PNL şi USR protestează faţă de forțarea plenului la Cpp cu un raport de sute de pagini

Dora Vulcan | 18.06.2018

PNL şi USR au protestat faţă de decizia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor ca votul final pentru modificarea Codului de procedură penală să fie dat luni în plen, reprezentanţii partidelor de opoziţie afirmând că se încalcă regulamentul şi reprezintă un "comportament abuziv" al PSD.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE -  Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni propunerea PNL de a retrimite proiectul de modificare a Codului de procedură penală la Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiţiei. Deputaţii au respins la vot propunerea de retrimitere la comisie a proiectului cu 75 voturi "pentru", 136 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri. Deputatul PMP Petre Movilă a solicitat amânarea cu două zile a dezbaterilor pentru studierea stufosului raport adoptat în aceeași zi în Comisia Iordache. 

 

 

Preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, şi-a anunţat colegii că raportul este deja scris, urmează să fie distribuit liderilor şi grupurilor şi dezbaterile vor începe în momentul în care raportul va fi distribuit.

 

"PNL solicită să retrimiteţi la comisia specială proiectul pentru modificarea Codului de procedură penală. PNL respinge cu fermitate procedura pe care dumneavoastră vă propuneţi să o adoptaţi astăzi, şi anume, în necunoştinţă de cauză, să începem cei mai mulţi dintre noi o dezbatere pe acest proiect, în condiţiile în care abia acum câteva minute a fost dat votul în comisia specială. Deci, oameni buni, veţi primi o piatră de temelie pentru funcţionarea sistemului judiciar, Codul de procedură penală în curând, nici nu îl aveţi în faţă cei mai mulţi dintre dumneavoastră, va trebui să vă pronunţaţi astăzi, să daţi vot final pe aceasta lege. Este nefiresc, justifică doar un comportament disperat, un comportament care nu are nicio logică cu dezbaterea transparentă şi cu principiile democratice de elaborare a legilor în România", a spus liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.

 

La rândul său, liderul grupului USR, Claudiu Năsui, a menţionat că majoritatea parlamentară încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

"Reamintesc, stimaţi colegi, că chiar acum când dorim să începem dezbaterea pe acest Cod de procedură penală comisia nu şi-a dat încă raportul, dezbate şi ea. Noi nu doar că nu avem încă raportul, ne pregătim să dăm vot final pe un lucru care nu s-a dat încă. Puteţi să faceţi ce vreţi cu majoritatea dumneavoastră, dar nu încălcaţi Regulamentul, pentru că lucrul acesta va avea consecinţe pe termen lung, vor fi alte guverne, alte Parlamente, alte legislaturi care vor veni. Dacă nu respectăm Regulamentul, atunci s-a terminat cu democraţia în România", a afirmat Năsui.

 

 

**

 

 

 "PNL şi USR au părăsit şedinţa Biroului Permanent pentru că nu putem gira acest comportament abuziv pe care PSD, susţinut şi de colegii din Birou de la ALDE şi de la minorităţile maghiare, îl au în continuare referitor la procedura parlamentară. Pentru a rezolva pe repede înainte Codul penal şi Codul de procedură penală, PSD astăzi forţează regulamentul în condiţiile în care există suficient timp pentru ca acest proiect de lege să fie dezbătut temeinic şi să fie votat în cunoştinţă de cauză. Este de netolerat faptul că pentru a apăra un grup din conducerea PSD cu comportament infracţional să sfidezi dreptul opoziţiei de a fi informată cu privire la proiectele de lege care intră pe ordinea de zi, dreptul opoziţiei de a participa la stabilirea ordinii de zi, dreptul opoziţiei de a se manifesta prin dezbatere temeinică", a afirmat, după şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor, liderul grupului liberal, Raluca Turcan, citat de Agerpres. 

 

Potrivit lui Turcan, pentru PSD contează doar ca acest Cod, "care îi absolvă de vină pe foarte mulţi din conducerea PSD suspectaţi de probleme penale", să fie votat.

 

"Aş face un apel care se îndreaptă spre cei din PSD care resping un astfel de comportament abuziv la cheremul lui Liviu Dragnea şi de asemenea membri ai Parlamentului care resping o astfel de abordare prin care Parlamentul devine un subterfugiu pentru rezolvarea problemelor individuale, îi chemăm să susţină moţiunea de cenzură pe care PNL împreună cu USR şi PMP o vom depune săptămâna aceasta", a adăugat Turcan.

 

La rândul său, liderul grupului USR, Claudiu Năsui, a afirmat că este un abuz al actualei puteri.

 

"A fost şedinţa Biroului permanent din care am plecat din sală, împreună cu colegii de la PNL, pentru că se întâmplă un mare abuz. După cum ştiţi, Codul de procedură penală care se dezbate chiar acum în notoria comisie Iordache, asupra căruia nu s-a făcut niciun raport, va trece la vot final chiar astăzi. Deci, colegii de la Biroul permanent ne-au anunţat lucrul acesta. Este o acţiune neregulamentară şi este o acţiune total nedemocratică. Ceea ce vizează Puterea în momentul acesta, partidele de guvernământ, este să treacă pe repede înainte încă una dintre legile care subminează statul de drept şi justiţia în România", a spus Năsui.

 

El a adăugat că este vorba de o încălcare a art. 87 din Regulament care prevede ca rapoartele comisiei trebuie să stea cel puţin 5 zile să fie consultate de absolut toţi parlamentarii.

 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca votul final pentru modificarea Codului de procedură penală şi pentru reexaminarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară să se dea luni în plen.

 

Conducerea Camerei a decis ca votul pe cele două proiecte să se dea luni, după finalizarea dezbaterilor, şi nu miercuri, la 12,00, când în programul normal al forului figurează şedinţa de vot final.

 

Comisia pentru elaborarea legilor Justiţiei a început luni, de la ora 12,00, dezbaterea pe cele două proiecte, urmând să adopte şi rapoarte în cazul acestora.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22