securitate frica
Comentarii
Vicentio B. 2018-06-11
TROLL - "MADE CAMELEON" .

in format DIVERSIONIST, continua. Este evident ca Ciolos, si Guran indusi de "CAMELEN", ca intodeauna, NU are nicio legatura cu Tema articolului.
Despre textul scris de Andreea Pora - NICIUN CUVANT, in sens logic, moral. Insa, PERSIFLAREA la adresa Constitutiei " sa fie revocata" - este evidenta. Este o "PERORMANTA" in TUPEU, stil Dragnea & Tariceanu & Dancila & Firea in format "Mitocaniile lui Mirel Palada (articol semnat de Melania Cincea), la care as adauga "mitocaniile lui Serban Niculaea & Niculicea" . Protagonistul cu mentalitate A3, doreste un "miting" / un fel de "mineriada" pe acest Site, al carui "beneficiar" el "CAMELEONUL" s-a auto declarat, impotriva bunului simt, impotriva articolelor din Constituta Romaniei, pe care le-am mentionat precis.

Acapararea in format DELICTUAL al continutului art. 10 din Conventia Drepturilor Omului este la fel de evidenta. Exact MAGA -TUPEUL lui Dragnea, care deja a amenintat pe romani ca "va organiza demonstratii si mai mari ! ", Scopul este insa ELIMINAREA unei Justitii INDEPENDENTE, mentinerea suprematiei Coruptiei Institutionalizate. Iar "CAMELEONUL", care, chiar pe acest Site, a repetet permanent "DNA este un GRANDIOS GESTAPO" , si dupa fiecare "concept" Via - Internet "isi freaca mainile" !

Motivul este "citet" si simplu. el "CAMELONUL", cu nickname "MIHAI 2" se considera IMUN !. Aceast incontestabil adevar are DOUA posibile explicatii: ori mesajele E-mail "MIHAI 2" sunt asociate unui nume FALS, ceea ce in opinia mea este IMPOSTURA / FATARNICIE /LASITATE, ori "MIHAI 2" , face parte dintr-o anumita breasla de "acoperiti" - tolerata, necesara pentru permanenta "activare" a acestui Site. Asa se explica si de ce "MIHAI 2" s-a auto declarat "beneficiar". Ca atare, NU ar fi nicio surpriza faptul ca acest "CAMELEON " - BIPED, sa iasa din nou la o vanatoare, folosindusi atat ochii cameleonici, dar si cunoscuta arma de atac a reptilei ... LIMBA. Dupa care, elogiaza "dreptul la libera
exprimare" oferit extrem de generos de catre Revista 22. Astfel, a devenit acest Site,
POMUL VERDE, in care "CAMELEONUL, schimband permenent culorea, se suie pe tulpina, alege o ramura, se agata cu GHIARELE !

vasile 2018-06-10
Nu s-a ratat nimic . La magazinul din colt la care am mers sa iau paine dis-de dimineata pe televizorul mic asezat sus era discursul Gabrielei Firea de la miting iar vanzatoarea se lauda ca a fost si ea si asta in Bucuresti
MIHAI 2 2018-06-10
Fara suparare , domnule Vasile, dar dumneavoastra faceti o afirmatie pe care juristii cu goluri in pregatire ar putea-o califica drept DELICTUALA. Va semnalez ca s-a stabilit ca participantii la miting au fost adusi cu JAPCA. Dvs lasati sa se inteleaga ca respectiva vanzatoare s-ar fi dus de buna voie . Nu e bine , domnule Vasile, nu e bine deloc.
Vicentio B. 2018-06-10
CERT este ca,
AICI in Germania, pe PRIMA POZITIE la stiri (ora 12:26 CET) este informarea "Chemare la proteste in massa. Guvernul Romaniei ataca independenta Justitiei", la care eu adaug. ACESTA ESTE ADEVARUL ! In opinia mea, ceea ce a initiat Dragnea, are continut DELICTUAL impotriva Ordinii Constitutionale. Parchetul General de pe langa ICCJ ar trebui sa se autosesizeze !

Este INACCEPTABIL ca prin Dragnea, DOUA PUTERI ale Statului (LEGISLATIV & EXECUTIV) sa atace o alta PUTERE a Statului si anume PUTEREA JUDECATOREASCA ! Este un fel
de "MINERIADA" prin care se doreste "CIOMAGIREA" - MAGISTRAILOR. Ce face actualul
Ministru al Justitiei ? se vede / constata : COMPLICE la INSTIGARE !

Aceasta actiune DELICTUALA "MADE Dragnea", este posibila, NUMAI datorita conditiilor preliminare "MADE in Romania" si anume: IPOCRIZIA, FATARNICIA, IMPOSTURA, MINCIUNEA, LASITATEA, CORUPTIA, CALOMNIA etc. in acest sens, a devenit de mult timp, "SPORTURI NATIONALE !


MIHAI 2 2018-06-10
Ar trebui modificata Constitutia - sa formeze Guvernul cei care organizeaza cel mai reusit miting. Oricum am ramas cu totii cu o neimplinire dupa ce l-am rasturnat pe Ponta si ne-am trezit ca premier cu Ciolos desi pe Facebook candidatul cu cele mai multe luminitze era Moise Guran.
emil 2018-06-10
A nega realitatea - cum face Sora, Plesu, Blandiana, Manolescu, etc - inseamna a nu recunoste pe Tutea, holocaustul si istoria neamului. Halal intelectuali ! Romania a intrat intr-un razboi civil fara precedent in urma deflagratiei comise de judecatorii CCR. Nu mai exista scapare din mana hoardelor barbare. Vedeti pe Dragnea si Tariceanu, premiati de Patriarh si Rege pentru cativa parai dar nu vedeti grosul bandelor de talhari din institutiile statului si societate. Pe buna dreptate protesteaza Dragnea, DNA-ul toaleteaza iadul doar la varfuri si nu in profunzime pentru a-l dezradacina. Comunismul a stopat hotia in Romania, a fost perioada in care romanii si-au atins varful de civilizatie si progres din toata istoria lor. Toate pe banii si logistica occidentului.
gigi 2018-06-11
bre emile, ti-ai luat pastilele la timp? Amesteci epoci, curente de gandire, fapte, emiti aberatii cat casa poporului... Halatu, cat e halatu?
Camelian Propinatiu 2018-06-10
Plagiatul nu poate învinge Creativitatea. Macar sa-si fi propus mitingul kilometri la autostrazi, iar bogatii nostri sa importe de la euroatlantici filantropia, cu progrese in reconstituire TVR Cultural, initiere TVR Didactic in slujba Diasporii, Arte TV preluat in RO, ICR cum a fost, Muzeu de Istorie functional, mare Muzeu al Literaturii, Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură proprie, sală Filarmonicii ca cea din La Villette... Iar dna Dăncilă să adigure 6% din pib la EduCultură.
Theodor Iliescu 2018-06-13
Vise Domnule Propinatiu - Numai vise ! Cum sa mai cred ca vom vedea asa ceva i n Romania ? Cu haita de pungasi PSD+ALDE (sa nu-i uitam nici pe cei din UDMR !) care stiu numai sa fure din averea statului - adica a noastra - a celor ce muncim/am muncit si platim "hangaralele" ! N-am vazut nici un pungas de partid - indiferent ce partid - care sa fi facut DONATII - sa fi dat ajutoare (doar la furat sau la modificarea legilor ca sa-si poata "manca" protejati "rodul furturilor" !!! Vezi Dragnea - un HOT - prins, judecat si condamnat - care este mare sef la Camera Deputatilor - si "al treilea om in Romania" ! Bine am ajuns cu puscariabili la conducerea Romaniei - Ca de inculti, agramati, analfabeti - mai mult sau mai putin functionali - sau prosti sadea este plin "guvernul dragnea 3.0" si "Shparlamentul Rusinii Nationale" ! Deci - vorba bancului : "ramane cum am vorbit in tren" ..... in drum spre "alte zari" decat cele romanesti !
Simion Cornescu 2018-06-10
A fost o impresionanta desfasurare de forte. Si o participare asisderea: peste 500.000 de oameni. Iar Dragnea a transmis ceea ce trebuia sa transmita.

Total 10 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
14790
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22