De ce a ratat PSD mitingul. Supradoza de frica, organizare comunista, paralel cu realitatea

Andreea Pora | 10.06.2018

Mitingul organizat de PSD s-a vrut o demonstratie de forta. Din punctul de vedere al mobilizarii, a fost o reusita- peste 180.000 de membri si simpatizanti PSD au umplut Piata Victoriei. Pe de alta parte, mitingul a fost un rateu. Cinci motive:

Pe aceeași temă

 

 

 

 

1. Organizarea comunista

 

Ceea ce a frapat de la bun inceput  a fost tipul de organizare, care a amintit multora de modelul ceausist. Oamenii au fost  adusi pe baza de convocator,  cu autobuze sau  trenuri,  distribuiti pe judete, grupe, detasamente, pozitiile fiecaruia in Piata erau bine stabilite. Imaginile cu acele coloane care intrau organizat, ca la armata, in piata si isi ocupau cuminti locurile, cu activistii de la partid in  frunte, cu judetele din sud  mai aproape de tribuna,  aratau obsesia pentru organizare si  cantitate. Lipsa de spontaneitate si determinare care domneau, plictisul de pe  fetele oamenilor, tabloul de turma minata de  la spate, au facut ca analogiile cu metodele comuniste sa se impuna. Forma a contat mai mult decit fondul, numarul decit calitatea.

 

 

2. Discursurile paralele

 

Luarile de cuvint,  multe cu greu puteau fi numite discursuri, au fost incarcate de ura, fixate obsesiv pe ”statul paralel” si pe nenorocirile pe care acesta le aduce. Ca linie generala, cuvintarile liderilor PSD pareau rupte de realitate, sau faceau recurs la o  realiate paralela, cu care, in mod evident, multimea  nu rezona.

 

Nu au lipsit momentele ridicole. De exemplu, intrebarea lui Firea, care s-a vrut  mobilizatoare, daca oamenii au fost adusi cu forta, a primit ca raspuns o tacere stinjenita.

 

Fara discutie insa, momentul comic i-a apartinut fara drept de apel lui Liviu Plesoianu, care a scremut  citeva  sloganuri schioape impotriva lui Kovesi si Iohannis, in incercarea de a imita sloganurile #Rezist. ”Doamna cucuvea, unde v-ati ascunselea? E sufrageristă si nu mai rezistă”, ”Iesi afara, cucuvea tortionara!" ”Ludovic, nu fi trist, tu ești noul securist”, ”Werner și Codruța să-și facă bocceluța”,Noi majoritatea, voi securitatea!”.

Efectul a fost un dezastru, multimea a ramas  placida si nu a reactionat in  pofida tuturor indemnurilor care veneau din megafoane. Bomboana pe coliva penibilului a fost partea cu limba engleza, se vedea pe fetele oamenilor si din lipsa oricarei reactii ca nimeni nu pricepe o boaba.

 

In acelasi registru al ridicolului a fost si faptul ca manifestantii strigau din  cind, cam slab, e drept, ”vrem justitie”, chiar sub ferestrele guvernului aflat la putere.

 

Desi multe dintre  ideile expuse la miting nu erau noi,  fiind mediatizate in exces in ultimul an, dar au socat acum prin agresivitate. Sunt o declaratie de razboi adresata non-pesedistilor. Un razboi a carui motivatie a ramas neclara pentru manifestanti

 

 

3. Dragnea, frica in supradoza

 

Cel mai asteptat moment, care se voia punctul culminant al mitingului, a fost discursul lui Dragnea. El trebuia sa explice motivul si scopul luptei cu ”statul paralel”. Sa-i dea chip.

Orator slab, incapabil sa energetizeze masele, Dragnea a incercat timp de o jumatate de ora sa transfere propriile lui frici asupra manifestantilor. Sa-i injecteze cu groaza de dosare, delatiuni,  ascultarea telefoanelor, securitate, procese, vinovatii, etc. A repetat  pina la saturatie citeva idei-cheie: Nimeni nu e singuranta. Voi veti  fi urmatoarele victime. Nimeni nu are scapare, bratul lung al securist-stalinistilor o sa va ajunga pe toti. ” Sa nu va faceti iluzii, toți suntem sau putem deveni ținte ale acestor execuții! Toți am fost sau suntem atinși de mîna lunga a statului paralel. E posibil să fii chiar tu unul din cele 6 milioane de români ascultati. Stalinisti si securisti vor sa ne transforme pe toti in cohorte de denuntatori. Oricine poate fi transformat in suspect sau vinovat”.

Dragnea a servit o supradoza de frica, o frica pe care insa manifestantii nu o simteau. Era frica lui, nu a celorlalti.  Incercarile de a dinamiza masele ( ”mai tare, nu va aud, vreau sa-mi raspundeti tare”) s-au lovit de apatie.

 

Cel mai  decuplat discurs de problemele reale  ale oamenilor  a fost cel al lui Dragnea. A incercat si sa justifice totul, inclusiv lipsa banilor din buzunarele adunarii, prin „statul paralel”.  Chiar  in timpul discursului, oamenii  au inceput sa plece, oboseala ii mina de la spate.

 

 

4. Spontaneitatea apatiei

 

Esecul major al mitingului a fost insa lipsa oricarui entuziasm,  decuplarea evidenta de  tematica ”abuzurilor, securitatii si statului  paralel”. Putine au fost momentele in care multimea a fost pe  receptie, a rezonat spontan cu cele spuse de la tribuna. In general raspunsurile ei erau palide, venite mai mult de la organizatiile masate in fata, in frunte cu Telormanul, la indeminul activistilor care raspundeau de ”detasamente”. Nu a fost nici un vorbitor capabil sa  improvizeze, sa entuziasmeze. Dezamagirea se putea citi nu doar pe fetele celor din multime, dar chiar si pe cea a liderilor de la tribuna.

 

Plictisiti si obositi,  oamenii au inceput sa plece inca diin timpul discursului lui Dragnea, semnal serios pentru liderul PSD. A fost astfel ratat  finalul mitingului, care se dorea unul apoteotic, cu luminite, imitatie a protestului  #Rezist. Liderii au ramas stingheri pe scena, agintind de unii singuri telefoanele mobile. Moment penibil.

 

Singurul lucru spontan la acest miting a fost apatia. Intre  spontaneitate si comanda  nu se poate pune acel semn egal care tot aparea pe  ecranul din spatele scenei.

 

 

5. Gunoaiele si #Rezist

 

Imaginea cu  Piata  Victoriei acoperita de gunoaie, pet-uri,  hirtii si  pancarte abandonate va  deveni si ea emblematica. Virala a devenit deja.

Ca si #rezist proiectat pe cladirea guvernului  in timpul discursului  lui  Dragnea.

Doua lumi paralele.

 

Incepind cu minerii si terminind cu mitingul anti-justitie  din 9 iunie, romanii nu au iesit  niciodata spontan din case in sprijinul PSD. E ceva ce nici predecesorii lui Dragnea, nici el si nici urmasii lui nu vor reusi.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22